En Sıcak Konular

Dananın kuyruğu haftaya kopacak

9 Mayıs 2010 11:41 tsi
Rekabet şartları oluşturulamadığı gerekçesiyle iptal edilen kasaplık canlı hayvan ithalatı ihalesi, Et ve Balık Kurumu tarafından 20 Mayıs tarihinde yeniden gerçekleştirilecek...

Et ve Balık Kurumu (EBK), rekabet şartları oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilen kasaplık canlı hayvan ithalatı ihalesini, 20 Mayıs'ta yeniden düzenleyecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, piyasa düzenleme çalışmalarını sürdüren EBK Genel Müdürlüğü, 20 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilecek ihale ile ilk etapta 8 bin ton canlı kasaplık sığır eti alacak. İhale; ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Uruguay, Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç), İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan bölgelerindeki sığırların alımına açık olacak.Angus, Hereford, Simmenal, Charolais, Limousin ve Brown Swiss ırkından belirlenecek sığırların yaşlarının 14 ay ile 24 ay arasında olması, ağırlıklarının ise 450 kg ile 700 kg arasında bulunması şartı aranacak.

İSTANBUL'A 2 BİN TON

Sağlık muayenesi ve kontrolden geçirilmeyen hiçbir hayvanın ithalat için kabul edilmeyeceği ihalede, sığırların antibiyotik ve hormonlardan ari olduğunu gösterir belgelerinin bulunması da istenecek. İhale ile İstanbul'a 2 bin ton, Ankara'ya 1500 ton, Sakarya'ya 2 bin 500 ton ve Adana'ya da 2 bin ton olmak üzere toplam 8 bin ton canlı kasaplık sığır alımı yapılacak.İhale şartnamesi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayımlandı.Şartnamede, iptal edilen ihalelerden ilk ihalede 10 gün, ikinci ihalede ise 30 gün olan canlı kasaplık sığırların teslim süreleri ise 30 ile 50 gün olarak belirlendi.

İthalat olmasaydı etin kilosu 60 liraya kadar tırmanırdı

Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur, Türkiye'nin canlı hayvana ihtiyacı olduğunu ve ithal et sürecinin ise Et Balık Kurumu'nun tekelinde yürütülmesi gerektiğini söyledi.

İthal et konusunda temsil ettiği esnafların görüşünü açıklayan Murat Yağmur, "Aylarca depolarda beklemiş etlerin ne kebabı olur ne yemeği yenir. Bu sebeple kasaplar ithal et istemez. Ancak canlı hayvan getirilirse, sakatat ve benzeri yan ürünler de sağlanmış olur" dedi. İthalatın et fiyatlarını yüzde 35 civarında düşüreceğini öngören Yağmur, "İthalat söz konusu edilmeseydi kırmızı et 50- 60 TL'yi görebilirdi" dedi. Ucuz etin Türkiye'ye pahalıya patlamaması için çok dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Yağmur, "Eğer Et Balık Kurumu ithalattan tüketiciye ulaşana kadar süreci kontrol etmezse Türkiye'nin vay haline." Etin Romanya'dan değil Ürdün'den ithal edilmesi gerektiğini belirten Yağmur, vatandaşın helal et kaygısı taşıdığını vurguladı.


İlk raundu spekülatör kazandı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, ithalatın tümüyle serbest bırakılması ve özel sektöre de et ve kesimlik canlı hayvan ithalatı izninin verilmesini isteyen spekülatörlerin ilk raundu kazandıklarını belirterek, 'Bu oyunun ikinci perdesi, et ithalatının özel sektör tarafından yapılmasının sürekli hale getirilmesidir' dedi. Çetin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın, canlı kasaplık sığır alımı ihalelerini, gerekli rekabet koşulları oluşmadığı gerekçesiyle iptal ettiğini hatırlatarak, söz konusu rekabet koşullarının tekrar nasıl sağlanacağının henüz belli olmadığını belirtti.

yenişafak




Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,257 µs