En Sıcak Konular

Cihaner, savunma yapmak yerine konuştu

5 Mayıs 2010 21:01 tsi
Ergenekon terör örgütünün Erzincan yapılanmasına ilişkin davanın ikinci duruşmasında iddianamenin okunmasının tamamlanmasının ardından sanık savunmalarına geçildi.

Mahkeme başkanı ilk olarak tutuklu sanık İlhan Cihaner'e söz verdi. İki duruşma boyunca da sık sık itirazlarda bulunan, söz alan Cihaner, sıra çapraz sorguya geldiğinde susma hakkını kullandı. Açıklama yapacağını ancak kendini savunmadığını belirten Cihaner, dosyadaki delillere ve sorulara cevap vermeyeceğini kaydetti. Cihaner, buna rağmen uzun süre hakkındaki suçlamalara ilişkin konuştu.

Deniz Albay Dursun Çiçek imzalı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nın hayata geçirilmesine ilişkin davanın ikinci duruşmasında sanık savunmalarına geçilebildi. 4 Mayıs'ta yapılan ilk duruşmada sık sık yapılan itirazlar nedeniyle 61 sayfalık iddianamenin okunması bugünkü ikinci duruşmada bitti. Yaklaşık bir günlük iddianamenin okunmasının ardından sanık savunmalarına geçildi. Mahkeme başkanı iddianamede iki numaralı sanık olarak yer alan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'e hakkındaki "silahlı terör örgütü üyeliği, evrakta sahtecilik ve tehdit" suçlamalarını hatırlatarak söz verdi.

Aslında hiç konuşmayı düşünmediğini ifade eden Cihaner, ancak iddianamenin kaleme alınış şekli, suçlamaların kesin bir dille ifade edilmesi, basında çıkan haberler nedeniyle konuşmaya karar verdiğini belirtti.

Hakkındaki iddianamenin gizli tanık ifadelerinden oluştuğunu ve bu nedenle ortada GTTÖ yani "Gizli Tanık Terör Örgütü" olduğunu iddia eden Cihaner, " Eğer bu ülkeyi kurtarmak için herhangi bir kurmuş olsam bunu söylerim. Hele benim yaptığım işten dolayı aylardan beri tutuklu insanlar varsa mutlaka açıklarım." diye konuştu.


"KARŞI KARŞIYA OLDUĞUM KOMPLO BENİ YILDIRMAYACAK"

"Karşı karşıya olduğum komplo ne kadar ağır olsa da beni yıldırmayacak" diyen Cihaner, yargı mensubu olarak kendisine bedel ödetildiğini iddia etti. İddianamedeki delillere ve hukuki değerlendirmelere cevap vermeyeceğini ifade eden Cihaner, yürüttüğü İsmail Ağa cemaati, Fethullah Gülen cemaati ve İliç'teki altın madeni soruşturmaları nedeniyle mahkemenin huzurunda bulunduğunu ileri sürdü. Cihaner, Fethullah Gülen grubuna ilişkin silahsız ve şiddet olmadığı için TCK 220'inci maddesine göre soruşturma yürüttüğünü ancak kendisi tutuklandıktan sonra Erzurum Savcılığı'nın bu dosyaya el koyduğunu söyledi.

Erzurum özel yetkili savcılığın cemaatlere ilişkin soruşturmaya "silahlı örgüt" iddiasıyla el koyduğunu hatırlatan Cihaner, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı asıl hayata geçiren kurumun Erzurum Savcılığı olduğunu iddia etti.


GİZLİ SANIKLARIN 'GÜVENİLMEZ KİŞİLER' İDDİASI

İddianamedeki gizli tanıkların gasp, uyuşturucu gibi suçlardan sabıkalı güvenilmez kişiler olduğunu ileri süren Cihaner, 2009 yılında hazırlandığı iddia edilen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nı 2007 yılında hayata geçirmesinin mümkün olmadığını belirtti. Ancak bu planın hayata geçirilmesiyle ilgili olan Fethullah Gülen grubu soruşturmasının 2009 yılında başlatıldığı belirtiliyor.

Hakkındaki "sahtecilik" suçlamasına "terör örgütü üyeliği" suçlamasından daha çok üzüldüğünü belirten Cihaner, "Yok hükmündeki kararla tutuklanmış biri olarak 'tutuklamayı' kabul etmiyorum. Kendime 'kapatıldım' diyorum." dedi.

İddianamede birileriyle samimi, kanka olmasının suçlamaya delil olarak gösterildiğine dikkat çeken Cihaner, "Birisiyle kanka olmak, samimi olmak, telefonda konuşmak suç değildir. Bunun adına akıl tutulması, mantık tutulması, vicdan tutulması diyorum. Tek kelime ile bu soruşturma cinnettir." dedi.

Diğer sanıklar hakkındaki iddiaların da araştırılmadığını ileri süren Cihaner, "Bu noktada hukukun, mantığın ve sözün bittiği yerdeyiz. Hukuk cinneti var. Bundan sonra sorulara cevap vermeyeceğim" diyerek sözlerine son verdi.

Mahkeme başkanı Mustafa Karatay, Cihaner'e "Savcılık ifadenizi kabul ediyor musunuz?" diye sordu.

Cihaner, cevap vermeyeceğini ancak 24 saatlik bir sürede ifade verdiğini, bunu da mahkemenin dikkatine sunduğunu belirtti.

Mahkeme başkanı Karatay, "Sanık savunma yapmayacağını söyledi. Çapraz sorguya geçmiyoruz" diyerek Cihaner'in susma hakkını kullandığını da bu şekilde tutanağa geçirmiş oldu.

Daha sonra yine savunma yapmayacaklarını ifade eden Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, savcı Taner Aksakal hakkında bir takım suçlamalar yöneltti.

Aksakal'ın "görevi kötüye kullanma, ayrımcılık, resmi belgede tahrifat" gibi suçlar işlediğini ileri süren Kazan, duruşmadaki yargılamanın da bir engizisyon olduğunu savundu.

Mahkeme heyeti, kısa bir ara verdikten sonra duruşmaya yarın saat 10.00'da yeniden başlamak üzere ara verdi. Tutukluluk konusundaki kararın duruşmaların ilk bölümünün bitmesiyle verileceğini ifade eden mahkeme başkanı, ayrıca 4 Mayıs 2010 tarihli duruşmanın görüntülü kaydının da CD halinde Cihaner'in avukatlarına verilmesine hükmetti.

Davaya, yarın iddianamedeki üç numaralı sanık Albay Recep Gençoğlu'nun savunması ile devam edilecek.

 
cihan

 



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs