En Sıcak Konular

MHP için zor günler şimdi başlıyor.

8 Mayıs 2010 08:44 tsi
MHP için zor günler şimdi başlıyor. "Referandum sürecinde anayasa değişikliğine niçin karşı olduklarını izah etmek ve tabanlarını CHP ile aynı doğrultuda oy vermeye ikna etmek zorundalar. "

Artık iktidar partisi için en zor aşama sona erdi, şimdi muhalefet için zor bir dönem başlıyor.

Anayasa değişiklik paketinin Meclis’ten onay alması işin en zor tarafıydı. Çünkü AK Parti’nin sadece 335 oyu var. Yani 330’dan sadece beş fazla. Bu büyüklükteki bir grubun tamamının aynı doğrultuda hiç fire vermeden oy kullanacaklarını beklemek çok da makul değil asında. AK Parti grubunun bir merkez sağ kitle partisi olmasının gereği olarak oldukça “heterojen” yapıda olduğu da hatırlanırsa bu güçlük daha kolay anlaşılır.

Bütün bu zorluklara rağmen elde edilen sonuç en başta Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başarısıdır. Grubunu bir arada tutmayı ve aynı hedef doğrultusunda motive etmeyi başarması Erdoğan açısından da yeni bir “liderlik sınavı” oldu.

Bu arada oylamalarda hiç fire vermeyen MHP grubu da Devlet Bahçeli açısından benzer bir başarı puanı getirdi. Ancak bu partinin milletvekilleri her ne kadar genel başkanlarının sözünden çıkmadılarsa da kendi tabanlarının hassasiyetleriyle ters düşen bir tutum içinde olmak hasebiyle bu işten pek de kazançlı çıkmadılar.

MHP için zor günler şimdi başlıyor. Çünkü referandum sürecinde anayasa değişikliğine niçin karşı olduklarını izah etmek ve tabanlarını CHP ile aynı doğrultuda oy vermeye ikna etmek zorundalar. Her ikisi de kolay olacak gibi görünmüyor.

MHP yönetiminin Anayasa Mahkemesi ile HSYK’nın yapılarının yeniden belirlenmesi talepleri karşısında CHP çizgisinde muhalefet yürütmesi partinin düpedüz CHP’leşmesi demek olur. Çünkü bu iki kurumun mevcut yapısı yargı sistemi üzerinde CHP ideolojisinin vesayetini öngören bir yaklaşımın sonucudur zaten.

MHP bu yapıyı nasıl savunabilir!

Gerçi Bahçeli yönetimi Meclis aşamasında değişiklik paketine karşı çıkış gerekçesini ortaya koyma lüzumu hissetmedi. Yalnızca bu değişikliğin “şimdi değil, sonra” yapılması gerektiği görüşünü savunmakla yetindi.

Ama referandum sürecinde daha elle tutulur gerekçeler bulmak zorunda kalacak.

Devlet Bahçeli, daha geçtiğimiz günlerde “CHP’nin arka bahçesi” diye nitelediği Anayasa Mahkemesi’nin yapısının reforme edilmesine hangi gerekçeyle karşı çıkacak, ben şahsen merak ediyorum.

Üstelik içlerinde MHP’lilerin de yer aldığı “411 el” tarafından kabul edilen değişikliğin Anayasa Mahkemesi’nin “yetkisini aşıp kendisini Yasama’nın yerine koyarak” iptal edişi henüz hafızalardayken!

MHP’ye oy veren seçmen tabanıyla AK Parti’ye oy veren seçmen tabanı arasındaki sosyokültürel zemin paydaşlığı ve iki partinin seçmenleri arasındaki “geçişlilik” ortada. Bunun yanında MHP oylarının tabanın memnuniyeti veya memnuiyetsizliğine göre yüzde 8 ile yüzde 18 arasında oynayabilmesi
de vakıa.

Öyleyse referandum MHP için tehlikeli bir kavşak olabilir.

İbrahim Kiras/ Star



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,352 µs