önemli bilgi | " /> önemli bilgi | "/>

En Sıcak Konular

Erzincan davasında önemli bilgi

7 Mayıs 2010 08:50 tsi
Erzincan davasında önemli bilgi 
Başsavcı İlhan Cihaner'in de yargılandığı Ergenekon davasının dünkü duruşmasında önemli bir bilgi ortaya çıktı.

İddianameyi hazırlayan savcı, Cihaner'in itirazları üzerine, soruşturmanın bitmediğini açıkladı. Bazı şüphelilere ilişkin yeni delillerin bulunduğunu ve yeni bir iddianamenin daha hazırlanacağını vurgulayan savcı, "Mevcut davanın bazı sanıkları, o dosyadaki kişilerle de irtibatlı." dedi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3 gündür devam eden ve 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk ile Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de yargılandığı Ergenekon davasında önemli gelişmeler yaşanıyor. Duruşmanın başladığı gün, F-16'ların mahkeme üzerinde uçması tartışılırken, davanın dünkü bölümüne iddianameyi hazırlayan Savcı Taner Aksakal'ın açıklamaları damgasını vurdu. Savcının verdiği bilgiler, Ergenekon'un Erzincan yapılanmasına ilişkin soruşturmanın derinleşerek devam ettiğini gösterdi. Kamuoyunda 'millete ve hükümete yönelik kirli tezgâh' olarak bilinen planla ilgili ayrı bir soruşturmanın yürütüldüğünü vurgulayan Aksakal, bu kapsamda ifadelerin alındığını, delillerin toplandığını belirtti. Mevcut davanın bazı sanıklarının o dosyadaki kişilerle de irtibatlı olduğuna dikkat çeken Aksakal, bunları ilgilendiren delillerin daha sonra dava dosyasına konulacağını kaydetti. Savcı, bunun gerekçesini ise şöyle açıkladı: "Soruşturmanın gizliliği kararı var. Bu nedenle söz konusu dosyadaki delillerin mahkemeye ibrazı mümkün değil."

Albay Dursun Çiçek imzalı 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın Erzincan'da hayata geçirilmesiyle ilgili davaya dün devam edildi. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan üçüncü duruşmanın başında tutuklu sanıklardan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, usule ilişkin konuşacağını belirterek söz aldı. Cihaner, geçtiğimiz günlerde polis korumasının Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tanık olarak dinlendiğini öğrendiğini ifade etti. Bu kapsamda hakkında ayrı bir soruşturma yürüyüp yürümediğini, ayrıca kendisi ve diğer sanıklar hakkında "önleyici dinleme" yapılıp yapılmadığını sordu. Mahkeme heyeti, bu konuda karar için duruşmaya ara verdi. Bu sırada tutuklu sanık Cihaner de avukatlarıyla görüştü. Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, Cihaner ve davanın diğer sanıkları hakkında ayrı bir soruşturma olup olmadığının Erzurum Başsavcılığı'ndan sorulmasına hükmetti. Sanıklar hakkında önleyici dinleme yapıldığına ilişkin soruya ise bu konunun yasal olarak açıklanmasının mümkün olmadığından TİB'e sorulması talebinin reddine karar verdi. Sanık avukatlarının itirazları üzerine söz alan Savcı Taner Aksakal, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın hayata geçirilmesiyle ilgili soruşturmanın tefrik edilerek ayrı bir numara üzerinden devam ettiğinin yargılama konusu olan iddianamede belirtildiğini hatırlattı. Süren soruşturma dosyasında davanın bazı sanıklarına ilişkin delillerin bulunduğunu belirten Aksakal, bu delillerin iddianameye dönüştüğünde bu dava dosyasına da sunulacağını kaydetti. Şu anda yargılanan sanıkların mahkeme önüne çıkmasının gecikmemesi, yasal haklarının ihlal edilmemesi için bir an önce dava açıldığını kaydeden Aksakal, "Buradaki bazı sanıklarla ilgili belgelerin bu aşamada dava dosyasına konulması gizlilik kararına aykırı olacak ve soruşturmaya halel gelecek. Bu nedenle bu aşamada bazı delilleri sunmadık. O dava açıldığında delilleri de sunacağız." dedi.

Sanık avukatlarının buna itiraz etmeleri üzerine tekrar söz alan Savcı Aksakal, huzurda yargılanan sanıklar için süren herhangi bir soruşturma olmadığını tekrar vurguladı. Aksakal, "Huzurda olmayan bir kısım kişiler, meçhul kişiler hakkında soruşturma sürüyor. O kişilerle buradaki sanıkların irtibatını gösteren delilleri ibraz etmedim. Ben sanıklar lehine ya da aleyhine dosyaya herhangi bir delil koymamış değilim. Cihaner benim dosyaya delil koymadığımı söylüyor, isterse bu konuda suç duyurusunda bulunabilir." diye konuştu.

Daha sonra iddianamede üç numaralı sanık olarak yer alan tutuksuz sanık Albay Ali Tapan savunmasını yaptı. Tapan, savunmasına başlarken hâlâ süren bir soruşturma olduğu için göstereceği tanıkların 'sanık' olabileceğini belirterek, duruşmada ismini açıklamayacağını vurguladı. Bunun üzerine mahkeme başkanı, duruşma sonunda getirdiği takdirde tanığı gizli olarak dinleyebileceklerini söyledi. İddianamede ise gizli tanıklar dışında başka somut delil bulunmadığını ileri sürdü. Hakkındaki suçlamaları reddeden Tapan, savunmasının sonunda dosyanın Yargıtay'a gönderilmesini ve hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını istedi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahke-mesi'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumunda, Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan'ın çapraz sorgusuna geçmek istedi. Bu isteğe itiraz eden Tapan'ın avukatı Hüseyin Özarslan, davaya paralel bir soruşturmanın sürdüğünü ve bu aşamada çapraz sorgu yapılmasını istemediklerini söyledi. Bunun üzerine Karatay'ın çapraz sorguya cevap vermek isteyip istemediğini sorduğu Tapan, avukatı Özarslan'a katıldığını belirterek, çapraz sorguyu istemediğini ifade etti.

Gençoğlu: Cihaner'le toplantı yaptık

Albay Recep Gençoğlu ise savunmasında İlhan Cihaner ile İsmailağa cemaatine yönelik operasyon öncesi Jandarma İl Komutanlığı'nda toplantı yaptığını itiraf etti. Ancak bunun her operasyondan önce yapılabilen rutin toplantılar olduğunu öne sürdü.

Bazı deliller, soruşturma sürdüğü için sonraya bırakıldı

Albay Dursun Çiçek imzalı kaos planının Erzincan'da uygulanmasıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Erzurum Başsavcı Vekili Taner Aksakal, soruşturmanın sürdüğünü belirtti. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu 14 sanıklı davada sanık sayısı artacak. Aksakal, soruşturma sürdüğü için gizlilik sebebiyle bazı delillerin mahkemeye ibrazının mümkün olmadığını söyledi.

zaman



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,419 µs