En Sıcak Konular

Mahmud Abbas, ABD Ortadoğu Temsilcisi Mitchell ile bir araya geldi

8 Mayıs 2010 20:57 tsi
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi ile El Fetih Merkez Komitesi'nin, İsrail'le ABD aracılığıyla yapılacak dolaylı görüşmelere destek vermesinin ardından, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ramallah'ta, ABD Ortadoğu Temsilcisi Geor

Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, dört aylık dönemdeki dolaylı görüşmelerin sınırlar, Kudüs, yerleşimler ve güvenlik üzerinde yoğunlaşacağını söyledi.

Erekat, Abbas'ın Mitchell'e, Filistin'in, ABD Başkanı Barack Obama'nın çabalarının başarılı olmasını istediğini söylediğini aktardı.

Saib Erekat, Kudüs konusunun ve yerleşimler sorununun, 1967 sınırlarının kapsamında olduğunu kaydedip, görüşmelerde müzakere edileceğini belirtti.

Filistinli başgörüşmeci, buraya kadar uzun bir yol katedildiğini belirtirken, Filistinliler'in İsrail'le müzakerelere ta başından başlamak istemediğini de vurguladı; "Artık karar almak ve bu kararları uygulamaya geçirmek zamanıdır" dedi.

Erekat, toplantıda Abbas'ın Mitchell'e dolaylı görüşmelerle ilgili Filistin tarafının tutumunu aktaran yazılı bir metin verdiğini de bildirdi.

Saib Erekat, Abbas ve Mitchell'in, Amerikalı arabulucu Washington'a dönmeden yarın bir görüşme daha yapacaklarını da duyurdu. Bu görüşmeyle birlikte, Amerikan tarafının dolaylı görüşmelerin başlama zamanını ve taahhütlerini açıklaması bekleniyor.

-İSRAİL MEMNUNLUKLA KARŞILADI-

Öte yandan İsrail, Filistin tarafının dolaylı yoldan da olsa, görüşmeleri kabul etmesini memnunlukla karşıladı.

İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, görüşmelerin yeniden başlamasından duyulan memnuniyet dile getirildi; İsrail'in bu görüşmelerin hiçbir önkoşul olmaksızın yapılmasını istediği belirtilerek, bu görüşmelerin de kısa süre içinde doğrudan görüşmelere götürülmesi gerektiği vurgulandı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da Filistin tarafının kararının barış süreci yolundaki engeli ortadan kaldırdığını, her iki tarafın da sorumlulukla hareket etmesi ve cesur kararlara hazır olması gerektiğini kaydetti. Barak, böylece doğrudan görüşmelere geçileceği, bir barış anlaşması yolunda hamle yapılacağı umut ve inancında olduğunu dile getirdi.

Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas örgütü ise FKÖ İcra Komitesi ve El Fetih Merkez Komitesi'nin aldığı, İsrail'le görüşmelere yeşil ışık kararını "Filistin halkını sırtından bıçaklamak" olarak tanımladı. FKÖ'nün Filistin halkının temsilcisi olmadığını söyleyen Hamas, görüşmelerin bir yarar sağlamayacağını belirtirken, İsrail'e daha fazla yerleşim inşa etmesi için bir perde görevi göreceğini de öne sürdü.



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,913 µs