En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan diplomasi vurgusu

8 Mayıs 2010 00:08 tsi
Davutoğlu'ndan diplomasi vurgusu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''P5 1 ile İran'ın görüşmelerinin tekrar başlaması elzem derecede önemlidir. Diplomatik çalışmaların önü açılmalıdır'' dedi.

Çırağan Sarayı'ndaki yemekte bir araya gelen Davutoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmede, Mutteki ile son gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduklarını belirterek, Mutteki'nin New York'taki toplantılardan daha yeni geldiğini anımsattı.

Görüşmelerinde Mutteki'nin, yaptığı temaslarla ilgili kendilerine bilgi aktardığını ve bu aktarımdan oldukça istifade ettiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Biz İran'la her zaman dostluk ve kardeşlik çerçevesi içinde ilişkilerde olduk. Biz her zaman sorunun diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Diplomasi adına atılacak tüm çabaların tüketilmesi taraftarıyız. Ben de kendisine Tahran'da yaptığımız toplantının ardından yürüttüğümüz diplomasi trafiğini anlatma imkanı buldum. Bir an önce İran ile P5 arasında müzakerelerin başlatılması ve sorunun diplomatik yollarla çözülmesi konusundaki fikirlerimizi bir kere daha kendisine aktarma imkanı buldum'' şeklinde konuştu.

Davutoğlu, ileriki günlerde Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın Tahran'ı ziyaret edeceğini belirterek, toplantı vesilesiyle bu ziyareti de ele aldıklarını kaydetti.

Türkiye'nin konuyla ilgili fikrinin çok net ve açık olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Biz her zaman söylediğimiz gibi ne olursa olsun bölgemizdeki nükleer silahlara kesinlikle karşıyız. Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Şu anda yürütülen müzakere çalışmalarının diplomasi açısından çok büyük şans olduğunu düşünüyoruz. Diplomasiye bu şans verilmeli. Bölgemiz ve dünya, gerilimlerin uzağında tutulmalı diye düşünüyoruz. Türkiye olarak bu çabaları sürdürmeye kararlıyız. Dostumuz Mutteki'den de bu konuda olumlu mesajlar aldım.''

Davutoğlu, kendisinin Tahran ziyareti sırasında gündeme getirdiği, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile P5 1'in temsilcisi durumundaki AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arasındaki toplantıya hazır olduklarını Mutteki'nin bu görüşmede ifade ettiğini ve bu toplantının Türkiye'de gerçekleşebileceğini söylediğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Bu önemli bir adımdır barış için. Bahsettiğimiz sorunların çözümü konusunda P5 1'in içinde bu konuları ele almak, tarafların bir araya gelmesini biz ciddi bir adım olarak görüyoruz. Taraflar karşılıklı olarak sorunları ciddi bir şekilde değerlendirme imkanı bulacaktır. Mutteki yine bu görüşmemizde, nükleer enerjide değişime hazır olduklarını söyledi. P5 1 ile İran'ın görüşmelerinin tekrar başlaması elzem derecede önemlidir. Diplomatik çalışmaların önü açılmalıdır. Mutteki'nin, İran'ın nükleer uranyum değişimi konusunda da konuşmaya hazır olduğunu söylemesi önemlidir. Bu konuda Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız.''

-İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI MUTTEKİ-

İran Dışişleri Bakanı Mutteki de Türkiye'de kendisini evinde gibi hissettiğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün biraz daha geliştiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yüzde 200 geliştiğinin görüldüğünü ifade eden Mutteki, ''Türkiye ve İran, bölgesel konularda iki temel taşıdır. Afganistan konusunda da Türkiye ile İran önemli bir işbirliği içindedir. Türkiye, BM'nin önemli bir ülkesidir ve İran'ın çok iyi bir komşusudur. Bu toplantı vesilesiyle BM ile ilgili konularda fikir alışverişinde bulunmuş olduk'' diye konuştu.

Mutteki, son 2-3 ayda Brezilya ile yakıt değişimi konusunu görüştüklerini, Brezilya Dışişleri Bakanı ile oldukça verimli görüşmeler yaptıklarını belirterek, ''Türkiye'nin yapıcı çalışmalarını teşvik ettiğimizi ve teşekkür ettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Bu da, Türkiye'nin bölgesel konulara hassasiyetini gösteriyor. Türkiye ile İran arasındaki yapıcı görüşmeler, siyasi işbirliği olarak da devam edecektir'' şeklinde konuştu.

-SORULAR-

Davutoğlu ve Mutteki, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Irak'taki seçimler hakkında ne düşünüyorsunuz?'' şeklindeki soruya Davutoğlu, ''Irak aziz bir komşumuzdur. Irak'ın istikrarı bizim için önemlidir. Seçim sonucunun ortaya koyduğu tablonun siyasete yansıyıp, bir hükümet kuracaklarına inancımız tamdır. Biz, Irak'a gereken her konuda destek verdik ve vermeye devam edeceğiz. Irak güçlü ve istikrarlı bir ülke olarak daha önemli adımlar atacaktır'' yanıtını verdi.

Mutteki de aynı soruya karşılık, Irak'taki seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleştiğini ifade ederek, ''Biz İran olarak her zaman Irak'ın toprak bütünlüğünü destekledik. Ümit ediyoruz ki seçimlerden sonra demokratik bir hükümet oluşur. Irak, bölgede İran için önemli bir ülkedir ve istikrarlı bir Irak'ı görmek bizi de mutlu edecektir'' şeklinde konuştu.

New York'taki temaslarına ilişkin soru üzerine de Mutteki, şunları kaydetti:

''BM'nin 15 ülkesiyle New York'ta bir araya geldik ve çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da oradaydı. NPT'nin toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanı ayrıldıktan sonra ben iki gün daha meslektaşlarımla görüşmelere devam ettim. Onlara İran'ın bakış açısını aktarmaya çalıştım. Uranyum değişimi konusundaki fikirlerimizi aktarma imkanı buldum. BM'nin 15 ülkesiyle yaptığımız bu görüşmeler bize önemli fırsatlar kazandırdı. Türkiye Büyükelçisi de oradaydı. Onunla da çeşitli konuları ele aldık. Biz inanıyoruz ki bu çalışmalarımız olumlu bir sonuca varacaktır.''

Davutoğlu, ''Ashton ile İran tarafı Türkiye'de mi bir araya gelecek?'' sorusu üzerine, ''P5 1'in Türkiye'de toplanması konusunu Türkiye olarak önerdik. İran tarafı bu öneriyi olumlu karşılıyor. Ashton'dan yanıt bekleniyor'' dedi.

Mutteki de aynı soruya karşılık, ''Bu fikir İran tarafından da kabul edildi. Zaman konusunda anlaşırsak bu toplantı en kısa zamanda olabilir. Büyük ihtimal bu toplantıların yeri Türkiye olacaktır. Bu teklif bizim için de güzel bir tekliftir'' yanıtını verdi.



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,039 µs