En Sıcak Konular

Medvedev: Uygarlığı yok etmeye çalışan faşizmi yerle bir ettik

9 Mayıs 2010 13:23 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya'nın 1941-1945 yıllarında Nazi Almanya'sına karşı kazanılan İkinci Dünya Savaşı zaferinin 65. yılı kutlamaları dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, insanlık ve uygarlığın düşmanı faşist ideolojiyi

Kızıl Meydan'da gerçekleşecek dev kutlamaya ABD, İngiltere, Fransa ve Polonya askerlerinin de katılımı ile toplam 10 bin 500 asker yer aldıç. NATO askerlerinin yanı sıra, Rusya ile birlikte İkinci Dünya Savaşı'nda yer alan eski Sovyet ülkelerinden askerler de kutlamalara katılıyor. Törende askerlerin geçişinin ardında Rus zırhlı birlikleri, füze sistemleri ve hava kuvvetlerine ait uçak ve helikopterler gösterildi. Kutlamada, toplam 161 tank ve 127 savaş uçağı yer aldı.

Törene katılan vatandaşlara, gazilere ve yabancı konuklara seslenen Medvedev, Zafer Bayramı dolayısı ile herkesi kutladı. Nazi Almanyası'nın yok edilmesinin dünya tarihinde çok büyük önem arz ettiğine işaret eden Rusya Başkanı, "65 yıl önce Nazi ideolojisi yerle bir edildi, tüm halkların yok etmeye çalışan makine durduruldu. Ülkemize ve tüm Avrupa'ya barış tekrar getirildi. Uygarlığın temellerini yok eden ideolojiye son konulmuştur." dedi.

Savaş yıllarında Nazi Almanya'sı ana birliklerinin Sovyetler Birliği'ne karşı savaştığına dikkat çeken Medvedev, "Naziler Doğu Cephesi'ne ordu birliklerinin dörtte üçünü gönderdi. Ülkemizi küle çevirmek istiyorlardı, ama emsali olmayan kahramanlık ve güçlü bir direnişle karşılaştılar. Bu savaş bizi güçlü ulusa çevirdi. Her gün, her saat, her dakikada insanlar cephelerde mücadele etti. Özellikle gazilerimiz en önemli şeyi bizim için kazandı, onlar bizim özgürlüğümüzü aldı. Biz cephede savaşan askerlerin, fabrikalarda erkeklerin yerine tezgah arkasına geçen kadınların, küçük yaşta olmalarına rağmen hayal edilemez yaş deneyimden geçen çocukların kahramanlığını hiçbir zaman unutmayacağız, saygıyla anacağız." diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun hazır bulunduğu törene, Azerbaycan, Ermenistan, Bulgaristan, Çin, Vietnam, İsrail, Kazakistan, Letonya , Makedonya, Moğolistan Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tacikistan, Türkmenistan, Hırvatistan, Karadağ, Çek Cumhuriyeti ve Estonya cumhurbaşkanları katıldı.

Törende askerlerin geçişinin ardında Rus zırhlı birlikleri, füze sistemleri ve hava kuvvetlerine ait uçak ve helikopterler gösterildi. Törende, son model Pantsir-S1 ve Buratino hava savunma sistemleri ilk kez görücüye çıktı. Kıtalararası Topol-M nükleer füzeler, Yak-130, Mi-28 ve Ka-52 model savaş helikopterleri de Kızıl Meydan semalarında gösteri yaptı. Törende toplam 161 tank ve 127 savaş uçağı yer aldı.

Tören bitiminde Rus lider Medvedev, konuk liderler ile Kremlin Sarayı duvarı önündeki Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bıraktı.

Zafer bayramı vesilesiyle Rusya genelinde 37 kentte törenler yapılırken, etkinliklerde 100 binden fazla Rus askeri iştirak etti.

cihan



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,460 µs