En Sıcak Konular

Kül bulutu kabusu geri mi dönüyor?

9 Mayıs 2010 12:46 tsi
Türk Hava Yolları'nın (THY) İtalya'ya olan uçak seferleri, İzlanda'daki volkanın yaydığı kül bulutları nedeniyle iptal edildi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü uyardı: "Marmara hafif etkilenecek." Avrupa hava sahasının bazı bölgelerinde de u

THY'nin İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan bugün yapılması gereken TK 1861 Roma, TK 1865 Bologna ve TK 1874 Milano seferleri kül bulutları nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Öte yandan, Freebird Havayolları'nın İstanbul-Madrid seferini yapmaya hazırlanan FHY-505 sefer sayılı yolcu uçağı, ön dikmesinde meydan gelen arıza nedeniyle pist başından geri döndü.

Geri dönen uçak teknik arızanın giderilmesi için hangara çekilirken, yolcuların başka bir uçakla Madrid'e gönderileceği öğrenildi.

Marmara hafifi etkilenecek

İzlanda'da yeniden faaliyete geçen yanardağın oluşturduğu kül bulutunun bugün 20 bin -35 bin feet uçuş seviyelerinde Marmara'nın güneybatısını "hafif" etkilemesinin beklendiği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, yapılan uyarıda, Eyyafyallayöküll yanardağının yeniden faaliyete geçtiği anımsatıldı.

Yanardağın oluşturduğu kül bulutunun dün İspanya'ya ve İtalya ulaştığı bildirilen uyarıda, "Yapılan son tahminlere göre, 9 Mayıs Pazar günü sabah 09.00'dan 15.00'e kadar olan sürede, 20 bin - 35 bin feet uçuş seviyeleri arasında, Marmara'nın güneybatısı kül bulutundan hafif olarak etkileneceği tahmin edilmektedir. Volkanik patlamaların etkisi, uydu görüntüleri ile takip edilerek, atmosferik sirkülasyon ve önümüzdeki periyotlarda üst seviye rüzgarlarının yön ve şiddetindeki değişiklikler dikkate alınarak yeni değerlendirmeler yapılacaktır" denildi.

Kül bulutu kabusu geri döndü

Kül bulutları nedeniyle, Avrupa hava sahasının bazı bölgelerinde uçuşların iptal edilmesinin beklendiğini bildirildi.

Avrupa hava trafiğini yöneten Eurocontrol tarafından yapılan açıklamada, volkanik küllerin Fransa'nın güneyine, İsviçre'ye ve kuzey İtalya'ya doğru ilerlediği belirtildi.

Eurocontrol, Atlantik ötesi uçuşların devam edeceğini, kül bulutlarının İzlanda'dan Azor adaları yönünde uzandığını, bu yüzden uçakların kuzeyden Grönland üzerinden yapılacağını kaydetti.

Eurocontrol, bu akşama kadar bulutların Almanya'nın güneyindeki bazı yerleri, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya'yı kaplamasının tahmin edildiğini bildirdi.

Atlantik ortalarındaki yüksekliği 10 bin 500 metreyi bulan bulutların bir kolunun da Portekiz ve İspanya'ya ulaştığı, Porto, La Coruna, Vigo ve Santiago havaalanlarının kapatıldığı belirtildi.

cnnturk

 

 

 



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,546 µs