En Sıcak Konular

'BDP Ergenekon'un Kürt ayağı'

5 Mayıs 2010 09:39 tsi
'BDP Ergenekon'un Kürt ayağı' 
Parti kapatma davalarını zorlaştıran 8. maddeye destek vermeyerek dikkatleri üzerine çeken BDP'ye Kürt aydınlardan büyük tepki var...

Amerika'da yaşayan Kürt aydın Cevdet Akbay, darbe anayasasını rafa kaldıracak değişiklik paketine destek vermeyerek CHP ve MHP ile aynı safta yer alan BDP'nin derin devletle ortak hareket eden Öcalan baskısıyla sistem partisi olduğunu belirtti. Akbay, Öcalan'ın BDP'nin kapatılmasıyla Kürtlerin yeniden PKK saflarına katılmasını amaçladığını söyledi.

Demokratikleşme taleplerinde en radikal söyleme sahip Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), darbe Anayasası'nın değiştirilmesine destek vermiyor.

Partileri sürekli kapatılan ve her fırsatta bu sıkıntıyı dile getiren BDP, bu sorunu ortadan kaldıracak oylamaya katılmadı. "Paket 330'un altında kalırsa, Ergenekon'un zaferi olur" diyen BDP'li Ufuk Uras bile parti kapatmayı zorlaştıran madde için Meclis'e girmedi. Peki, Anayasa değişikliği paketine başlarda destek olacağı sinyallerini veren BDP, ne oldu da CHP ve MHP ile aynı safta buluştu? BDP'nin hem tabanı hem de söylemiyle çelişen bu tavrını ABD'de yaşayan Kürt aydınlardan Cevdet Akbay ile konuştuk. Fayetteville Eyalet Üniversitesi Öğretim Üyesi Akbay, "Bunun tek bir sebebi var, o da derin devlet ve Öcalan'ın devreye girmesi" diyor.

Pakete destek vermek için öne sürdükleri 'seçim barajının düşürülmesi ve partilerine hazine yardımı yapılması' isteği Anayasa değişikliğine karşı olmak için haklı sebepler midir?

Bu istekler makul ve yerinde aslında. Bu talepler karşılanmıyor diye değişikliğe karşı çıkmanın haklı ve mantıklı bir yanı yoktur. Değişiklikler engellendiğinde talepleri gerçekleşmiş mi olacak? Hayır. Hedeflenen değişikliklerin gerçekleşmesi, BDP'nin ve temsil ettiği Kürtler'in zararına mı? Hayır. Aksine yararınadır. Aslına bakılırsa değişiklerin başarıyla gerçekleşmesi durumunda BDP'nin taleplerinin daha rahat kabul edilebileceği bir ortam oluşur. Yine de bu taleplerin BDP'den çok, AK Parti'yi köşeye sıkıştırmak için Öcalan'dan geldiğini tahmin ediyorum.

AMAÇ PKK'YI CANLANDIRMAK

Öcalan, AK Parti'yi köşeye sıkıştırmakla neyin peşinde?

Demokrasi, yıllarca OHAL, militarizm altında inim inim inleyen Kürtlerin istediği bir şeydir ama aynı demokrasi Öcalan'ın aleyhinedir. Demokratik sistem demek Öcalan'in ve aile şirketi gibi kullandığı PKK'nın tasfiyesi demektir. Öcalan bu tür dayatmalarla aslında BDP'yi güçsüzleştirip, derin devletin tetikçiliğini yapmaktan başka bir işe yaramayan PKK'yı canlandırmaya çalışmaktadır. Kürtleri 'siyasi isteklerimiz karşılanmıyor, biz de dağa çıkacağız' demeye zorluyorlar bir bakıma.

Perde arkasındaki asıl talebin 'KCK soruşturmasından tutuklu partililerin serbest bırakılması' olduğu ileri sürülüyor. Böyle bir durum söz konusu olabilir mi?

KCK soruşturmasının Ergenekon'un Kürt ayağı ile ilgili olduğuna inanıyorum. KCK operasyonuna en büyük itirazın BDP'den çok Öcalan'dan geldiği muhakkaktır. Kürt Ergenekon'u olarak bilinen KCK ile Ergenekon Terör Örgütü arasında bir amaç ve hedef birlikteliği olduğu gözden kaçmıyor. Mesela KCK operasyonu çerçevesinde tutuklanan Hatip Dicle'nin Habur'daki 'seyyar mahkeme' konusundaki açıklamasından sadece beş gün sonra Abdurrahman Yalçınkaya'nın durumdan vazife çıkarması tesadüf olamaz. Cemil Bayık'ın geçen şubat ayında "AKP yetkilileri mahkemelik olacak" kehanetiyle son günlerde bir Anayasa Mahkemesi üyesine ait olduğu iddia edilen "Bizim kararımızla birlikte milletvekillikleri de düşecek. Hepsi hakkında bin ton dava var; hepsini içeri alacaklar" ifadeleri arasında paralellik dikkat çekici. Söz konusu üyenin AK Parti'yi kapatmak için Nisan-Mayıs ayını işaret etmesi ile Öcalan'ın 7 Nisan 2010 tarihli avukatlar görüşmesinde "Mayıs'ta kritik şeyler olabilir" kehanetinde bulunması Kürt ve Türk Ergenekonları arasındaki irtibatı ve hedef birliğini gösteriyor.

HESABI BDP'NİN KAPATILMASI

BDP, parti kapatmalarından mağdur olan çizginin devamı. Söylemlerinde bu durumu eleştirmesine rağmen ilgili maddeye destek vermedi. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

BDP, bu maddenin geçmemesinde rol alarak ipini Yargıtay Başsavcısı'nın eline vermiş oldu. Bu duruma en cok Öcalan sevinmiştir. Çünkü onun beklentisi şu: Önümüzdeki genel seçimlerden bir müddet önce BDP kapatılacak, Kürtler de bu tavra tepki gösterip PKK'ya yönelecek. BDP'nin bu tavrından sonra Kürtler'in bu kirli oyuna geleceklerini sanmıyorum artık. BDP, samimiyetsizliğini gösterdi. Kürtler bu tavrı önümüzdeki seçimlerde değerlendireceklerdir.

BDP milletvekillerinin bağımsız hareket etmesi durumunda en az 10 'evet' oyunun çıkacağı görüşü mevcut. Böyle bir yapı var mı BDP'de?

BDP'nin homojen bir yapıda olmadığı, içinde makul birçok insanın olduğu bir gerçektir. Tıpkı AK Parti'de derin bazı zatların olduğu gerçeği gibi. Ergenekon teşkilatı, Öcalan aracılığıyla BDP'lilerin oylamaya katılmasını engelledi. AK Parti içindeki adamlarına da 'hayır' oyu verdirerek AK Parti'yi kapatma konusunda ciddi olduklarını gösterdiler.

Darbecileri kurtaran parti oldu

BDP, darbecilerin yargılanmasına imkân sağlayan geçici 15. Madde için yapılan oylamada da aynı tavrı sergiledi.

Bu tavrıyla Kürtlerin taleplerinden uzak, sadece Öcalan'ın şahsi 'burun akıntısı ve kasıntısına' odaklandıklarını gösteriyor. BDP'nin 'Diyarbakır Cehennemi'nde hayatını kaybedenlere biraz saygısı olsaydı sırf bu madde için gidip 'evet' oyu vermesi gerekirdi. Bu tavrıyla 12 Eylül darbecilerini kurtaran parti durumuna düşmüştür artık.

Sisteme angaje edildi

BDP'nin Anayasa değişikliği oylamalarında taban ve fikir olarak kendisine zıt, hatta çoğu zaman ters düştüğü CHP ve MHP ile aynı safta yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

CHP ve MHP farklı kulvarlarda olsalar da uysal birer sistem partileridirler ve darbe anayasasını cansiperane savunmaları fazla şaşırtıcı değil. Asıl şaşırtıcı olan 12 Eylül darbesini iliklerine kadar hisseden, en acımasız işkencelerden geçirilen, en ağır faturalar ödetilen Kürtleri temsilen siyaset sahnesinde bulunan BDP'nin tavrıdır. Dikkat edilirse BDP, ilk başlarda yapılması düşünülen değişikliklere olumlu tepki verdi. Fakat Öcalan'ın devreye girmesiyle, daha doğrusu 'devreye sokulmasıyla' BDP pozisyon değiştirip CHP ile MHP safına yerleştirildi. Politik olarak 'Kürtlerin CHP'si' olarak görülse de eğer özgür iradesiyle hareket etmesine müsaade edilse, BDP'nin CHP ve MHP ile aynı safta duracağına ihtimal vermiyorum. Gerekçesi ne olursa olsun böyle bir durum partinin intiharı demektir ve bunu Kürtlere izah edemezler. İçinde 'derin' diyebileceğimiz insanlar olsa da BDP'nin genel olarak 'sistem partisi' olduğu söylenemez ama parti şu an 'sistemin adamı' olan Öcalan tarafından sisteme angaje edilmiştir.

Parlamentoyu önemsemiyor

Yazar Ümit Fırat: Bu durum BDP'nin genel tavrına aykırı düşen bir gelişme değil. Partinin kapatılmasının BDP'yi ayakta tutan esas yapı bakımından bir anlamı yok. Kapatılırsa yeniden kurulur. Zaten buna Öcalan ve PKK karar veriyor. Parlamentoda olmak da onlar için çok önemli değil. Esas olan kitlenin desteği devam ediyor mu, o önemli. Başsavcının PKK'yı kapatacak bir pozisyonu olmadığına göre onlar için fazla bir şey fark etmiyor.

Ergenekon'un siyasi ayağı

Yazar Mehmet Metiner: BDP diye bağımsız bir parti yok. PKK var. Dolayısıyla PKK üzerinden bir değerlendirme yapmak daha doğru olur. Çünkü Öcalan ve Kandil'in talimatları doğrultusunda hareket ettiler. Dolayısıyla Kürt Ergenekonu bağlamında PKK'yı bir yere oturtmak gerekiyor. BDP'yi 'Kürt Ergenekon'unun siyasal ayağını oluşturan bir parti olarak değerlendirmek gerekir. BDP, seçimlerde militan unsurları dışında tabanını tutamaz.

Kürtlere hiçbir yararı olmaz

Dr. Tarık Ziya Ekinci: BDP'nin, 'CHP ve MHP'nin takip ettiği politikanın bir parçası olmayacağım' demesi lazım. Ama bunu söylemiyor. Hatta Öcalan, 'ret cephesine katılın, bir ret cephesi oluşturun' diyor. Bu CHP ve MHP ile işbirliği yapın anlamına geliyor. Bu yaklaşımı son derece tehlikeli ve zararlı buluyorum. Kürtler açısından bir yarar getirmeyeceğine, zarar getireceğine inanıyorum.

Yeni Şafak



Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,540 µs