En Sıcak Konular

Euro dolar karşısında 14 ayın en düşüğünde

5 Mayıs 2010 18:37 tsi
Yunanistan'daki krizin Avrupa'ya yayılacağı kaygılarıyla başlayan satışlar borsaları aşağı çekerken, euro da dolar karşısında Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Euro/dolar paritesi, bugün öğlen saatlerinde 1.2830 seviyelerine kadar geriledi. Bu, 12 Mart 2009'dan bu yana görülen en düşük seviye.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Portekiz'in notunu üç ay içerisinde indirebileceği yönündeki uyarısının dün başlayan satışları daha da şiddetlendirdiği belirtiliyor. Aracı kurum GFT analisti David Morrison, "Piyasalar, Portekiz nedeniyle kaygılı" dedi.

Analistler, euroda yaşanan değer kaybının devam etmesini bekliyor.       

Avustralya merkezli Westpac bankasının döviz stratejisti Joanthan Cavenagh, "İnsanlar euro bölgesinin yavaş yavaş çöktüğü hissine kapılıyor ve İspanya ile Portekiz'in ülke borçlarından kaynaklanan endişeler de bu düşüncenin giderilmesine yardımcı olmuyor. Piyasanın, kısa vadede euro/dolar paritesini 1.25 seviyesine çekmek istediğinden şüpheleniyorum" dedi.     

LİRA DEĞER KAYBETTİ

Piyasalardaki huzursuzluk içeride de kendini belli ediyor. Euro içeride yüzde 0.3 düşüşle 1.96 TL sınırına kadar çekilirken, dolar ise yükselişe geçti. Dolar TL karşısında yüzde 1'i aşkın bir yükselişle 1.53 TL'ye tırmandı. Böylece dolarda son üç günde yaşanan yükseliş yüzde 3'e ulaştı. Uzmanlar, dolar ve eurodaki seyri tamamen yurtdışındaki gelişmelerin belirlediğini, bundan sonra da gözlerin dışarıda olacağını belirtiyor.  
  
Doların geldiği noktanın teknik direnç olduğunu belirten analistler, bu seviyelerden satış gelebileceğini de belirtiyor.  

Öte taraftan doların güçlenmesi ve stoklardaki artış petrolün varil fiyatını aşağı çekerek, Salı günü yaşadığı son üç ayın en sert düşüşünden sonra bugün de gerilemesine ve 80 doların altına düşmesine neden oldu.    

Yaşanan gelişmelerden dolayı yatırımcıların riskten kaçma talebi ise doların, gelişmiş ülkelerin para birimlerinin oluşturduğu döviz sepeti karşısında değer kazancının beraberinde getirdi. Dolar, bu sepet karşında dünkü yüzde 1.4'lük yükselişin ardından bugün de yüzde 0.26 yükseldi.

AVRUPA EKSİDE BAŞLADI   

Avrupa'da da borsalar dünkü gerilemenin ardından güne değer kayıplarıyla başladı. İngiltere'de FTST 100 Endeksi yüzde 0.6 düşerken, Fransa'da CAC-40 Endeksi ise yüzde 1 aşağı geldi. Almanya'da Frankfurt DAX Endeksi de ilk işlemlerde yüzde 0.4'lük bir değer kaybı yaşarken, ABD vadeli işlemlerinde Wall Street'in hafif düşük açılacağını görüldü. Avrupa'da kıtanın en büyük 300 şirketini kapsayan FTSEurofirst 300 Endeksi dün yüzde 3'lük sert bir düşüş yaşamıştı.

Piyasalardaki tedirginlik İMKB'yi de olumsuz etkiliyor. Borsa yüzde 1.6 kayıpla 56 bin 400 bölgesine kadar çekildi.  Borsadaki gelişmeleri değerlendiren Taç Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Emrali, Avrupa'da çeşitli ülkelere yönelik dedikoduların bugün de piyasaları olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini kaydetti. Avrupa borsalarının aşağı yönde olmasının İMKB'yi de satış baskısı altına altığını kaydeden Emrali, dolar ve faizlerdeki yükselişin de piyasayı olumsuz etkilediğini belirtti.

İspanya’nın Yunanistan’dan sonra AB ve IMF’nin yardım isteyeceği yönündeki spekülasyonların artması, ABD borsalarında Salı günü yaşanan sert düşüş, Çarşamba günü açılışta da devam etti. Bloomberg ajansı, analistlerin hesaplamalarına göre, dün yaşanan düşüşlerin küresel borsalardaki şirketlerin piyasa değerinde 1.1 trilyon dolarlık bir erime yarattığını bildirdi.

ASYA DÜŞÜŞLE KAPANDI

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan'a yapmaya karar verdiği 110 milyar euroluk mali yardımla ilgili endişelerin artmasıyla Japonya hariç Asya borsalarını kapsayan MSCI Endeksi yaklaşık yüzde 2 oranında değer kaybetti.                   

Yılbaşından beri yaşadığı düşüş yüzde 13'e yükselen Çin'in Şangay borsası son 7 ayın en düşük seviyesine gerilerken, Hong Kong borsası yüzde 1.3 azalışla son 9 haftanın dibine geldi. Japonya, Kore ve Tayland borsaları ise resmi tatil nedeniyle bugün kapalı.    

Fransız bankası Credit Agricole'un döviz masası direktörü Mitul Kotecha piyasalardaki haraketlerle ilgili olarak, "Borç krizinin İspanya ve Portekiz'e yayılacağı, Çin'deki sıkılaştırma politikası, İngiltere ve Japonya'daki borç yükünden kaynaklanan endişeler, ekonomik verilerle yaratılan olumlu havayı dağıtıyor" değerlendirmesini yaptı.          

hurriyet



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,226 µs