En Sıcak Konular

28 şubatçı Ankara valisi oluyor

7 Mayıs 2010 15:00 tsi
Susurluk Skandalı ve 28 Şubat olaylarında adı ön plana çıkan, hükümette krize neden olan Alaaddin Yüksel, Ankara Valiliğine atanıyor...

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'ne getirildikten sonra Erbakan hükümeti döneminde görevden alınması krize sebep olan Alaattin Yüksel'in son valiler kararnamesinde Ankara Valisi yapılacağı öğrenildi.

REFAHYOL DÖNEMİNİN SORUNUYDU
53. Hükümetin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atanan Alaattin Yüksel, Refahyol Hükümeti döneminden görevden alınmak istenmişti. Kararnamesi bile yazılan Yüksel'in görevden alınmasını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel engellemiş ve konuyla ilgili Hükümete bir de mektup yazmıştı. Demirel Mektubu'nda, “Yüksel'i görevden almanın yasal dayanağı olmadığını” belirtiyordu.

AĞAR'LA HAREKET EDİYORDU
Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener tarafından Mehmet Ağar'la hareket etmekle suçlanan Yüksel hakkında gazetelerde çok çarpıcı haberler yer almıştı. Alaatin Yüksel'in görevden alınmasında, MGK kararlarını kendi başına uygulamaya kalkmasının ve Kuran kurslarına polis baskınları yapılması yönünde Emniyet Teşkilatı'nda bir genelge hazırlatmasının etkileri olmuştu. Milliyet gazetesi köşe yazarı Taha Akyol, 4 Mayıs 1997 tarihli köşe yazısında olayı şöyle değerlendiriyordu: “MGK, ne siyasi otoritedir ne de üst bir makamdır. Böyle bir tatbikatın toplumda yaratacağı tehlikeli gerilimin siyasi sorumluluk getireceğini Yüksel bilmez mi? Yüksel'in 'Siyasi otoriteye itaat' görevini yerine getirmediği, bir tür karşıt siyasi tavır içine girdiği bellidir. Emniyet Genel Müdürü MGK kararlarını kendiliğinden yorumlayıp uygulayamaz.”

CUMHURİYET TARİHİNDE İLKTİ
Yüksel'in görevden alınma kararnamesini dönemin derin isimlerinden İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Teoman Ünüsan da imzalamamıştı. Aynı dönemde Alaattin Yüksel, Cumhurbaşkanından, askeri ve sivil güç odaklarından aldığı destekle Emniyet Genel Müdürlüğü görevinden kesinlikle ayrılmayacağını, medyaya yaptığı açıklamalarla duyurdu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir bürokrat, açıkça, siyasi iradeye karşı, hukuksuz olduğunu iddia ettiği atama kararını tanımayarak isyan etti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yine bir ilk olarak, devletin Cumhurbaşkanı, siyasi hesaplarla Emniyet Genel Müdürü'nün görevden alınmasıyla ilgili getirilen kararname teklifini reddetti.

YILAN HİKAYESİNE DÖNMÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Demirel, konuyla ilgili olarak Genel Sekreterince kararnamenin araştırıldığını, İçişleri Müsteşarı Ünüsan'ın da imzalamadığını belirterek "Türkiye, bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde herkes yasalara uymak zorundadır. Hukuk dışı emri veren de alan da suç işlemiş olur." sözleriyle Alaattin Yüksel'e destek verdi. Aylar süren kriz sonucunda Alaattin Yüksel görevden alınabildi.

Bu arada, Ankara 5'inci idare Mahkemesi'nce 8 Mayıs 1997 tarihinde Alaattin Yüksel'in göreve iadesi yönünde bir karar verildi. Bu karar, 9 Mayıs 1997 tarihinde içişleri Bakanlığı'na tebliğ edildi.

İçişleri Bakanlığı'nın Alaattin Yüksel'in yürütmeyi durdurma kararına yaptığı karşı itiraz, Ankara Bölge idare Mahkemesi'nce oybirliğiyle reddedildi. Ankara 5'inci idare Mahkemesi'nin kararı yerinde bulunarak onandı. Kararın bakanlıkça uygulamaya konulması üzerine, 15.5.1997 tarihinde Alaattin Yüksel, tekrar Emniyet Genel Müdürü olarak göreve başladı.

HALKTAN GELEN İNSANLARA HAKARETTEN DAVALIK
Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemde Susurluk Komisyonu'nda verdiği ifadede polislerin geldikleri tabakaları anlatırken kullandığı "Öyle zamanlar olmuş ki, askerliğini yapmayan ve tamamen sokaktan istihdam amacıyla insanlar alınmış. 10 000'er 10 000'er bunları alıp, dört ay sonra sokağa salmışsınız. Nereye; Kızılay Meydanına... Nereye; Taksim Meydanına... Sizinle, benimle, bununla karşılaşmışız. Yozgat'ın, Van'ın köyünden alıp getirmişiz..." sözleriyle Yozgatlıları kızdıran Alaattin Yüksel, Ankara Valisi oluyor.

Başbakan olduğu dönemde Mesut Yılmaz tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'ne getirilen Yüksel'i Erbakan görevden almıştı. Susurluk Araştırma Komisyonu'nda verdiği ifadeyle tepki çeken Yüksel'e teşkilatından da tepki gelmiş ve Kamil Koyungiloğlu isimli emekli bir polis memuru, bütün polis camiasına hakaret ettiği gerekçesiyle mahkemeye vermişti.

YÜKSEL SUSURLUK'UN NERESİNDE?
Bülent Orakoğlu, Deşifre kitabında Alaattin Yüksel'le ilgili şunları yazıyor: “Alaattin Yüksel, Mehmet Ağar başta olmak üzere 'Susurluk skandalı'nın sivil, asker kilit isimleri ile Emniyet Genel Müdürü olarak çok yakın ilişkiler içinde bulunmuş, en azından çevresinde gelişen olayları görmezden gelmişti. Ömer Lütfü Topal cinayeti ile ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltına alınan üç Özel Harekat mensubunun Ankara'ya getirilmesi için ibrahim Şahin'le birlikte Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Halil Tuğ'un da istanbul'a gittiğini çok sonradan öğrendiğini, bu iki isme dönemin bakanı Mehmet Ağar'ın emir verdiğini, kendisinin bu konulardan haberi olmadığını, bu konuda tahkikat açtırdığını, Susurluk Meclis Araştırma Komisyonu'na verdiği ifadede belirtmişti. Ancak tahkikatı olayın basına aksetmesinden önce mi sonra mı açtığını açıklamamıştı. Yüksel'in, çok önemli bir cinayet olayı ile ilgili olarak gözaltına alman üç 'Özel Tim'ciyi istanbul Emniyeti'nde sorgulatmamak için istanbul'a giden emrindeki bir genel müdür yardımcısı ve bir daire başkanından haberdar olmadığını düşünmek gerçeklerle ne kadar bağdaşabilirdi? Hakikaten haberi yoksa, 'Susurluk skandali' ve faili meçhul cinayetlerle sarsılan bir ülkede bu kadar ilgisiz bir Emniyet Genel Müdürü'nün bu görevde kalmasının, Türkiye'de temiz bir toplum özlemi içinde olan insanlardan ziyade Susurluk zihniyetinin işine yarayacağı gerçeği ortadadır.”

DEMİREL FAKTÖRÜ
“Alaattin Yüksel, Cumhurbaşkanından, askeri ve sivil güç odaklarından aldığı destekle Emniyet Genel Müdürlüğü görevinden kesinlikle ayrılmayacağını, medyaya yaptığı açıklamalarla duyurdu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir bürokrat, açıkça, siyasi iradeye karşı, hukuksuz olduğunu iddia ettiği atama kararını tanımayarak isyan ediyor, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yine bir ilk olarak, devletin Cumhurbaşkanı, siyasi hesaplarla Emniyet Genel Müdürü'nün 25 Ocak'ta görevden alınmasıyla ilgili olarak kendisine getirilen kararname teklifini reddediyordu. Böylece Demirci, kendisine karşı çıkan ve DYP içinde kendi yakınlarını tasfiye eden Çiller'i güçsüz düşürmek ve partiyi ele geçirmek amacıyla içişleri Bakanlığı gibi devletin güvenliği ile ilgili önemli bir bakanlığın kamuoyu önünde tartışılıp yıpratılmasına sebebiyet veriyordu. Ayrıca Alaattin Yüksel ile görüştükten sonra kamuoyuna da yansıyan bir mektubu Başbakan'a gönderiyordu. Cumhurbaşkanı mektubunda, Emniyet Genel Müdürü Alaattin Yüksel'in geçici görevle Çankırı iline atanması ve yerine Hakkari Valisi Kemal Çelik'in getirilmesi haberini Anadolu Ajansı bülteninden öğrendiğine işaret ederek bu şekilde görevden alma ve vekaleten başka göreve atamanın yasal dayanağı olmadığını öne sürüyordu.”

Kaynak: Vakit



Bu haber 1,221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs