En Sıcak Konular

'Demokratikleşmenin önündeki en büyük engel'

5 Mayıs 2010 12:34 tsi
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Meclis'te görüşülen Anayasa değişikliği paketinin demokratikleşmenin önündeki en büyük engel olduğunu iddia etti.

Meclis'te düzenlendiği basın toplantısında, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmede bulunan Tuncel, Anayasa değişikliği paketine destek vermemelerinin gerekçesini de açıkladı.

Başbakan Erdoğan'ın dünkü AK Parti grup toplantısında TRT Şeş kanalını işaret ederek, "24 saat yayın yapan bir kanal var. Nankörlük yapmayın" yönündeki sözlerine tepki gösterdi. Tuncel, "Bu kanalın açılması Kürt halkının demokrasi mücadelesi sayesindedir. Kürtler bunca yıl mücadele etmeselerdi, bunca yıl ana dilleri için bedel ödemeselerdi, Kürtçe diye bir dil olmayacaktı, Kürtçe bir yayın da olmayacaktı. Başbakan lütufta bulunmuş değil. Aksine bu davranışıyla bence Kürt yurttaşlarını bence çok kırıyor Başbakan. Çünkü devletin sorumluluğudur, yurttaşların hak ve özgürlüklerini korumak." dedi.

Devletin Kürtlerin hak ve özgürlük taleplerinin güvence altına alması gerektiğini ifade eden Tuncel, Başbakan'ın sözlerini "Benim söylediğimi yapmazsanız, geri alırım" anlamına geldiğini ifade etti. Kendilerinin Meclis gündeminde Anayasa değişikliği paketinin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engel olduğunu iddia eden Tuncel, "Sistemin kendisi problemlidir. Zihniyet sorunludur. Zihniyet değişmediği sürece siz istediğini kadar paket değiştirin. 17'ince kez anayasa değişiyor, ilk kez anayasa değişmiyor. Bu değişiklerde Türkiye'nin talep ettiği demokratik, sivil bir anayasa ihtiyacını karşılamayacaktır." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın talimatla oy kullandıkları yönündeki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Tuncel, kendilerinin görüşleri ile teröristbaşı Öcalan'ın görüşlerinin aynı olmasının eleştirilmesini ise demokrasi ayıbı olarak nitelendirdi. Tuncel, BDP olarak tartışmaları parti içinde en demokratik bir şekilde yaptıklarını ve bunun sonucunda kendi kararlarını aldıklarına işaret ederek, "Demokrasi mücadelesini uzun süredir veriyoruz. Bir yerlerden bir şey almaya ihtiyacımız yok." dedi.

Kendilerini taraf yapmak isteyen anlayışa karşı tavırlarını ifade ettiklerini söyleyen Tuncel, "Biz ne AKP'den ne de CHP ve MHP'den tarafız. Biz halkımızla demokrasi cephesinden tarafız." diye konuştu.

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın anayasa paketine destek vermesiyle ilgili bir soruya ise Tuncel, Ufuk Uras'ın kendi parti geleneklerinden gelen bir arkadaşları olmadığını, grup kurmalarında kendilerine destek verdiğini belirterek, bu konuda kişisel tercihini bu şekilde kullanmasının partilerinin görüşlerinin değiştiği anlamına gelmediğini kaydetti. (CİHAN)



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs