En Sıcak Konular

Temizöz davasının sanığı tanığa küfretti

7 Mayıs 2010 16:33 tsi
Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün de yargılandığı 'failli meçhuller' davası, dosyanın kilit tanığı Mehmet Nuri Binzet'in, sağlık problemi nedeniyle duruşmaya katılmaması üzerine ertelendi.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi Müdürlüğü'nden gelen raporda, Binzet'in ishal olduğu ve 3 gün rapor aldığı belirtildi. Davanın sanıklarından Temel Atağ, geçtiğimiz celsede babası Kamil Atağ'a 'şerefsiz' diyen müşteki Abdulselam Binzet'e küfretti.

Duruşmada bir saati aşkın savunma yapan Albay Temizöz de dosyanın delilden yoksun olduğunu savundu. Temizöz, PKK ile mücadele ederken, bir suç örgütü kurmasının mümkün olmadığını savundu. Duruşma, tanık Binzet'in dinlenmesi için 28 Mayıs gününe ertelendi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 1993–1995 yılları arasında 20 kişinin öldürülmesiyle ilgili faili meçhuller davasına davam edildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Albay Temizöz, Kamil Atak, Hıdır Altuğ, Adem Yakın, Fırat Altun (Abdulhakem Güven), Tamer Atak ve Kukel Atak katıldı. Duruşmada, sanık avukatları ve müdahil avukatları da hazır bulundu.

Mahkemeye 10 sayfalık yazılı savunma ve taleplerini içeren dilekçe veren Temizöz, ayrıca sözlü savunma yaptı. Bir yıldır tutuklu olduğunu hatırlatan Temizöz, delil olarak gösterilen gizli tanık ifadelerinin baskı altında alındığını ileri sürdü. Temizöz, mahkeme heyetine "vicdanlarınıza hitap ediyorum" diyerek şunları söyledi:

"Dosyada delil olarak gösterilen gerçekten delil mi? Bunlar delil olmamasına rağmen tutukluyum. Yoksa mahkeme heyeti baskı altında mı? Tutukluluğum artık infaza dönüşmüştür. Cizre, cehalet nedeniyle şıh, seyit, haşimi, töre, türbe, örgüt ve aşiret ile halkın kolayca kontrol altında tutulduğu ve yönlendirildiği bir yerdir. Dosya kapsamında adli tıpa gönderilen 173 kemiğin de hayvana ait olduğu ortaya çıktı. Personelim ve geçici köy korucularıyla olağan birlikteliğim nasıl örgütün yapısı olur? İşlenmesi amaçlanan suçlar için ne tür araç, gereç, donanım ve lojistik yeterliliğin sahibiyiz? Tahliyemi talep ediyorum."

SANIK ATAK KÜFRETTİ

Sanık Temel Atak da önceki celsede dinlenen ve babası Kamil Atak'a 'şerefsiz' diyen mağdur Abdulselam Binzet'e küfürler yağdırdı. Bir yandan da tehditler savuran Atak, "Abdulselam Binzet önümüzdeki duruşmaya gelsin. Söylediklerini ispat etmezse karşımda savcı değil, Azrail bile olsa onu öldüreceğim. Ayrıca, kendisinin anasını da avradını da ..... Benim babam bugüne kadar bir sinek bile öldürmemiştir." dedi.

Ardından söz alan sanık Kamil Atak, oğlunun söyledikleri sebebiyle mahkeme heyeti ve salonda bulunanlardan özür diledi. Kamil Atak, devletin 25 yıl önce 'Ermeni teröristleri' öldürmek için kendilerine silah verdiğini ifade ederek, "Biz Ermeni teröriste karşıydık. Yoksa halkımıza karşı değiliz. Devlet arkamızda dursun." şeklinde konuştu.

Mağdur avukatları, bu celsede dosyaya gelen evrakları incelemek için süre talep etti. Tanık Mehmet Nuri Binzet'in yeniden duruşmaya getirilmesini isteyen savcı da sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

Duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, mağdurlar Hacer Özdemir, Vehap Efelti ve Murat Efelti'ya gönderilen 'davaya katılıp katılmayacakları' yönündeki yazının cevabının beklenmesine karar verdi. Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mehmet Nuri Binzet'in tanık sıfatıyla sonraki celseye getirilmesini karara bağlayan mahkeme, Halit Onanç, Mehmet Geçim, Abdullah Elçiturum, Adnan Şık, Müjde Naz ve Süleyman Taşkın'ın tanık sıfatıyla mahkemeye zorla getirilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, Temizöz'ün avukatlarının bir önceki duruşmada dile getirdiği 'dosyanın askeri yargıtaya gönderilmesi' hususunda da mağdur ve katılanlara gönderilen yazılarının cevaplarının beklenmesine hükmetti. Duruşma, 28 Mayıs Cuma gününe ertelendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 109 sayfalık iddianame, sanıkların 765 sayılı TCK'nın 'adam öldürmek', 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' ve 'adam öldürmeye azmettirmek' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atak'ın 7, Temer Atak'ın 2, Adem Yakın'ın 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kökel Atak'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Cihan



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    154,816 µs