En Sıcak Konular

Ergenekon sanıklarının mahkeme heyetine hakaretlerine resen dava açılacak

7 Mayıs 2010 23:17 tsi
İkinci ''Ergenekon'' davasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, duruşmalar sırasında hakaret, tehdit, iftira, devletin kurum ve organlarını aşağılama gibi açıkça suç oluşturabilecek sözler söylendiğini belirterek, savcılık olarak bunlarla ilgil

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada konuşan tutuklu sanık Durmuş Ali Özoğlu, tüm sosyal çevresini ve arkadaşlarını bu dava nedeniyle kaybettiğini ifade ederek, artık ne avukatlarının ne de ailesinin kendisi yüzünden üzülmemeleri gerektiğini kaydetti.

Özoğlu, avukatlarını da azlettiğini, kendisinin de artık duruşmaya katılmayacağını ancak ''silah zoruyla mahkemeye geleceğini'' söyledi.

Tutuklu sanık Tuncay Özkan da avukat Yusuf Erikel'in ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanmasının, diğer sanık avukatlarına savcılık tarafından gözdağı verilmek amacıyla gerçekleştirildiğini savundu.

Yargılama sürecini eleştiren Özkan, mahkeme heyetine ''Artık size kızamıyorum. Sadece acıyorum'' dedi.

Savcılar Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel'i eliyle işaret eden Özkan, ''Kızacak olsam bunlara kızarım. Ancak kızamıyorum'' ifadesini kullandı.

Özkan, ''cezaevinden çıkmasının iki kampanyaya baktığını, ilk seçimde milletvekili olup dışarı çıkabileceğini'' söyledi.

-''ERİKEL'İN TUTUKLANMASI GÖZDAĞI DEĞİL''-

Durmuş Ali Özoğlu'nun avukatı Cavit Subaşı da hayatının ilk azlini aldığını ve bunu kabul ettiğini belirtti.

Özoğlu'nun diğer avukatı Yusuf Erikel'in de burada avukat olarak savunmasını yapmadan önce ciddi bir kulak ameliyatı geçirdiğini söyleyen Subaşı, ilaçlarının cezaevi idaresiyle görüşülerek verildiğini kaydetti.

Subaşı, ''Savunma hakkını kullanan avukatlar maalesef bu davada yer değiştiriyor. Bizim bir korkumuz yok. Bu bir gözdağı olmamıştır. Erikel'in layık olduğu yere, savunma sıralarına dönmesini temenni ediyorum'' dedi.

Avukat Subaşı, ardından Yusuf Erikel ile Durmuş Ali Özoğlu arasında yapılan ve ''20 bin silah'' ifadesinin yer aldığı belirtilen görüşmenin ses CD'sini duruşma salonunda dinletti.

Konuşmada geçen kelimenin silah olmadığını ifade eden Subaşı, bu tapenin çözümünü yanlış yapan üç kamu görevlisi hakkında, adaleti yanılttıkları gerekçesiyle mahkeme tarafından suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Özoğlu'nun diğer avukatı Şule Gökay Ağazade de müvekkilinin azlini kabul ettiğini dile getirdi.

-HABERAL'IN AVUKATLARI-

Tutuklu sanık Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatı Köksal Bayraktar da müvekkiline sorulan soruların büyük bir kısmının, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in tedavi sürecine ilişkin olduğuna dikkati çekti.

Bayraktar, gazeteciler Can Dündar ve Rıdvan Akar'ın yazdıkları ''Karaoğlan'' adlı kitabın eki olarak verilen DVD'deki röportajın kamera arkası görüntülerini de salonda heyete izletti.

Sadece Rahşan Ecevit'in görüntüsünün yer aldığı DVD'de Rahşan Ecevit, ''eşine yanlış tedavi uygulanmadığını, 6-7 ay istirahat önerilerek eşinin siyaset hayatından uzaklaştırılmak istendiğini'' söylerken Bülent Ecevit ise kendisine o kadar süre istirahat verilmediğinden söz ediyor.

-''SAVCILIK OLARAK RESEN İŞLEM YAPACAĞIZ''-

Sanık ve avukatların taleplerinin ardından Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel açıklamada bulunarak, kanun koyucunun duruşmalar sırasında bir suç işlenmesini, mahkemeye saygısızlık yapılmasını önlemek istediğini söyledi.

Pekgüzel, ''Buna karşılık, en başta iddia makamındaki Cumhuriyet savcılarına yönelik olmak üzere, Türk Ceza Kanunu tanımlamasına göre duruşmalar sırasında hakaret, tehdit, iftira, devletin kurum ve organlarını aşağılama gibi açıkça suç oluşturabilecek sözler söylenmektedir'' dedi.

Yargılamanın başından itibaren bu konunun iddia makamı olarak dile getirildiğini ifade eden Pekgüzel, şöyle devam etti:

''Suç oluşturan eylemler asla savunma hakkı sınırlarında kabul edilemez. Savunmayı da güçlendirmeyeceği açık olan bu tutumun, bir engelleme söz konusu olmadığından bazı sanık ve müdafilerince kasıtlı olarak ve ısrarla sürdürüldüğü gözlenmektedir. Şimdiye kadarki mahkeme uygulaması dikkate alınarak bir süredir mahkemenin suç duyurusunda bulunmasına karar vermesi talep edilmemektedir. Ancak, duruşma tutanakları tanzim edildiğinde suç oluşturan her bir eylem için Cumhuriyet Savcılığı olarak resen işlem yapılacağını bildiriyoruz.''

Pekgüzel, tutuklu sanıklardan Muzaffer Öztürk'ün tahliyesini istedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.
0



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,732 µs