En Sıcak Konular

İsyan çıkmak üzere!

5 Mayıs 2010 13:51 tsi
İsyan çıkmak üzere! Mali krizde olan Yunanistan'da hükümet politikalarını protesto eden on binlerce gösterici polisle çatışıyor. Ülkede kamu çalışanlarının genel greve gitmesi nedeniyle, İstanbul-Atina uçak seferleri de karşılıklı olarak iptal edildi.

Tarihinin en büyük mali krizlerinden birini yaşayan Yunanistan'da göstericiler, başkent Atina'daki Parlamento binası önünde polisle çatışırken, Selanik'te de olaylar çıktı.     

Hükümetin "kemer sıkma" politikalarını protesto eden on binler Parlamento binasının bulunduğu Syntagma Meydanı'nda toplandı. Yunan polisi, güvenlik hattını geçerek içeri girmek isteyen protestoculara göz yaşartıcı gaz sıktı.

Selanik'te de banka ve dükkanlara taş atan göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.

Polis, Atina'daki gösterici sayısını 25 bin, Selanik'tekini ise 20 bin olarak açıkladı. Ancak yabancı haber ajansları gösterici sayısının bu rakamın çok daha üzerinde olduğunu bildiriyor.

"SON YILLARIN EN KALABALIK GÖSTERİSİ"

Hürriyet Gazetesi Atina Muhabiri Yorgo Kırbaki de olaylarla ilgili olarak, "Son yılların en kalabalık gösterisi diyebilirim. Göstericilerin faturayı çalışanlar ödemeyecek şeklinde sloganlar attığı görüldü. Turistler de bu durumda büyük zorluklar çekiyor" dedi.

Sabah saatlerinde başlayan ve geniş çaplı güvenlik önlemleri altında yapılan gösterilerin gün boyunca sürmesi bekleniyor.

ÜLKE GREVDE

Yunanistan'da hükümetin bütçe açığının daraltılması yolunda yaptığı ekonomik reformlar protesto eden kamu ve özel sektör çalışanları genel grev yapıyor.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) dün başlattığı 48 saatlik greve bugün Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun 24 saatlik grevle katılmasıyla birlikte, devlet daireleri, kamu hizmetleri ve okullar kapalı kaldı, hava ve demiryolu ulaşımı tıkandı.

Ülkede hava sahasının kapatılmasıyla iç ve dış istikametlere yapılması programlı onlarca sefer iptal edildi, gemilerin limanlardan ayrılmaması yüzünden anakara ile adalar arasındaki bağlantı koptu.

Grev nedeniyle, Türk Hava Yolları (THY) ile Olympic Havayolları'nın İstanbul-Atina ve Atina-İstanbul seferleri bugün karşılıklı olarak iptal edildi.

Tüm toplu taşıma araçları çalışanlarının mesai boyunca yalnızca 6 saat çalışacaklarını açıklamalarıyla, trafik durma noktasına geldi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, geçtiğimiz Pazar günü  yaptığı açıklamada, bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda, IMF  (Uluslararası Para Fonu), AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile  anlaşmaya varılması çerçevesinde yeni ekonomik önlemler alındığını kaydetmişti.

Hürriyet



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,796 µs