En Sıcak Konular

Esad ve Gül'den ortak tavır

9 Mayıs 2010 11:09 tsi
Esad ve Gül'den ortak tavır

"Bölgede savaş istemiyoruz herkes ayağını denk alsın..."

Gül, Gazze'de iki yıl önce olanların "bardağı taşırdığını" vurguladı, Esad İsrail'in "barışa ortak" olmadığını söyledi.

İran'ın nükleer programına ilişkin yaptırımların gündemde olduğu bir dönemde Cumhurbaşkanı Gül, bölgede yeni bir savaş görmek istemediklerini söyledi. Suriye Cumhurbaşkanı Esad'ı konuk eden Gül, "Yeni bir savaş veya savaşa benzer faaliyetleri bu bölge kaldıramaz. Herkesin de ona göre ayağını denk alması gerekir." dedi.

Ürdün Kralı Abdullah'ın yaz aylarında Ortadoğu'da yeni bir savaş çıkabileceğine yönelik yorumu ve İran'ın tartışmalı nükleer programı nedeniyle yaşanan gerginliğin bir sıcak temasa dönüşmesi tehlikesine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den uyarı geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Gazze'de iki yıl önce olanların "bardağı taşırdığını" vurgulayarak bölgede yeni bir savaş görmek istemediklerini söyledi. Gül, dünyanın önceliğinin de Ortadoğu barışı olması gerektiğine dikkat çekti.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, eşi Esma Esad ile birlikte çalışma ziyareti için Türkiye'ye geldi. Çırağan Sarayı'nda bir görüşme yapan Gül ve Esad ardından basın toplantısı düzenledi. Bir soru üzerine Gül, bölgenin artık yeni bir savaşı kaldıramayacağını söyledi.

"Zaten Gazze'de iki sene önce olanlar bardağı taşırmıştır. Bundan sonra yeni bir savaş veya savaşa benzer faaliyetleri bu bölge kaldıramaz. Dünyada artık hiç kimse de bunlara sempatik bakmaz ve duyarsız kalamaz." diyen Gül, "Bu bakımdan böyle bir şey asla ne görmek ne duymak isteriz. Herkesin de ona göre politikalarını tespit etmesi, ayağını denk alması gerekir." diye konuştu. Savaş ile neticeye ulaşılamadığını belirterek, diplomasi ve diyaloğa vurgu yaptı. Gül, "Bu aslında sadece Ortadoğu bölgesinin problemi değil, sadece Arap-İsrail meselesi değildir. Bu dünyanın en büyük meselesidir. İkinci Dünya Harbi'nden sonra dünyanın en önemli meselesi Ortadoğu'daki barış süreci meselesidir. Bu problem öyledir ki dünyanın çok uzak yerlerindeki birçok başka olaylara kaynaklık etmekte. Buradaki rahatsızlık, oraları da beslemektedir. Bunun için bütün dünyanın önceliği Ortadoğu'da bir barışın tesisi olmalıdır. Önce tabii ki İsrail ve Filistinliler arasında Filistin Devleti'nin kendi toprakları üzerinde yaşayabileceği bir devletin kurulması İsrail ile barış içerisinde yan yana yaşanabileceği bir ortam olması. Bu yetmiyor, İsrail-Suriye ayağı ve İsrail-Lübnan ayağının da mutlaka çözülmesi, kalıcı barışın sağlanması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Bir soru üzerine Kudüs'teki İsrail yerleşim faaliyetlerine de değinen Gül, "Kudüs, bütün Müslümanları ilgilendiren bir konudur. Bununla ilgili çok hassasız." dedi.

ESAD: İSRAİL BARIŞ İSTEMİYOR

Suriye Cumhurbaşkanı Esad ise Gül ile olan görüşmelerinde İsrail ile barış konusunu da ele aldıklarını belirtti. Suriye'nin, Türkiye'nin arabuluculuğuna bağlı olduğunu vurgulayan Esad sözlerine şöyle devam etti:

"İsrail, başarılı bir arabuluculuğa hazır değildir. Çünkü bilindiği üzere başarılı bir arabuluculuk barışı getirir ve barış İsrailliler tarafından istenmemektedir. Biz aynı zamanda arabuluculuğu da vurguluyoruz. Türkiye'nin rolünü vurguluyoruz, ama şunu da vurguluyoruz; İsrail bir ortak değildir, daha önceki dönemde de ortak değildi. Olmert'in yaptığını bölgede kimse unutamaz. Başbakan Erdoğan'ın çağrısına Gazze'ye saldırı ile cevap verdi. Bunu unutamayız. Türkiye'ye Gazze'ye yardımları ve ambargonun ortadan kalkması için gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ediyoruz.''

Esad, Arapça yayın yapan TRT-Arapça kanalını ilgiyle takip ettiğini belirterek, bu kanalın açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Suriye Cumhurbaşkanı Esad bölgede kimsenin savaş istemediğini, Türkiye ile bu noktada çaba harcayacaklarını ifade ederek, "Savaş ihtimali yüzde 1 bile olsa barış çabalarını durdurmamamız gerekiyor." dedi.

Görüşmelerin ardından cumhurbaşkanları ve bakanların katılımıyla Suriye ile Türkiye arasında iki protokol imzalandı. İlk protokol Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim tarafından, iki ülke arasında basın enformasyon alanında işbirliğinin gelişmesi amacıyla imzalandı. Diğer protokol ise Nusaybin ve Kamışlı kara hudut kapılarının ortak kullanımı kapsamında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Al Muallim tarafından imzalandı.

zaman



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,151 µs