En Sıcak Konular

Arınç'tan çarpıcı tahmin: BDP yüzde 50

5 Mayıs 2010 15:44 tsi
Arınç'tan çarpıcı tahmin: BDP yüzde 50 MHP tabanından yüzde 15-20, CHP tabanından yüzde 10, BDP tabanından yüzde 50'ye yakın destek alacaklarını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı milletvekillerinin Anayasa değişikliğinin parti kapatmaya ilişkin maddesi konusunda "Bundan sonra terörle şiddetle ilgili partile bile kapatılamayacak" endişesine kapıldıklarını belirtti. Arınç, "Sanıyorum 10 arkadaşımız, kimdir bilemeyiz, araştırmayız da... Bize göre yanlış ama kendilerince haklı olan bazı sebeplerden ret oyu kullandılar. Diğer maddeler konusunda böyle bir endişeye kapılmayacakları ümidi içindeyim" dedi.

Arınç, Samanyolu Haber'de katıldığı "Açık Açık" adlı programda, "Anayasa değişikliği teklifinin siyasi partilerin kapatılmasını düzenleyen 8'inci maddesinin reddedilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, toplumun bütün kesimlerine hitap eden ve bu kesimleri memnun edecek 29 maddelik bir Anayasa değişikliği yaptıklarını söyledi.

Anayasa değişikliğine ilişkin bütün maddelerin 1'inci turda kabul oyu aldığını hatırlatan Arınç, "Reddedilen 8'inci maddenin oylamasında 10 oy eksik çıktı. Bu eksik oyların, 10 veya 8 tam bilemiyorum, AK Parti'den olduğu kesin. Öyle anlaşılıyor" dedi.

AK Parti'nin 1'inci ve 2'nci turda tek başına "evet" diyen bir parti olduğunu ve bununla şeref duyduklarını ifade eden Arınç, "Bunun doğru olduğuna inanıyoruz, varsa bu sorumluluğu AK Parti milletvekilleri olarak tek başımıza üstümüze alıyoruz. Onuru da şerefi de bize ait. Hata yapıyorsak, hatası da sorumluluğu da bize ait" diye konuştu.

Anayasa değişikliği ile ilgili çok düşündüklerini ve ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getiren Arınç, 327 oy alan 8'inci maddenin çok önemli bir madde olduğuna dikkati çekti.

"Anayasa'nın 68 ve 69'uncu maddelerini daha güçlendirici, daha teminat altına alıcı, Anayasa Mahkemesine doğrudan, kolaylıkla ve sabahtan akşama dava açılmasının önüne geçecek bir filtre, bir teminat mekanizması kurmak istedik" diyen Arınç, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin açılan davaların, Türkiye'nin dengelerini sarstığını, yatırımcıların kaçtığını, ülkenin itibarının kalmadığını, "Siyasi ve ekonomik istikrar ne olacak?" endişesinin oluştuğunu anlattı. Arınç, "AK Parti'nin başına gelen mesele böyleydi. Milyar dolarlarımıza sebep oldu. Çok şükür toparladık ve Türkiye'yi bir krizin içinden kurtardık. Siz yatırımcı olsanız, 'Bu parti gidiyor, kapatılıyor' diye düşünürseniz, elinizdeki parayı yatırıma dönüştürür müsünüz? Bir dış talep, Türkiye'deki istikrara bakarak karar veriyor" diye konuştu.

Milletvekili, vali, Yargıtay üyesi, memur ya da bir askerin yargılanmasının kolay olmadığına dikkati çeken Arınç, şunları kaydetti: "Bir kişi hakkında bile kolaylıkla dava açılamıyor, yargı önüne çıkarılamıyorsa milyonları temsil eden bir parti, hele iktidardaysa onun hakkında başsavcının kaleminin yazacağı dört satırlık bir iddianame elbette doğru olmaz.

Biz bunları düşündük. Ama maalesef sanıyorum bazı milletvekilleri 'parti kapatmalar zorlaşacak, bundan sonra terörle şiddetle doğrudan ilgili olan partiler bile kapatılamayacak' endişesine kapıldılar. Bu endişe körüklendi.

Muhalefet partilerinin tek mekanizması ellerinde buydu. 'Görüyor musunuz, bundan sonra terörist partiler bile kapatılmayacak'. Biz dava açılmasının önüne bir supap getirilmesine çalışıyoruz. Türkiye'de öyle bir parti varsa kurulacak kurulun bu davanın açılmasına izin vermesi de mümkün. Sanıyorum dedikodular, korkular, endişeler tereddütler vehimler egemen oldu. Sanıyorum 10 arkadaşımız, kimdir bilemeyiz, araştırmayız da... Bize göre yanlış ama kendilerince haklı olan bazı sebeplerden ret oyu kullandılar. Diğer maddeler konusunda böyle bir endişeye kapılmayacakları ümidi içindeyim."

EN AZ YÜZDE 60

Arınç, Anayasa değişikliği referandumunda MHP tabanından yüzde 15-20, CHP tabanından yüzde 10, BDP tabanından yüzde 50'ye yakın destek geleceğine inandığını belirterek, "Eminim referandumda o bölgenin güzel insanları bu demokratikleşmeye, onları temsil eden milletvekillerinden daha çok sahip çıkacaklar. Bir yerlerden gelen ses neden bunu istemiyor? Aslında bunun da cevaplanması lazım."Referandumda en az yüzde 60'lar seviyesinde halkın kabul oyu vereceğini düşünüyorum. Geçmişteki örneklerine bakarak da şimdiki istatistiklerine bakarak da..." dedi.

MHP'nin tabanından en az yüzde 15-20'lik, CHP'nin tabanından yüzde 10'luk bir destek geleceğine inandığını kaydeden Arınç, ama bunun BDP için yüzde 50'lere yakın olduğunu söyledi. Bunu BDP'lilerin kendilerinin de bildiğini ifade eden Arınç, "Düşünün ki tabanları 'evet' diyecek. Onları temsil eden yöneticiler 'hayır' demiş olacaklar. Böyle bir partinin yaşayacağı çelişkiyi hepimiz görmeliyiz" diye konuştu.

BDP'nin çok yeni ama geleneği devam ettiren bir parti olduğunu dile getiren Arınç, "BDP'nin, bugüne kadar kapatılmış partilerin sonuncusu" olduğunu söyledi.

Bu partiler kapatıldığında da üzüntülerini ifade ettiklerini hatırlatan Arınç, "Ama onlar sanki 'partilerimiz kapatılsın, biz ancak böyle yaşayabiliriz, böyle var olabiliriz' diye düşünüyorlar. Artık bir parti kapatılmamalı. İstisna olmalı. Tamamen yasaklayamadığımıza göre, parti kapatmayı çok somut verilere dayandırmalıyız. Yaptığımız da nihayet oydu. Ama daha üç ay evvel partisi kapatılmış insanların, parti kapatmaya karşı oylamaya katılmamaları, katılsalardı ya 'ret' ya 'kabul' diyeceklerdi, çok ilginçtir. Kendi bireysel iradeleriyle hareket edemiyorlar. Bir yerlerden gelecek haber onlar için çok daha önemli" değerlendirmesinde bulundu.

bugün



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,020 µs