En Sıcak Konular

Gerçeker: "Kavga adamı değiliz"

9 Mayıs 2010 15:43 tsi
Gerçeker: Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, kavga insanı olmadığını, barış, sevgi ve kardeşlik insanı olduğunu belirterek, “Ama inandığımız şeylerin mücadelesini vermekten de hiçbir zaman geri kalmayız” dedi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, Yargıtay üyeleriyle Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'ndeki Sümela Manastırı'nı gezdikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sümela Manastırı ve ören yerinin “adeta cennetten bir köşe” olduğunu ifade eden Gerçeker, “Buranın aynı zamanda çok önemli bir özelliği var. Değişik kültürlerin, inançların yaşadığı bir bölge olarak, ayrıca Türk toplumunun değişik inançlara gösterdiği saygının bir göstergesi. Gerçekten burası herkesin görmesi gereken, görülmeye değer bir yer” diye konuştu.

Gerçeker, Sümela Manastırı'nı ilk kez gördüğünü, bundan mutluluk duyduğunu belirtti.

SÜMELA MANASTIRI'NIN İBADETE AÇILIP AÇILMAMASI KONUSU

Hasan Gerçeker, Sümela Manastırı'nın ibadete açılıp açılmaması konusundaki bir soruya şu yanıtı verdi:
“Yasaklarla bir yere varılamadığını dünyanın ve toplumların gelişimi gösteriyor. Aslında bu kültür mirası sadece Türk toplumunun değil bütün dünyadaki insanların ortak bir hazinesi ve değeridir. Onun için bu Türkiye'de, Trabzon'da olduğu için burada korunuyor.”

Başka ülkelerde de Türk kültürünü yansıtan birçok eser bulunduğunu anımsatan Gerçeker, “Burada onların kültürünü yansıtan eserleri koruduğumuz zaman onlar da Türk kültürünün mirası olan eserleri aynı şekilde koruyacaktır. Bu şekilde toplumlar arasında kültür bağı, barış, sevgi ve kardeşlik ortamı oluşacak. Onun için Sümela çok iyi korunmalı” diye konuştu.

Manastırın turizmin gelişmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Gerçeker, “Bunun için manastırın ibadete açılmasından korkmamamız lazım, yılın belirli zamanlarında ibadete açılmasında bana göre hiçbir sakınca yok” dedi.

Gerçeker, Anayasa değişikliğine ilişkin düşüncesinin sorulması üzerine de “Buraya gündemin sıkıntılı havalarından kurtulmak için geldik. Bildiğiniz gibi Bayburt'ta Yargıtay Hatıra Ormanı oluşturduk. Bu bize mutluluk verdi” diye konuştu.

Hasan Gerçeker, Sümela Manastırı'nı gezdiği sırada tercümanın Adem ve Havva'nın oğullarından Kabil'in Habil'i öldürdüğü kavganın canlandırıldığı freskle ilgili bilgi vererek kendisine insan oğlunun ilk kavgasının bu olduğunu söylediğini hatırlatan bir basın mensubunun “Sizin bir kavganız var mı” sorusu üzerine şunları söyledi:
“Kavga adamı değiliz. Barış, sevgi, kardeşlik insanıyız. Felsefem hep odur. Ama inandığımız şeylerin mücadelesini vermekten de hiçbir zaman geri kalmayız. Çünkü o görevin gerektirdiği sorumluluğu yerine getirmek zorundayız. Ama bunlar hiçbir zaman kavgayla, düşmanlıkla, husumetle, kin güderek, nefret duyarak olmaz. Bunlar, konuşarak, anlaşarak, diyalog ortamı oluşturarak gerçekleştirilmesi gereken uğraşlar.”

Gerçeker, Trabzonspor'un kupayı almasından mutluluk duyduğunu söyleyerek, sporun kardeşlik ortamı içerisinde yapılması gerektiğine işaret etti.

GERÇEKER VE YARGITAY ÜYELERİNİN SÜMELA ZİYARETİ

Maçka ilçesinde kaldığı bir otelden otomobille Sümela ören yerine gelen Gerçeker, daha sonra korumalarıyla manastıra kadar yürüdü.
Yargıtay Başkanı Gerçeker'e, manastır güzergahında bulunan, kemençe çalan yöresel kıyafetli kişi “Kemençemin üstünden baksana yaylaya. Sayın Yargıtay başkanı hoş geldin Sümela'ya” diye mani söyledi.

Gerçeker ve beraberindekiler ardından manastıra girdi, manastırın tarihi özellikleri ile yörenin doğal güzellikleri hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığında görevli tercümandan bilgi aldı.

Hasan Gerçeker, Yargıtay üyeleri ile eşleri, daha sonra manastırdan ayrıldı.

Bu arada, Gerçeker, manastır ile restoranların bulunduğu bölüm arasındaki yaklaşık bin 350 metrelik yürüyüş yolunu yaya olarak indi.

Hürriyet



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,839 µs