En Sıcak Konular

AK Parti'yi rahatlatan sonuç

7 Mayıs 2010 09:03 tsi
AK Parti'yi rahatlatan sonuç
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na ilişkin iki maddenin sorunsuz kabul edilmesi organize muhalefet iddialarını zayıflattı.

Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na ilişkin iki maddenin sorunsuz kabul edilmesi, AK Parti içinde organize bir muhalefet bulunduğu iddialarını zayıflattı...

Anayasa değişiklik paketinin en kritik üç maddesinden “siyasi partilerin kapatılmasını Meclis iznine bağlayan düzenlemesi” 327 oyla paketten düşerken, diğer iki kritik madde olan HSYK ile Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesi maddelerinin Meclis’ten geçmesi, AK Parti içinde organize bir hareketin olmadığını gösterdi.

KAZAYA UĞRAMADI

Anayasa değişikliğinde bir diğer kritik madde de kabul edildi. HSYK’nın yapısını değiştiren madde 334 kabul oyuyla geçerken, AK Parti, üç kritik maddeden iki tanesinde kazaya uğramamayı başardı. Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapı değişikliğine ilişkin iki maddenin sorunsuz kabul edilmesi, AK Partililere rahat bir nefes aldırırken, morallerin de yükselmesine neden oldu. Çünkü, bu iki maddenin kabulü, AK Parti içinde organize bir muhalefet bulunduğu iddialarını zayıflattı.

İKİ KRİTİK MADDE GEÇTİ

Anayasa paketinin 8. maddesinde yer alan siyasi partilerin kapatılmasını Meclis iznine bağlayan düzenlemenin 327 oy alarak düşmesi herkesi şaşırtmıştı. Bazı çevreler 335 oyu olan AK Parti’den 8 milletvekilinin “hayır” oyu vermesinin organize bir iş olduğunu ve bu tavrın diğer maddelerde de süreceğini ileri sürdü. Ancak beklenen olmadı ve paketteki iki kritik düzenleme olan Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesini içeren 17. madde 336, HSYK’nın yapısının değişmesini öngören 23. madde ise 334 oy ile kabul edildi.

MİLLİYETÇİ VEKİLLER

Bu iki sonuç, 8. maddeye “hayır” diyen milletvekillerinin bireysel tepki gösterdiğini kanıtladı. Milliyetçi duyarlılığı yüksek olan bu vekillerin, maddenin şiddete destek veren DTP benzeri partilerin kapatılmasını da engelleyeceği gerekçesi ile “hayır” dedikleri tahmin ediliyor. AK Parti yine de görüşmeler tamamlandıktan sonra, kendisini de zora sokan bu kararın altına imza atan milletvekillerinin yol açtığı hasarı masaya yatırmayı planlıyor.

bugün



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,348 µs