En Sıcak Konular

'Savaşı Stalin değil, halk kazandı'

7 Mayıs 2010 11:42 tsi
'Savaşı Stalin değil, halk kazandı' Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Nazi Almanyası'na karşı elde edilen zaferin diktatör Sovyet lideri Josef Stalin'e değil halka ait olduğunu söyledi. İzvestiya gazetesine 9 Mayıs Zafer Bayramı'nın 65. yılı etkinlikleri çerçevesinde bir mülakat veren

1941-1945 yıllarında gerçekleşen savaşta Stalin'in rolü sıklıkla tartışılıyor. Kimi Komünist Parti taraftarları Stalin'i kahraman olarak ilan ederken, halkın büyük çoğunluğu milyonlarca insanı çalışma kamplarında ölüme mahkum eden Stalin'in yaptıklarına karşı çıkıyor.

Devletin resmi duruşunun diktatör Stalin'in insanlara karşı büyük suçlar işlediği yönünde olduğunu kaydeden Medvedev, insanların kendi düşüncelerine de saygı duyulması gerektiğini belirtti. İkinci Dünya Savaşı'nın ne Stalin ne de onun generalleri tarafından kazanılmadığını kaydeden Medvedev, "Büyük Vatan Savaşı bizim halkımız tarafından kazanıldı. Halkın yaptığının yanında önemli olsalar da ne Stalin ne de onun generallerinin yaptıkları küçük kalır." dedi.

"Evet, onların rolü ciddi idi." rezervi koyan Medvedev, "Büyük çabalar ortaya koyarak, kendi yaşamları pahasına halkımız savaşı kazandı." tespitinde bulundu. Bazı insanların olağanüstü kabiliyetleri ile Stalin'i büyük komutan olarak gördüklerini, bazılarının da bunu kabul etmediğini ifade eden Rusya lideri şu tespitlerde bulundu: "Burada sorun Stalin figürünü nasıl algılamalıyız? Sıcak bir duygu çağrıştırmıyor... Resmi yaklaşıma baktığımızda Stalin halkına karşı büyük suçlar işlemiştir. Sıkı çalışması, onun yönetiminde ülkenin başarılı olması, halkına karşı yaptıklarını affettiremez."

İnsanların Stalin'i sevmeleri ya da nefret etmelerinin kendi düşünceleri olduğunu hatırlatan Medvedev, "Bir çok savaş gazisi ve savaş yıllarının nesli Stalin'le ilgili olumlu düşüncelere sahip olabilir. Bu sürpriz değil... Onların kendi açılarından haklı buluyorum. Herkes kendi yaklaşımı ortaya koyma hakkına sahip." şeklinde konuştu.

Stalinizm tecrübesinin Rusya'da yeniden canlanma ihtimalinin olmadığını ifade eden Rusya lideri, "İnsanların kişisel düşünceleri devletin yaklaşımını etkilemez. Stalin ve diğer liderlere 90 yıllık Komünist yönetim adına saygı duyulacak yönlerden konuşabiliriz. Ancak, hiç kimse Stalinizm'in canlanmasından söz edemez. Hiç bir durumda Stalinizm'in günlük yaşantımıza dönmesi mümkün değil... Bu kesinlikle mümkün değil." ifadelerini kullandı.

Cihan



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,736 µs