En Sıcak Konular

Ette yeni fiyat

5 Mayıs 2010 08:32 tsi
EBK’nın açtığı kasaplık sığır alımı ihalesi yapıldı. Sadece Ankara’nın 500 tonluk kısmı için teklif verildi, ihalede en düşük fiyat belli oldu.

Et fiyatlarındaki artışı durdurmak amacıyla Et ve Balık Kurumu’nun merakla beklenen ihalesi dün yapıldı. Litvanya, Estonya, Letonya, Macaristan’dan canlı hayvan için yapılan 4 bin 25 ton kasaplık sığır alımı için düzenlenen ihaleye yurtdışından Türk işadamlarına ait 3 firma teklif verdi. Basının yoğun ilgi gösterdiği ihaleye Berlin merkezli Hacılar Helal Et, Dituria Sro, Sc. Agro Hilal SRL firmaları katıldı. Canlı hayvan ihalesinde sadece Ankara’nın 500 tonluk kısmı için teklif verildi. İhalenin ilk aşamasında 3 firma da yazılı teklif sundu. Daha sonra yapılan incelemelerde SC Agrohilal SRL’nin evrakında eksiklik bulunduğu için ihaleden elendiği açıklandı. İlk turda en düşük teklif 1 milyon 350 bin euro oldu.

KASAPTA 12 LİRA OLACAK

Yapılan ikinci tur ihale sonrası Dituria Sro 500 tonluk kasaplık sığır için 1 milyon 340 bin euro teklif verdi. En düşük teklif ise 1 milyon 299 bin 950 euro ile Hacılar Türkiş Helal Gıda’dan geldi. Hacılar firmasının verdiği teklife göre canlı hayvanın kilosu yaklaşık 2.6 euroya geliyor. Euro kurunun 1.96 lira olduğu dikkate alındığında canlı hayvanın kilosu 5.1 liraya oluyor. Uzmanlar, canlı hayvanda fire payının yaklaşık yüzde 40-50 olduğu düşünüldüğünde kargas etin fiyatının 7-7.5 liraya geldiğini belirtti. Uzmanlar ayrıca, yüzde 18 KDV ile kasap kârı üzerine eklendiğinde perakende satış fiyatının 11-12 lira arasında olacağını vurguladı. İhale için son kararı EBK yönetim kurulu verecek. Teklif gelmeyen Adana ve Adapazarı için ise önümüzdeki günlerde yeni ihale açılacak.

TÜRKİYE’DE KESİLECEK

İhalede teklif veren Berlin merkezli Hacılar Helal Et firmasının sahibi Rıfat Kazancıoğlu, Türkiye’deki et fiyatlarının Almanya’ya göre yarı yarıya yüksek olduğunu belirtirken, Avrupa ülkelerinden getirecekleri canlı hayvanları Türkiye’de kesmeyi planladıklarını söyledi. Şartname almasına karşın ihaleye katılmayan Avusturya menşeli Köseoğlu firmasının sahibi Mustafa Köseoğlu, Türkiye’de ve Avrupa’da 40 yıldır et ticaretiyle uğraştığını söyledi. Şartname almasına rağmen ihaleye katılmadığını ifade eden Köseoğlu, akreditif açıldıktan sonra hayvanların 10 gün içinde tesliminin istendiğini, ancak bu sürede 4 bin 25 ton hayvanın tesliminin mümkün olmadığını kaydetti.

Balans ayarı için ithalat gerekliydi

İhaleyi izleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, et ithalatını değil, yerli üretimin desteklenmesini istediklerini söyledi. İthalatın yerli üreticiyi batıracağını, ancak balans ayarı yapılması için bu ithalatı doğru bulduğunu kaydeden Öğüt, Anadolu’da üreticinin karkas eti kilosu 12-13 liradan kestirdiğini, hükümetin bu fiyatları değerlendirerek doğrudan üreticiden tüketiciye sağlıklı et sunulmasını sağlayacak önlemler alması gerektiğini bildirdi. Öğüt, ìİhalenin basının huzurunda yapılmasını isterdik. Ancak yerin dar olduğu gerekçesiyle sadece görüntü alınmasına izin verildi. Bakanlığa ve EBK’ya ait diğer kamera ihaleyi baştan sona kaydetti” dedi.

bugün



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,424 µs