En Sıcak Konular

Belçika 13 Haziran'da erken genel seçimlere gidiyor

7 Mayıs 2010 17:18 tsi
Belçika'da siyasi kriz Flaman milliyetçilere yaradı. Son kamuoyu yoklamalarına göre daha düne kadar küçük bir parti olan Flaman Milliyetçi Parti N-VA, yapılacak erken genel seçimlerde Flaman bölgesinde en büyük parti olacak.

Belçika'da Federal Parlamento ve Senato'nun kendisini feshetmesiyle birlikte erken seçim süreci resmen başlamış oldu. 13 Haziran 2010 tarihinde erken genel seçimlere gidecek olan Belçika'daki siyasi bunalım Flaman bölgesinde aşırı milliyetçilere yararken, ülkenin güneyinde ise sol fraksiyonun puan topladığı görülüyor.

Federal Parlamento önceki gün son toplantısını yaptı ve yeni seçilecek olan parlamento tarafından gözden geçirilmesi gereken anayasa maddelerinin listesi kabul edildi. Böylece Federal Parlamento feshedilmiş oldu ve Anayasa'ya göre, parlamentonun feshinden 40 gün sonra seçimlerin yapılması gerekiyor. Belçika'da erken genel seçimler 13 Haziran'da yapılacak.

Diğer yandan yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre Flaman bölgesinde Flaman milliyetçilerde oy patlaması yaşanırken, Valon bölgesinde 2007 seçimlerinde ağır darbe alan sosyalistler en büyük siyasi parti olma konumunu güçlenerek muhafaza ediyor.

Ülke kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanan son anketlerde Flaman milliyetçiliği endeksli siyaset yapan N-VA Partisi geleneksel tüm partileri geride bırakarak yüzde 23 oyla Flaman bölgesinde en büyük parti durumuna geçti. Hata payının yüzde 4 olduğu vurgulanan Dedicated Research'un yaptığı kamuoyu yoklamasında, üç yıldır koalisyon hükümetinin başındaki Flaman Hıristiyan Demokratlar (CD&V)'nin önüne geçen eski kartel ortağı N-VA Partisi'nin ani yükselişi Valon tarafınca endişe ile izleniyor. Flaman-Valon sürtüşmesinde baş aktör olarak siyaset sahnesinde kendisinden söz ettiren N-VA Partisi'nin ajandasında ırkçı Vlaams Belang partisinde olduğu kadar açık olmasa da bağımsız bir Flaman devleti isteğinin olduğu ifade ediliyor.

Yapılan son ankette Flaman bölgesinde CD&V Partisi seçmenlerin yüzde 18,9'unun oyunu alırken, Liberaller (Open VLD) yüzde 14,8 ile üçüncü, Sosyalistler (Sp.a) ise hemen arkasında yüzde 14,2 ile dördüncü konumda. Aşırı sağcı Vlaams Belang (yüzde 12,5) ile LDD (yüzde 3,9) ise ciddi oy kaybına uğrayan partiler. LDD Partisi ülkedeki yüzde 5'lik seçim barajını geçemeyecek gibi duruyor. Yeşiller (GROEN!)'nun ise yüzde 7,9 ile barajı geçmesi bekleniyor.

Ülkenin Fransızca konuşulan kesiminde ise Sosyalistler (PS) yüzde 32,5 ile açık ara en büyük siyasi parti olurken, onu Liberaller (MR) yüzde 21,1 ile takip ediyor. Valon Hıristiyan Demokratlar (CDH) partisi ise yüzde 18,2 ile Yeşiller'in (Ecolo-yüzde 17,6) hemen önünde. Valon aşırı sağ Front National Partisi de yüzde 2,9 oy oranı ile parlamentoya giremeyecek gibi duruyor.

(CİHAN)



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,871 µs