'Ortak savunma' teklifi | " /> 'Ortak savunma' teklifi | "/>

En Sıcak Konular

Rasmussen'den Rusya'ya 'Ortak savunma' teklifi

9 Mayıs 2010 09:46 tsi
Rasmussen'den Rusya'ya 'Ortak savunma' teklifi
NATO, Rusya'nın desteğinin de yanına almak için çabalarını artırıyor...

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya'ya, "Gelin, bölgenin ortak savunma çatısına dahil olun" çağrısını yaptı.

Rasmussen, yeni 'stratejik konsepti' anlatmak için çıktığı Güneydoğu Avrupa turunda, Romanya'nın başkenti Bükreş'e geldi. Rasmussen ve beraberindeki heyet, Cotroceni Sarayı'nda Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu ile başbaşa görüştü. Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rasmussen, Rusya'ya mesajlar gönderdi.

NATO'nun ana görevinin toplu savunma olduğunu belirten Rasmussen, "İttifak üyelerine yönelik bir roket saldırısı tehdidi hala mevcuttur. Tehdit altındaki nüfusu koruyacak modern bir füze kalkanı sistemine hala ihtiyacımız var. ABD ile NATO'nun savunma sistemlerini kombine ederek daha etkili bir savunma gerçekleştirebiliriz" dedi.

Rusya'ya, "Avrupa'nın ve bölgenin güvenliği için ortak savunma çatısı kuralım" teklifini yapan Anders Fogh Rasmussen, Kasım ayında Lizbon'da yapılacak zirvede bu konunun ele alınacağını belirterek, "Umarım füze kalkanının, NATO'nun ortak misyonu olduğu Lizbon'da karara bağlanacaktır" diye konuştu.

Rasmussen, Afganistan'a ek asker gönderme kararı alan Romanya'ya teşekkür etti. İttifak üyesi olarak güvenlik garantisi altında olduklarını hatırlatan Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu ise, "Yükümlülüklerimiz var. Bunun bilincindeyiz" şeklinde konuştu.

"RUSYA'NIN DOKTRİNİ GERÇEK DÜNYAYI YANSITMIYOR"

Bükreş temasları sırasında Adevarul gazetesine özel demeç veren Rasmussen, Rusya'ya yönelik mesajlarını sürdürdü. Rusya'nın yeni askeri doktrininin gerçek dünyayı yansıtmadığını ileri süren Rasmussen, "NATO, Moskova'nın düşmanı değil. NATO, Rusya'yı tehdit etmiyor. Moskova'ya bir saldırı niyetimiz olmadığı gibi, Rusya'nın da bir üyemize saldıracağına ihtimal vermiyoruz. Ortak menfaatlerimizde işbirliğini neden geliştirmeyelim ki" ifadelerini kullandı.

cha



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,469 µs