En Sıcak Konular

4- C davası Danıştay'da...

5 Mayıs 2010 10:55 tsi
4-C statüsünde çalışanların 'ücretsiz yemek hakkından faydalanmaları' istemiyle Danıştay'a dava açtı.

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen), 4-C statüsünde çalışanların ''ücretsiz yemek hakkından faydalanmaları'' istemiyle Danıştay'a dava açtı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, sendika tarafından açılan davada, 4-C'li çalışanlardan kurumlarında yemek ücreti alınması uygulamasının Anayasanın kanun önünde ''eşitlik ilkesi'' ile bağdaşmadığı, Maliye Bakanlığı'nın yiyecek yardımı konulu ''4-C'lilerden yemek ücreti alınması'' yönündeki yazısının hukuka uygun olmadığı ifade edildi.

Dava dilekçesinde, Maliye Bakanlığı'nın söz konusu yazısında, 2010 yılında çalıştırılacak 4-C'li personelin, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yemek servislerinin bulunması halinde buralardan, yemek maliyetinin yarısından az olmamak kaydıyla, ''2010 Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliğinde'' yer alan esaslar çerçevesinde sözleşmeli personel için belirlenen yemek bedelini ödemeleri koşuluyla yararlandırılmalarının öngörüldüğü hatırlatıldı.

4-C'li personelin ücretli olarak yemek servisinden faydalandırılmasını öngören söz konusu genel yazının ''hukuka ve hakkaniyete aykırı'' olduğu savunulan dilekçede, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'ndeki ''personele ücretsiz yemek yardımı'' yapılmasına ilişkin hükümler örnek gösterildi.

Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'nden, kamu kurumlarında çalışan personele yiyecek yardımı yapılmasının zorunlu olduğunun anlaşıldığı belirtilen dilekçede, ''Bunun karşılığında personele para verilemeyeceğine göre öğle yemeği verilecektir. Bu durumda söz konusu personelden hakkı olan ve ücretsiz yararlanması gereken yardıma karşılık ayrıca para alınması hukuka aykırılık teşkil etmektedir'' denildi.

ANAYASA VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI

Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'nde yataklı tedavi kurumlarında görev yapanların, hasta için oluşturulmuş yemek servislerinden ücret ödemeden yararlanacağının düzenlendiği anımsatılan dilekçede, söz konusu yönetmelikte ''Yiyecek yardımı yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım karşılığında nakden bir ödemede bulunulmaz'' ifadesinin yer aldığına dikkat çekildi.

Dilekçede ayrıca, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine göre ''Kurumlarda kadrolarında bulunan tüm personel ile yönetmelikler gereği hastanede staj yapan öğrencilere, kurumlarda vardiyaya kalan personele çalışma sürelerine isabet eden öğünlerde yemek verilir'' hükmünün yer aldığı, buna rağmen 4-C'lilerin hakkı olan ve ücretsiz yararlanması gereken yemek yardımına karşılık ayrıca para alınmasının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Dilekçede, kamu kurum ve kuruluşlarındaki diğer personeller yemek servisinden ücretsiz faydalandırılırken, söz konusu personelle aynı işi yapan ve çok zor şartlarda, iş durumunun ne olacağını bilmeden, ne zaman işe başlayacağı kaygısını çekerek, aldığı düşük ücretle yaşamaya çalışan geçici personelin ücretsiz yemek hizmetinden faydalandırılmamasının Anayasanın ''Kanun Önünde Eşitlik'' maddesine aykırı olduğu vurgulandı.

Dilekçede, ''4-C'lilerin hakkı olan ve ücretsiz yararlanması gereken yemek yardımına karşılık ayrıca para alınmasının hukuka aykırı olduğu'' vurgulanarak, Maliye Bakanlığı'nın Yiyecek yardımı konulu ve 4-C'lilerden yemek ücreti alınmasını öngören yazısının yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,749 µs