En Sıcak Konular

Yunanistan'a iyi haber

9 Mayıs 2010 12:14 tsi
Yunanistan'a iyi haber Alman Federal Anayasa Mahkemesi, Yunanistan'a yardım öngören paket hakkında ülkede bir grup akademisyen tarafından yapılan itirazı kabul etmeyerek, 22.4 milyar euroluk kaynağın önünü açtı.

Bu akademisyenler, Almanya’nın borç krizindeki Yunanistan’a yardım yapmasına karşı çıkarak paketin Federal Parlamento'da onaylanmasının ardından hafta içinde konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Hukukçu KarlAlbrecht Schachtschneider'in liderliğindeki ekonomi ve hukuk uzmanları Joachim Starbatty, Wilhelm Nölling, Wilhelm Hankel ve Thyssen şirketinin eski başkanı Dieter Spethmann, Yunanistan'a yardım kararının AB hukukuna aykırı olduğunu öne sürerek, söz konusu kararın ayrıca Anayasa ile güvence altına alınmış olan demokratik katılım ve mal varlığı hakkını da ihlal ettiğini savunmuştu.

Uzmanların oluşturduğu grup diğer taraftan mahkemeden Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Yunanistan'ın tahvillerinin teminat olarak gösterilmesi için aradığı şartları esnetmesinin, Avrupa Birliği kanunlarıyla uyumlu olup olmadığı konusunda karar vermesini istemişti.

ENGEL KALKTI

Dava açan grup, Anayasa Mahkemesi kararı çıkana kadar yardımın yapılmasının engellenmesini talep ediyordu. Ancak itirazın mahkeme tarafından reddedilmesi, Almanya'nın borç krizi içinde boğuşan Yunanistan'a üç yıl içinde yapmayı kararlaştırdığı 22.4 milyar euroluk kaynağın önündeki engelleri de kaldırmış oldu.

Yunanistan'ın içinde bulunduğu durumdan dolayı sorumluluğun kendisinde olması gerektiğini savunan uzmanlar, kurtarma paketinin yasal olmayan faiz teşviki içerdiğini ve Maastricht Kriterlerinin öngördüğü parasal istikrarı tehdit ettiğini ileri sürüyordu.

Söz konusu beş kişiden dördü daha önce 1998 yılında euronun, Almanya'da uygulamaya konulmasına da itiraz etmişti.

hurriyet



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,676 µs