En Sıcak Konular

Sağlık Bakanlığı'ndan anneler günü açıklaması: Sigarayı bırakın

8 Mayıs 2010 11:51 tsi
Sağlık Bakanlığı'ndan Anneler Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, sigara kullanan annelerin içtikleri her sigara ile kendilerinin ve çocuklarının yaşam sürelerini kısalttıklarının farkına varmaları ve bu anlamlı günü sigarayı bırakmak için bir bir fırsa

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, anneliğin yaşamın en büyük mucizelerinden biri olduğu ifade edilerek, annelerin çocuklarının yaşamlarında en çok etkileri ve hakları olan insanlar olduğu belirtildi.

Sigara ile mücadelede annelerin önemine değinilen açıklamada, sigaranın kadınlarda kalıcı ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı, Türkiye'de her 6 kadından birinin sigara kullandığı kaydedildi.

Sigaranın tehlikesinin sadece içiciler ile sınırlı olmadığı belirtilerek, Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre dünyadaki çocukların yarısının sigara dumanına maruz kaldığı ifade edildi.

Bebek ve çocukların akciğerleri ve diğer organları küçük olduğu için sigara dumanının verdiği zararın erişkinlere göre daha büyük olduğu vurgulanarak, ''Sigara dumanı ani bebek ölümleri, orta kulak ve solunum sistemi enfeksiyonları ile inatçı öksürüğün görülme sıklığını artırmaktadır'' denildi.

Sigara kullanan annelerin sigarayı bırakmayı denemelerinin önerildiği açıklamada, anne ve babaları sigara kullanan çocukların kendi kendilerine sigara içen bireylere dönüştükleri belirtildi.

Açıklamada, annelere çocuklarını sigara içmekten koruyabilmeleri yönünde şu önerilerde bulunuldu:

''Evinizi tamamıyla dumansız hale getirin. Sigara içiyor bile olsanız kesinlikle evde sigara içmeyin ve kimsenin sigara içmesine izin vermeyin. Arabada çocuğunuz varken asla sigara içmeyin. Çocuğunuzun sigara içen bireyler olmasını ve sigaralı bir ortamda bulunmasını engelleyin. Çocuğunuza, arkadaşlarının ve çevresindekilerin sigaraya karşı tutumlarının ne olduğunu sorun. Çocuğunuzun okulunda güçlü ve iyi uygulanan 'sigara içmeme' kuralları olduğundan emin olun. Dumansız hava sahası çalışmalarını destekleyin ve çocuğunuza anlatın.

Sigara kullanan annelerin içtikleri her sigara ile kendilerinin ve çocuklarının yaşam sürelerini kısalttıklarının farkına varmalarını ve bu anlamlı günü sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirmelerini istiyoruz. Hiç şüphesiz ki sigara kullanan gençlerimizin de annelerine verecekleri en güzel hediye 'sigarayı bırakmak' olacaktır.''

-EĞİTİM-SEN-

Öte yandan Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Gülçin İsbert de Anneler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu günün anne olmasa bile bütün kadınları ilgilendirdiğini belirterek, ''Annelik, kadınlık deneyimimin bir parçası olduğuna göre dünyada, bölgemizde ya da ülkemizde kadınların yüz yüze olduğu her türlü sorun annelerin de sorunudur'' dedi.

Annelerin gerginlik, şiddet, ve savaş istemediğini ifade eden İsbert, annelerin çocuklarının düşmanlıkla değil kardeşlikle büyümesini, çocuk istismarına ve kadın katliamına son verilmesini istediklerini de kaydetti.

İsbert, ''Yetkililere sesleniyoruz, annelerin mutlu olmasını istiyorsanız her şeyden önce emeğimizden, sosyal haklarımızdan elinizi çekin, sorunları çatışmayla değil, barışçıl yollardan çözmeye çalışın'' dedi.



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,007 µs