En Sıcak Konular

160 milyon kişiye zor yeterken, 300 milyon kişiye nasıl yetecek?

5 Mayıs 2010 12:14 tsi
160 milyon kişiye zor yeterken, 300 milyon kişiye nasıl yetecek? Afrika'ya hayat veren Nil Nehri'nin suları azaldıkça havzada yer alan milletler arasındaki anlaşmazlıklar her geçen gün daha fazla su yüzüne çıkmaya başladı.

Uzmanlara göre Nil'den yararlanan 160 milyon nüfusun tahminlere göre gelecek 25 yılda 300 milyona çıkacak olması ve bölgede endüstri ve tarımın gelişmesi, yakın gelecekte nehir üzerinde büyük tartışmalara sebep olacak.

Nil'in sularının gözle görülür derecede azalması da bölge halkını derinden düşündürmeye başladı. Verilere göre nehrin yıllık akışı son yüzyılda 110 milyar metreküpten 81.5 milyara düştü.

Gittikçe artan su tartışmalarını tetikleyen en önemli sebep 1929 Mısır-İngiltere ve 1955 Mısır-Sudan anlaşmalarına göre Nil'in sularının yüzde 94'ünü adı geçen iki Afrika ülkesinin paylaşması. Suların yüzde 6'sı da diğer ülkeler arasında paylaşılıyor. Nil'de aslan pay 55.5 milyar metreküple Mısır'ın.

Nil'in en uzak kaynağı Kagera nehri üzerinde Burundi, Raunda Tanzanya ve Uganda'nın ortak sulama projeleri Mısır'ı derinden düşündürmeye başladı. Suların yüzde 20'sinin aktığı Güney Sudan da bağımsız olursa Nil üzerinde hak iddia eden diğer bir güç daha ortaya çıkacak.

1999'da bir araya gelen dokuz havza ülkesi Nil'in sularının adil paylaşımı için Nil Havzası Girişimi'ni kursa da Mısır'ın karşı koyması ile kurum işlevsiz kaldı. Mısır'ın uzlaşmaz tavrına karşılık Kenya, 1929 anlaşmasını tanımadıklarını bildirdi. Uganda da aynı tavrı aldı.

Etiyopya, Sudan, Mısır, Raunda, Tanzanya, Uganda, Burundi, Eritre, Kenya ve Demokratik Kongo'nun paylaştığı Nil Havzası 3 milyon kilometrekareyi kapsıyor. Bu alan Afrika'nın yüzde 10'unu oluşturuyor.

Cihan



Bu haber 905 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,784 µs