En Sıcak Konular

Mısır'daki Amerikan kafası

8 Mayıs 2010 10:11 tsi
Mısır'daki Amerikan kafası "ABD'nin Mısır'a yönelik bu eğitim projesinin başına Yahudi bir Amerikalı bayanı getirmesidir. Mısır basınına göre Yahudi olan bu bayan, Mısırlılar için yeni türden bir İslam dini hazırlayacak ve genç nesillerin bundan böyle Amerikan ve belki de İsrail

Mısır; Arap ve İslam aleminin en önemli ülkelerinden biridir. Filistin'in işgal edilmesi ve İsrail devletinin bu topraklarda 1948'de kurulması aşamasında Mısırlılar hep haktan yana olmuş ve bu yolda büyük mücadele vermiştir.


1948, 1956, 1967 ve 1973'te İsrail ve başta ABD olmak üzere tüm yandaşlarına karşı savaşan Mısırlıların Arap halklarının gönlünde hep özel bir yeri oldu. 1978'e gelindiğinde dönemin Cumhurbaşkanı Enver Sedat, herkesi şaşırtarak İsrail ile Camp David anlaşmasını imzaladı. Mücadele kampından ayrılan Sedat, Batı'nın Mısır için hazırladığı bataklığa doğru ilk adımını attı. O bataklık, ilk olarak kendisini yuttu çünkü Sedat 6 Ekim 1981'de öldürüldü. Yerine Hüsnü Mübarek geldi. Gelmez olsaydı!

Mübarek, 29 yıldır iktidarda ve ölmeden iktidarı 'veraseten' oğluna bırakmak istiyor. Bunun için ABD desteği gerekiyor. ABD 1950'li yıllarda Türkiye'de olduğu gibi Mısır için özel bir plan hazırlamış ve bu ülkeyi yöneten tüm güçlerin arkasında olmuş. Camp David'den bu yana ABD, Mısırlı 40 bin öğrenciye master ve doktora bursu vererek beyinlerini yıkamış. ABD kendi yanlısı işadamlarına her türlü mali destekte bulunarak onların ekonomik ve siyasal güçlenmesini sağlamış. Örneğin; ABD bu süre içinde yüzlerce Mısırlı aydın, genç siyasetçi, gazeteci ve akademisyeni satın almış. Örneğin; ABD kendisine yakın subayları eğitmiş ve ordu içinde önemli mevkilere gelmelerini sağlamış, sağlıyor. Daha onlarca örnek verilebilir. Ancak sonuncusu çok ilginç. 11 Eylül sonrasında kendi yandaşı Müslüman ülke yönetimlerine baskı yaparak, bu ülkelerdeki eğitim programlarının değişmesini isteyen ABD, ağırlık olarak önemli ülke olan Mısır'a yüklenmiştir. ABD özel kurum oluşturarak Müslüman ülkelerini yönlendirmeye ve yönetmeye çalışıyor. Oldukça büyük bütçeli olan bu kurum bazı ülkelere paket eğitim programları sunuyor ve bunun direkt olarak uygulanmasını istiyor. Yemen'de,Ürdün'de, Suudi Arabistan'da, Pakistan'da ve diğer ülkelerde. Bu kurum Mısır'da nasıl çalışıyor? 1950'li yıllarda Türkiye'de de olduğu gibi Amerikan Dış Yardım Projesi tarafından Amerikan Kalkındırma ve Geliştirme Merkezi, Kahire'deki Amerikan Elçiliği üzerinden Mısır hükümetine direktifler veriyor ve Mısır okullarındaki müfredatın değiştirilmesi için 5 yıldır önerilerde bulunuyor. Elçilik bu çerçevede Mısır ilk ve ortaokullarında okutulmak üzere 'Milli Bilinç', 'Din ve Ahlak', 'İslam Tarihi' ve 'Çocuklar İçin Eğlenceler' türünden kitaplar hazırlıyor ve bunların Mısır'daki okullara bedava dağıtılmasını istiyor.

Elçilik bu okullarda klasik tarih ve din kitaplarının hiçbir şekilde okutulmamasını hatta kütüphanelerde bulundurulmamasını şart koşuyor.

ABD'lilere göre amaç: Terörün kökünü kurutmak. Bu çerçevede 5 yılda ilk, orta ve lise okul kitaplarındaki klasik dini söylemlerin yani 'zalimler, cihat, mücadele, haksızlık, Yahudiler, Haçlılar, kafirler ve benzeri tüm kavramların % 70'i kaldırılmış ve Kuran kurslarına büyük kısıtlamalar getirilmiş. 'Radikal İslam'a karşı mücadele eden' ABD için tüm bunlar anlaşılabilir. Anlaşılması zor olan şey ABD'nin Mısır'a yönelik bu eğitim projesinin başına Yahudi bir Amerikalı bayanı getirmesidir. Mısır basınına göre Yahudi olan bu bayan, Mısırlılar için yeni türden bir İslam dini hazırlayacak ve genç nesillerin bundan böyle Amerikan ve belki de İsrail standartlarında yetişmelerini sağlayacak.

Hüsnü Mübarek'in neden bu denli 'garip' davrandığını herkes şimdi daha iyi anlayacaktır.

Hüsnü Mahalli / Akşam



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,691 µs