Erdoğan İran'a gelecek | " /> Erdoğan İran'a gelecek | "/>

En Sıcak Konular

Ahmedinecad: Erdoğan İran'a gelecek

5 Mayıs 2010 10:06 tsi
Ahmedinecad: Erdoğan İran'a gelecek İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a gideceğini söyledi. Bu arada İran, prensipte, BM Güvenlik Konseyi geçici üyelerinden Brezilya'nın arabuculuğunu kabul etti.

İran Brezilya'nın arabuluculuğuna 'evet' dedi

Batı'yla nükleer krizde bugüne kadar "arabulucuya ihtiyacımız yok" diyen İran, prensipte, BM Güvenlik Konseyi geçici üyelerinden Brezilya'nın arabuculuğunu kabul etti.
    
Fars Haber Ajansının, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezine dayanarak verdiği habere göre, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silvia'nın, uranyum takasına ilişkin önerisini prensipte kabul etti.

Konuya ilişkin önerinin Ahmedinecad ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in telefon görüşmesinde ele alındığı belirtildi.

Chavez'in, Brezilya'nın önerisini Ahmedinecad'a ilettiği, İranlı liderin ise Tahran'da teknik konulara ilişkin müzakerelere hazır olduklarını ifade ettiği bildirildi.

Brezilya'nın, uranyum takasına ilişkin İran ve Batı arasında arabuluculuk teklifinde mi bulunduğu ya da yeni bir öneri mi sunduğu konusunda açıklama yapılmadı.

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, geçen haftaki Tahran ziyaretinde, İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili sorunun diplomatik yollarla çözülmesinde rol almak istediğini bildirmişti.

BM Güvenlik Konseyinin geçici üyesi olan Brezilya ve Türkiye, nükleer enerji faaliyetlerinden dolayı İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına karşı çıkıyor ve sorunun diplomatik yollardan çözülmesini istiyor.

Bu arada Brezilya liderinin, bu ay içinde Tahran'a yapacağı ziyarette de konunun ele alınması bekleniyor.

İran ve Batılı ülkeler arasında uranyum takasına ilişkin müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine Tahran yönetimi, kendi tesislerinde uranyumu zenginleştirme işlemini başlatmıştı.

Uranyum takasına ilişkin önerilerinin hala masada olduğunu belirten Tahran yönetimi, Batılı ülkelerin güven sorununu gidermesi ve ön şart koşmaması halinde müzakerelere başlanılabileceğini duyurmuştu.

Nükleer programından geri adım atmayan İran, bugüne kadar 'pozisyonumuzu başka bir aracı ülkenin anlatmasına gerek yok' diyerek, krizin çözümünde bir arabulucu istemediğinin işaretini vermişti.

Türkiye de daha önce arabulucu olma önerisini gündeme getirmişti.

Ahmedinecad: "Erdoğan İran'a gelecek"

Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde 3 Mayıs'ta başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı (NPT) gözden geçirme toplantılarının açılışına katılmak üzere New York'a gelen Ahmedinejad, gazetecilerin yoğun talep gösterdikleri bir basın toplantısı düzenledi.

Ahmedinecad'ın BM'nin hemen karşısındaki "Millenium Otel"de düzenlediği 100 dakikalık basın toplantısına, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki de katıldı.

İran'ın nükleer programının nükleer enerjiyi barışçıl şekilde kullanmaya yönelik olduğunu savunan Ahmedinecad, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Ahmedinecad, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak Türkiye ile Brezilya'nın, "5 1 Ülkeleri" (BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya) ile İran arasında yürüttükleri müzakerelerin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, "Biz, daha önce de belirttiğim üzere nükleer yakıt değiş tokuşuna hazır olduğumuzu söyledik ve bu konuda eğer karşı taraf biraz olsun samimiyet gösterirse bu açmazdan çıkabileceğimizi ve değiş tokuşu yapabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Ahmedinecad, bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın da İran'a geleceklerini ve kendileriyle orada bu konuyu daha çok konuşma fırsatını bulacaklarını belirterek şöyle konuştu:

"Umarım adil bir çerçeve içinde değiş tokuşu gerçekleştirip İran'ın bu konuda samimi olduğunu gösteririz. Bize karşı yöneltilen tüm iddialar geçersiz ve adaletsizdir. Biz zaten kendi nükleer yakıtımızı (yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum) da üretiyoruz, onlarınkine aslında ihtiyacımız yok, ama sırf iyi niyetimizi göstermek açısından ve onları işbirliğine çağırmak açısından bu değiş tokuşu yapacağız. Buna hazır olduğumuzu ilan ettik."

Ahmedinecad, bir gazetecinin "BM Genel Kurulunda yaptığınız konuşmada, nükleer teknolojinizi barışçıl amaçlarla kullandığınız yönünde kimseyi ikna edemediniz" sözleri üzerine, "Kimseyi demekle ne kastediyorsunuz? Bakın, BM'deki Bağlantısızlar Hareketi'ni temsil eden 118 ülke ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üyeleri İran'ın barışçıl nükleer faaliyetlerini desteklediklerini açıkladılar. Siz 'kimseyi' derken herhalde ABD ve onun yandaşı birkaç ülkeden söz ediyorsunuz" dedi.

BM Sekreteri'ne yanıt

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Genel Kurulda İran'a yönelik eleştiride bulunduğu konuşmayı hatırlatan Ahmedinecad, "BM merkezi eğer Tahran'da olsaydı ve İran, BM Güvenlik Konseyinin veto hakkına sahip daimi üyelerinden biri olsaydı acaba Genel Sekreter o günkü gibi konuşur muydu? Tabii ki siz yanıtı biliyorsunuz, böyle konuşamazdı" dedi.

İranlı lider, BM Güvenlik Konseyinin yapısının demokratik ve adil olmadığını, NPT'nin yapısının da değiştirilmesi gerektiğini, ancak önceliklenükleer silaha sahip ülkelerin, nükleer silaha sahip olmayan ülkeler üzerindeki baskısını sona erdirmesi gerektiğini ifade etti.

Ahmedinecad, ABD'nin dün 5113 nükleer savaş başlığı olduğu yönündeki açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise bunun olumlu bir adım olduğunu belirterek "Gerçi kimileri ABD'nin 10 bin, kimileri 30 bin nükleer savaş başlığına sahip olduğunu söylüyor.

Bu doğruysa bile 5 bin bombaya sahip olmak gurur verici bir şey değil; iki bombayla ABD Japonya'yı vurmuştu" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı, ABD'nin kendi nükleer silahıyla ilgili söylediklerine inanılmasını istiyorsa başka ülkelerin söylediklerine de aynı şekilde güven duyması gerektiğini belirtti.

Ahmedinecad bu kapsamda dünyanın bağımsız bir teftiş kurumuna ihtiyacı olduğunu da belirtti.

"Clinton bize kızgın"

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un kendisine ve İran'a karşı son derece kızgın bir tutum takındığını ve İran'ın söylediklerinin doğru olmadığını savunduğunu da anımsatan Ahmedinejad, "Konuşmamda belirttiğim hangi nokta yanlış? Bizim savunduğumuz slogan 'Nükleer Enerji Herkese, Nükleer Silah Hiçkimseye' olmuştur ve konuşmamdaki öneriler de geniş destek bulmuştur" dedi.

İran lideri bir soru üzerine, ABD ve İngiltere'nin Irak'ı işgal ettiklerini, Afganistan'a girdiklerini, Ortadoğu'ya silah sattıklarını, bu ülkelerde istikrarsızlığın İran'ın güvenliğini de derinden etkilediğini belirtti.

Ahmedinejad, nükleer programa yönelik sorular karşısında, sorunun geçmişiyle ilgili İran'ın görüşlerini anlatarak temiz ve ucuz nükleer enerjiye ihtiyaç duyduklarını, Tahran'daki tıbbi reaktörlerde üretilen ilaçlardan 850 bin kanser hastasının istifade ettiğini, reaktör için kullanılan nükleer yakıtın azaldığını söyledi.

Nükleer yakıta ihtiyaç duyduklarını, bu yüzden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA)'na başvurduklarını ifade eden Ahmedinecad, 2 nükleer teknolojiye sahip ülkenin ise İran'a nükleer yakıt verme yükümlülüklerini yerine getirmediklerini, koşullar ileri sürdüklerini kaydetti.

Yine de nükleer yakıt değiş tokuşuna hazır olduklarını yineleyen Ahmedinejad, "Ancak tek taraflı değiş tokuşu kabul edemeyiz. Bu konuda görüşmeye hazırız" dedi.

İran'ın nükleer tesisilerinde 24 saat IAEA'nın kameralarının bulunduğunu ve her adımlarının incelendiğini savunan Ahmedinejad, "Ama hala bizim bir şey sakladığımızı iddia ediyorlar. (Batılı ülkelere) peki deliliniz nerede diyoruz, 'delilimiz yok, delili sen bize ver diyorlar' Olmayan bir şeyin delili nasıl olur? İşte böyle bir mantığa sahip karşı tarafla konuşmaya çalışıyoruz" dedi.

Ahmedinecad yeni nükleer tesislerini de her zaman basına gösterdiklerini belirtti.

BM Güvenlik Konseyinin 4. kez İran'a yaptırım getirmesi halinde ne olacağının sorulması üzerine Ahmedinejad, "Bize, İran Devrimi'nden yani 31 yıldan beri yaptırım uygulanıyor. Bizi zorla Irak'la 8 yıllık savaşa soktular. Bize karşı kimyasal silah kullandılar. Yine yaptırım getirirlerse ABD hükümeti ve küresel ticaret bundan zarar görür, yaptırımlar kötüdür. Bu Obama'nın radikal güçlere teslimiyeti anlamına gelir, bu da Obama'nın çabalarının sonu olur ve İran-ABD ilişkileri Bush zamanına döner" dedi.

"ABD İsrail'i desteklemekten vazgeçmeli"

Ahmedinecad, ABD'nin 200'den fazla nükleer savaş başlığına sahip olan İsrail'i desteklemekten vazgeçmesi gerektiğini vurgulayarak, Obama'nın ABD'nin politikalarını değiştiremediğini de savundu.

Ahmedinecad, "İran'ın kendisini savunmak için neden nükleer silah üretmediğini" soran Lübnanlı bir gazetecinin sorusu üzerine ise bunun mümkün olmadığını, nükleer silaha asla ihtiyaç duymadıklarını söyledi.

Mısır'ın, Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılması amacıyla İsrail ve İran'ın da katılacağı uluslararası bir konferans fikriyle ilgili olarak ise net bir yanıt vermeyen Ahmedinejad, görüşme yapmanın her zaman iyi olduğunu, önlerine nasıl bir davet geleceğine bakacaklarını söyledi.

Bu arada Ahmedinejad'ın basın toplantısını izlemek isteyen yabancı muhabirler, kameraman ve fotomuhabirleri basın toplantısının öncesinde güvenlik gerekçesiyle 3 saat otelin önünde ve içinde bekletildi, Amerikalı güvenlik göevlileri tarafından tek tek arandı.

cnnturk



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,954 µs