En Sıcak Konular

4 gazeteciye Guantanamo'yu izleme yasağı

7 Mayıs 2010 21:11 tsi
ABD Savunma Bakanlığı, tanıklardan birinin ismini açıkladığı gerekçesiyle 4 gazetecinin Guantanamo davasını izlemesini yasakladı.

ABD Savunma Bakanlığının 4 gazetenin yönetimine gönderdiği mektubun bir kopyasını ele geçiren AFP'deki haberde, Kanadalı Ömer Hadr'ın davasının hazırlık aşamasındaki duruşmalar sırasında tanıklardan birinin adının açıklanması üzerine 3 Kanadalı ile bir Amerikalı gazetecinin davayı izlemesine yasak getirildiği belirtildi.

Guantanamo'daki gazetecilerden biri de, AFP'ye yaptığı açıklamada, Bakanlığın bireysel olarak davayı izlemelerine yasak getirildiğinin belirtildiği mektubun gazetecilere okunduğunu aktardı.

Gazete yönetimine gönderdiği mektupta, ''Muhabirleriniz mahkeme tarafından korunan bir tanığın kimliğini ifşa etmiştir'' denildiği ve bu gazetecilerin davayı izlemeleri ve davayla ilgili haber yapmalarının yasaklandığının belirtildiği kaydedildi.

Söz konusu tanığın, Kanadalı Ömer Hadr ile Afganistan'daki Bagram'da ağır ameliyatlar geçirdikten sonra hastaneden çıkışında ilk karşılaşan Amerikalı bir asker olduğu belirtiliyor. 15 yaşındaki Hadr'ın, bir çatışmada sırt ve omzuna 2 mermi isabet etmiş, bir gözüne de havan topu mermisi parçaları kaçmıştı. Hadr, el bombasıyla bir Amerikan askerini öldürmekle suçlanmıştı.

Amerikalı tanık ise 2008'de Toronto Star'a uzun bir mülakat vermiş ve isminin açıklanmasını da kabul etmişti. Bu kişi, Bagram'da bir Afgan mahkuma karşı şiddet uygulamaktan suçlu bulunup, 2005'te 5 ay hapse mahkum olmuştu.



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,107 µs