En Sıcak Konular

İstihbarat astsubay Esirger, savcılık ifadesine itiraz etti

7 Mayıs 2010 20:42 tsi
Millete komplo belgesine ilişkin davanın 4'üncü duruşmasının öğleden sonraki bölümü astsubayların ifadeleriyle devam etti.

Erzincan İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli astsubay Orhan Esirger, istihbaratçı olarak yasal görevini yaptığını belirterek, iddianame kapsamında fişleme yani 'kişisel verileri kaydetmek' suçundan yargılandığını hatırlattı. Esirger, 183 nolu CD'de yer alan fişleme bilgilerini kendisinin hazırlamadığını savunarak, Orgeneral Saldıray Berk ile ilgili "Alevi köylerine yardım eder" şeklinde bilgilerin de CD'ye kendisi tarafından konulmadığını iddia etti.

Mahkeme başkanı tarafından da savunması bitirilen Esirger'e 'Savcılık ifadenizi kabul ediyor musunuz?' şeklinde soru yöneltildi. Esirger, savcılık ifadesinde üç noktaya itiraz etti. Esirger savcılıkta, "Evimde ve ofisimde ele geçen bütün bilgi ve belgeler bana aittir." demişti. Duruşmada, aramanın yapıldığı tarihte şehir dışı görevinde olduğunu ve aramaya eşlik etmediği için el konulan bütün belge ve eşyaların kendisine ait olmadığını savundu. Esirger, bu kapsamda kendisinde ele geçen ve Saldıray Berk'le ilgili Alevi fişlemesi, 'ablalar-abiler.doc' isimli belgelerin yer aldığı 183 nolu CD'yi de kabul etmediğini bildirdi.

Esirger, savcılık ifadesinde Çatalarmut Baraj Gölü'nde ele geçen mühimmatlara ilişkin jandarmaya ait olabileceğini beyan etmişti. Mahkemede bundan da döndü. Esirger yine savcılık ifadesinde 'cemaat ve tarikatlara ilişkin fişleme dosyası vardır' şeklindeki beyanında yer alan 'fişleme' kelimesini söylemesinin mümkün olmadığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay'ın çapraz sorguya geçileceğini bildirmesi üzerine astsubay Esirger, hala Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nda süren bir soruşturma olduğundan, burada sorulacak soruların soruşturma dosyasına girebileceğinden bu aşamada sorulara cevap vermeyeceğini kaydetti.

Kahramanmaraş'ta görev yapan astsubay Şenol Bozkurt da kendisinin istihbarat değil idari görevli olduğunu, bu nedenle fişleme ile suçlanamayacağını savundu. Gizli tanık Efe ve Munzur'un ifadeleriyle hakkında iddianame hazırlandığını ifade eden Bozkurt, kadın pazarladığı iddialarının ve istihbaratta kullanmak istediği üniversite öğrencilerine ev kiraladığı iddialarının doğru olmadığını savundu. Tutuklu olduğu için maaşının yarıya indiğini söyleyen Bozkurt, sağlık sorunlarının da olması nedeniyle tahliyesini istedi. Bozkurt, sağlık sorunları nedeniyle hastaneye sevkini isterken, özellikle askeri hastaneye gönderilmemesini talep etti.

Sıra çapraz sorguya geldiğinde Astsubay Bozkurt da konuşmadı. Bozkurt, diğer sanıklar Ersin Ergut, Orhan Esirger, Ali Tapan, Nedim Ersan gibi hala süren bir soruşturma olduğu için çapraz sorguda sorulara cevap vermeyeceğini belirtti. Diğer sanıklar gibi Bozkurt'a da soru yöneltilmedi.

Öte yandan mahkeme heyeti talep üzerine gizli tanık Erzincan'ın savcıya verdiği ifadenin kamera kaydının yazılı hale getirilmiş tutanağını sanık vekillerine verdi.

(CİHAN)



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,875 µs