En Sıcak Konular

Akil Adamlar Komitesi Türkiye konusunda Sarkozy'i uyardı

8 Mayıs 2010 16:49 tsi
2 yıl önce AB dönem başkanlığını yürütürken Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ısrarlı talebiyle kurulan AB Tefekkür Grubu, (Akil Adamlar Komitesi) raporunu tamalayarak AB Konseyi başkanı Herman Van Rompuy'a sundu.

 Raporda AB'ye Türkiye dahil tüm aday ülkelere verdiği taahhütlere sahip çıkması ve katılım müzakerelerini ilerletmesi tavsiye edildi.

B'nin geleceğiyle ilgili öneriler sunmakla görevlendirilen Fikir Grubu'nun eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzales'in başkanlığında hazırladığı raporda, dünyada birçok insan için referans noktası haline gelen AB'nin en büyük artı değerinin taşıdığı "yumuşak güç" niteliği olduğu vurgulandı.

Raporda, "AB katılım ve diyalog stratejileri yoluyla kıtasal merkez olmalıdır. Bu stratejiler AB'nin birbirini izleyen genişleme dalgalarında büyük bir başarıyla kullanılmıştır" denildi.

AB'nin üyelik isteyen Avrupa'dan her ülkeye kapılarını açık tutması ve başvuran her ülkeyi, üyelik kriterleri temelinde kendi meziyetleriyle değerlendirmesi istenen raporda, "Avrupa'nın gerçek sınırlarının" Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin savunduğu gibi coğrafyada değil, değerlerde olduğu vurgulandı.

Raporda, "Katılımcılık ve taahhüt politikasına uygun olarak AB, Türkiye dahil resmen üyeliğe aday kabul ettiği ülkelere verdiği sözlere saygı gösterip müzakere sürecini ilerletmelidir" ifadesi kullanıldı.

1982-1996 yılları arasında İspanya Başbakanı olan Sosyalist Gonzales'in başkanlığındaki komitenin başkan yardımcılıklarını eski Letonya Başbakanı Vaira Vike-Freiberga ile eski Nokia Yöneticisi Finlandiyalı Jorma Ollila üstlenmişti.

AB Tefekkür Grubunun üyeleri arasında eski AB Komisyonu üyesi İtalyan Mario Monti, eski Polonya Cumhurbaşkanı Lech Walesa, Stuttgart'ın Hristiyan Demokrat Belediye Başkanı Wolfgang Schuster, Fransız sendikacı Nicole Notat, Oxford Üniversitesinin Yunan profesörü Kalypso Nicolaidis, Avusturyalı Erste Bank yöneticisi Rainer Münz, İngiliz Warwick Üniversitesi Rektörü Richard Lambert, Hollandalı mimar Reem Koolhaas ve Danimarkalı Kobenhavs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Lykke Friis bulunuyor.



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs