En Sıcak Konular

Barajlarda 'altın yıl'

8 Mayıs 2010 11:44 tsi
Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) Genel Müdürü Sefer Bütün, baraj göllerine gelen su miktarının yılın ilk 4 ayında uzun yıllar ortalamasına ulaştığını belirterek, ''Böyle giderse 20-25 gün arasında baraj su tahliye savaklarını açmak, su bırakmak durumu ile kar

Sefer Bütün ve yönetim kurulu üyeleri, hidroelektrik santrallerinde yaptıkları incelemeler kapsamında Elazığ'ın Keban ilçesine geldi. Bütün ve yönetim kurulu üyelerine, Keban Barajı Hidroelektrik Santrali (HES) İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı tarafından bilgi verildi.

EÜAŞ Genel Büdürü Bütün, gazetecilere yaptığı açıklamada, üretim açıcısından büyük önem taşıyan Fırat havzasında Keban, Karakaya, Atatürk ve Birecik gibi ülke açısından çok ciddi büyük değerleri olan barajlar bulunduğunu hatırlattı. Ankara'da Türkiye'deki elektrik üretimini takip ederken, Keban'ı ve havzadaki diğer santralleri izlediklerini belirten Bütün, hidroelektrik santrallerinden elde edilen üretimin yüzde 60'ının bu havzadaki barajlardan elde edildiğini kaydetti.

Bu yıl Türkiye genelinde baraj göllerine su akarının ''fevkalade güzel'', uzun yıllar ortalamasının çok üstünde olduğunu anlatan Bütün, ''35 yıllık ortalamada; 19 milyar metreküp su geliyor. Bu sene 4 ay 1 haftalık süre ortalaması 19 milyar metreküp su gelmiş durumda. Bu 4 aylık takibimizde ful üretim yapmamıza rağmen günlük 10 santimetre su seviyesi artmakta. Böyle giderse 20-25 gün arasında baraj su tahliye savaklarını açmak, su bırakmak durumu ile karşı karşıya kalabiliriz'' dedi.

-KRİZ, TÜKETİMİ ETKİLEDİ-

Sefer Bütün, önceki yıllarda yüzde 8-9 gibi tüketim artışı bulunduğunu, son ekonomik krizde sanayileşmeye bağlı olarak elektrik tüketiminde düşüş yaşandığını ancak, bu durumu aştıklarını belirtti.

Bu yıl ocak ayında yüzde 3, şubat ayında yüzde 5, martta yüzde 7, nisanda yüzde 10 oranında geçen seneki programa göre fazla elektrik tüketildiğini ifade eden Bütün, şunları söyledi:

''Sanayi verilerine bakarsanız sürekli sanayi üretimi artıyor. Bu artınca elektrik tüketimi de artıyor. Buna paralel bizim de üretimimiz artıyor. Bugün itibariyle 2010 programı yaptığımızda tüm santrallerde 32 milyar kilovatsaat üretim fazlamız var. Elektrik kesintisi gibi sorunlar yaşanmayacak. Sadece hidroelektrik santrallerimizde 7 bin megavat enerji üretimi devrede.''

-BARAJLAR ALTIN YILINI YAŞIYOR-

Bütün, bu yıl yağışların bol olması nedeniyle barajların ''Altın Yılını'' yaşadığını bildirdi.

Keban ve Karakaya barajlarında su seviyesinin ve enerji üretiminin en yüksek seviyelerinde olduğunu, Atatürk Barajında ise su seviyesini yükseltmek için az üretim yaptıklarını anlatan Bütün, ''Türkiye'deki barajlarda bu yılki enerji üretimindeki hedefimiz 38 milyar kilovatsaat. Ama biz 40 milyar kilovatsaat enerji üreterek bunu aşacağımızı düşünüyoruz. Dört ayda programın yüzde 30-35 üzerinde üretim yapıyoruz. Böyle devam ederse yine kendi programımızı aşacağız. Bu yüzden bu yılki hedefin 42 milyar kilovatsaat olacağını tahmin ediyorum'' dedi.



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,421 µs