En Sıcak Konular

Kritik karar YSK'nın, son söz halkın

8 Mayıs 2010 09:55 tsi
Kritik karar YSK'nın, son söz halkın Meclis'te referandum sınırını 'bıçak sırtında' da olsa aşarak kabul edilen AKP'nin Anayasa paketinde gözler şimdi sırasıyla Çankaya Köşkü, Anayasa Mahkemesi, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve en son da halkta olacak.

Meclis’in 19 Nisan’da başlayan Anayasa değişikliği maratonu dün sabaha karşı saat 02.00’de sona erdi. Anayasa paketinin tamamı 72’ye karşı 336 oyla kabul edildi. Referandum sınırı olan 330’u aşarak kabul edilen paketle ilgili gözler bundan sonraki hukuki sürece çevrildi.

Paket dün onay için Çankaya Köşkü’ne gönderildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün bir soru üzerine, Anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında Köşk’ün hukukçularının Anayasa değişiklik paketini incelediklerini söyleyerek, “Benim kararımın fazla gecikeceğini sanmıyorum” dedi. Gül, 15 gün içinde Anayasa Değişiklik Kanunu’nu ya yeniden görüşülmesi için Meclis’e iade edecek ya da referanduma sunulması için Resmi Gazete’de yayımlanmasını sağlayacak. Gül’ün, paketi Meclis’e iade etmesi halinde AKP’nin işi zor. Anayasa’ya göre, Meclis, geri gönderilen Anayasa Değişiklik Kanunu’nu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu yani 367’yle kabul ederse Cumhurbaşkanı yasayı halkoyuna sunabiliyor.

Cumhurbaşkanı’nın iade etmemesi ve paketin Resmi Gazete’de yayımlanması halinde de CHP’nin iptal için 10 gün içinde 110 imzayla Anayasa Mahkemesi’ne başvurması bekleniyor. Düzenleme Anayasa Mahkemesi’nin alacağı karar doğrultusunda referanduma sunulabilecek. Paketin referanduma sunulması halinde de sandığın, halkın önüne 120 günde mi 60 günde mi konulacağı tartışması yaşanacak. CHP ve bazı hukukçular Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasını 120 günden 60 güne indirilen yasal düzenlemenin ‘seçim kanunu’ çerçevesinde değerlendirilip, bu referandumda uygulanmayacağı görüşünde. Bu konuda nihai kararı YSK verecek.
YSK’nın alacağı karar doğrultusunda da son sözü halk söyleyecek.

Radikal



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,932 µs