iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Bu kadar 'değişim' iyi mi?

5 Mayıs 2010 11:08 tsi
Bu kadar 'değişim' iyi mi? 2'inci Obama ABD'yi de etkiler 'bağlantılılarını' da! iyibilgi Ankara

İngiltere 6 Mayıs’ta seçime gidiyor. Bu seçimlerin “olası sonuçlarının”; iç dinamikler ile dış dinamikler açısından bir “bütünlük” yaratacağı beklentisi var.

Anlamı şu: İngiltere, “kimi konulurda” ABD’nin vazgeçilmez ortağı, Avrupa’nın ortağı, hatta Rusya’yla “aşk /nefret” ilişkisi, Ortadoğu’da “en birikimli” ülke olarak, yeni(lenen) bir lidere kavuşacak.

Şu sıralarda Londra’da bunun anlamı “değişim”! Yani ABD Başkanlık seçimlerinden yadigar “change”! Şimdi aynı sloganı Liberal Demokrat Nick Clegg kullanıyor.

Uzmanlara göre bu türü paralellikler kurmaya da çok gerek yok aslında. Zira Clegg zaten “İngiltere’nin Obaması” olarak tanımlanıyor!

İç politik dengeler açısından bunun anlamı, İngiltere’yi “kendi aralarında” yönetmeye alışmış Muhafazakar ve İşçi Partisi’nin dışında kamuoyuna bir alternatif sunmak anlamına geliyor.

Liberal Demokratlar, İngiliz Meclisi’nde üçüncü sırada ama seçimlerin son gününde anketler onu bazen bir, sıklıkla ikinci sırada gösteriyor.

Rakamlar sadece iktidardaki İşçi Partisi için tehlike değil. Bir yıl öncesine kadar açık ara önde giden Muhafazakar Parti içinde büyük risk. Ama şu an için söylenebilecek en yakın sonuç, birinci sırayı Muhafazakar Parti’nin aldığı, “hükümet kurmayı” kılpayı kaçırdığı, ikinci sıraya Liberal Demokratlar’ın oturduğu, son sıraya ise halen iktidarda bulunan İşçi Partisi’nin aldığı.

Bu paragraf gerçekleşirse İngiltere’de farklı denklemler ortaya çıkaçak. Çünkü bu üç parti bir diğeri ile koalisyon kurmayacağını peşinen açıklamış durumda. Ama sonunda mecbur kalabilirler. (Şunu da ekleyelim, hayli anket sonucu ülkede belirgin bir kararsız oyu olduğunu da söylüyor.)

İşte o zaman da işin içine global dengeler girebilir. İngiltere başbaşkanlığına ikinci bir Obama’nın gelmesi, Kasım ayında ABD’de yapılacak seçimlerin sonuçlarını öngörmede bir kılavuz, hatta daha ileri giderek “bağlantılı” ülkelerdeki yakın seçimlerin sonuçlarını okumada da bir fikir verebilir.

Öte yandan şu anki tahminler böylesi bir sonucu zor buluyor. İngiltere’de de sistem Türkiye’dekine benzer. En çok oyu alan parti hükümet kurma yetkisini alıyor.

Bu durumda da ortaya Muhafazakar bir Başbakan ve geri kalan iki partiden biriyle koalisyon çıkıyor. Zoraki koalisyonun Dışişleri Bakanlığı Nick Clegg’e gidebilir!

Mesaj burada da aynı. Veya seçmenler Muhafazakar Parti’yi “çok değil, azıcık daha” iteklerler ve tek başına iktidar çıkar. Ya da nihayetinde “üçüncü olmaz” diyerek iki zıt parti el sıkışır!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,360 µs