Türkiye şart | " /> Türkiye şart | "/>

En Sıcak Konular

Dünyada daha etkili bir AB için Türkiye şart

9 Mayıs 2010 12:59 tsi
Dünyada daha etkili bir AB için Türkiye şart  
AB dönem Başkanı İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Clos, önemli bir reform sürecinden geçen Türkiye’nin üyeliğiyle AB’nin dünyada nüfuzunun artacağını söyledi. “Sevr gibi hatalar yapmayalım” dedi.

AB Dönem Başkanı İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Joan Clos, Türkiye’deki değişim sürecinden umutlu olduğunu belirterek, “Soğuk Savaş döneminden bu yana Avrupa için büyük fedakârlıklar yapan ve son dönemde demokratikleşme yönünde önemli adımlar atan Türkiye’ye hoş geldiniz demeliyiz, bunu Türk halkına borçluyuz” diye konuştu.

SEVR GİBİ HATA YAPMAYALIM

Türk halkının Avrupa’ya bakışının değişmesinde Avrupa’nın farklı ve zor anlaşılır mesajlarıyla üyelik sürecini zorlaştırmasının etkili olduğunu ifade eden Clos, bu mesajların artık değişmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin üyeliği düşüncesinin stratejik bir zemine dayandığını kaydeden Büyükelçi, “Değişikliğe gidilmemesi halinde Avrupa’nın bölgedeki çıkarlarını savunmak imkansız hale gelecektir. Ve bu büyük bir hata olur. Bu Birinci Dünya Savaşı sonrasında yapılan hataları anımsatıyor. Lütfen Sevr Anlaşması gibi devasa boyuttaki hatayı tekrarlamayalım” dedi. 

AVRUPA’NIN HAKSIZ TAVRI

İran konusunda Türkiye’nin tavrına yönelik Avrupalıların eleştirilerini haksız bulduğunu belirten Clos, “Soğuk Savaş döneminde Türkiye’nin Avrupa tarafında olmasından hepimiz memnuniyet duyuyorduk. Şimdi Türkiye’ye ‘Avrupa Kulübüne giremezsin’ diyoruz ama aynı zamanda Soğuk Savaş dönemindeki disiplin ve fedakarlığı ortaya koymasını istiyoruz. Bu çok doğru değil” diye konuştu.

GAZETELER FARKLI ÜLKE GİBİ

Türkiye’de büyük bir reform sürecinin devam ettiğini belirten İspanyol Büyükelçi, “Özde yaşanan gelişimi görebilmek için mesafe almanız gerekiyor. Bu anlamda çok endişeli değilim. Bir hafta boyunca gazetelerebakmayıp sokaklarda gerçekte yaşananlara baktığınızda gerçekten iki farklı ülke görüyorsunuz. Sokaktaki gerçeklere baktığınızda gelişen bir ekonomi ve çatışmanın çok da hakim olmadığı bir toplumsal hayat görüyorsunuz. Saldırganlık sinyalleri almıyorsunuz” diye konuştu.

• Deutsche Welle  

Türkiye’nin üyeliği  nüfuzumuzu artırır

Kıbrıs sorununa çözüm bulunaması halinde müzekarelerin fiilen duracağı açıklamalarını değerlendiren Clos, “Bu Avrupa için çok kötü bir senaryo olur. Balkanlar’daki sorunları çözmek istiyorsak, dünyada nüfuzumuzu artırmak istiyorsak Türkiye’nin üyeliği bizim kaçırmamamız gereken bir fırsattır” dedi.

BİZDE DE BASKI SORUNU VARDI

Kürt sorununun Türk siyasetinin en büyük sorunu olduğunu ifade eden Clos, “Çözümü güç. Zamana ve uzlaşıya ihtiyaç var. Ki bu uzlaşı sağlanamamış görünüyor. Basına bakınca böyle algılıyoruz hükümetin tam olarak ne yaptığını bilmiyorum. Hükümet denedi ve ilk denemede başarılı olamadığı görülüyor. Ama benzer şeyler ülkemde yaşandı ve kaç denemede başarısız olduğumuzu saymama gerek bile yok. Bu çok uzun vadeli bir değişim sürecini gerekli kılıyor” açıklamasını yaptı.

star




Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,166 µs