En Sıcak Konular

Piyasalar ''yayılma'' endişesiyle kan kaybediyor

5 Mayıs 2010 11:00 tsi
Yunanistan'daki borç krizinin Avrupa'nın geneline yayılacağı endişesiyle küresel borsalarda dün başlayan sert satışlar bugün de sürerken, euro dolar karşında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Satışlar neticesinde küresel borsaların değerinin 1

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan'a yapmaya karar verdiği 110 milyar euroluk mali yardımla ilgili endişelerin artmasıyla, Japonya hariç Asya borsalarını kapsayan MSCI Endeksi yaklaşık yüzde 2 oranında değer kaybetti.             

Yılbaşından beri yaşadığı düşüş yüzde 13'e yükselen Çin'in Şangay borsası son 7 ayın en düşük seviyesine gerilerken, Hong Kong borsası yüzde 1.3 azalışla son 9 haftanın dibine geldi. Japonya, Kore ve Tayland borsaları ise resmi tatil nedeniyle bugün kapalı. 

Fransız bankası Credit Agricole'un döviz masası direktörü Mitul Kotecha piyasalardaki haraketlerle ilgili olarak, "Borç krizinin İspanya ve Portekiz'e yayılacağı, Çin'deki sıkılaştırma politikası, İngiltere ve Japonya'daki borç yükünden kaynaklanan endişeler, ekonomik verilerle yaratılan olumlu havayı dağıtıyor" değerlendirmesini yaptı.

Avrupa'da ise kıtanın en büyük 300 şirketini kapsayan FTSEurofirst 300 Endeksi'nin dün yaşadığı yüzde 3'lük düşüşün ardından, piyasaların bugün daha sakin açılması bekleniyor.

İspanya’nın Yunanistan’dan sonra AB ve IMF’nin yardım isteyeceği yönündeki spekülasyonların artması, ABD borsalarında Salı günü düşüşü beraberinde getirdi. Dow Jones Sanayi Endeksi Salı gününü yüzde 2.02 düşüşle kapatırken, S&P 500 Endeksi de yüzde 2.38 değer kaybetti. Bloomberg ajansı, analistlerin hesaplamalarına göre, dün yaşanan düşüşlerin küresel borsalardaki şirketlerin piyasa değerinde 1.1 trilyon dolarlık bir erime yarattığını bildirdi.

EURO DA BASKI DEVAM EDİYOR

Satış baskısı döviz tarafında da hissediliyor. Dünkü işlemlerde Haziran ayından beri gördüğü en düşük seviyeye gerileyen euro/dolar paritesi bugün de değer kaybını sürdürerek, 1.2936 ile son bir yılın yeni en düşük seviyesini gördü. Analistler, euroda yaşanan gerileminin devam edeceğini tahmin ediyor.

Avustralya merkezli Westpac bankasının döviz stratejisti Joanthan Cavenagh, "İnsanlar euro bölgesinin yavaş yavaş çöktüğü hissine kapılıyor ve İspanya ile Portekiz'in ülke borçlarından kaynaklanan endişeler de bu düşüncenin giderilmesine yardımcı olmuyor. Piyasanın, kısa vadede euro/dolar paritesini 1.25 seviyesine çekmek istediğinden şüpheleniyorum" dedi.

Yaşanan gelişmelerden dolayı yatırımcıların riskten kaçma talebi ise doların, gelişmiş ülkelerin para birimlerinin oluşturduğu döviz sepeti karşısında değer kazancının beraberinde getirdi. Dolar, bu sepet karşında dünkü yüzde 1.4'lük yükselişin ardından bugün de yüzde 0.26 yükseldi.

LİRA DEĞER KAYBETTİ

Dolar iç piyasada da lira karşında değer kazanarak 1.5250 seviyelerine kadar yükseldi. Bu noktanın teknik direnç olduğunu belirten analistler, bu seviyelerden satış gelebileceğini belirtiyor.

Öte taraftan doların güçlenmesi ve stoklardaki artış petrolün varil fiyatını aşağı çekerek, Salı günü yaşadığı son üç ayın en sert düşüşünden sonra bugün de gerilemesine ve 82 dolara inmesine neden oldu.

hurriyet



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs