En Sıcak Konular

O gece ne oldu?

5 Mayıs 2010 08:04 tsi
O gece ne oldu?

Tunceli'de 4 askerin şehit düştüğü Sarıyayla Jandarma Karakolu'na PKK baskını nasıl oldu? İşte ayrıntılar...

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Nazimiye İlçesi Sarıyayla Jandarma Karakolu'na teröristlerce düzenlenen ve 4 askerin şehit düştüğü saldırıda yaralanan askerlere ilk müdahaleyi yapan 112 Acil Servis personeline ödül verdi.

Taşkesen, saldırı sonrasında olay yerine giderek yaralı personele ilk yardımda bulunan doktorlar, acil tıp teknisyenleri (ATT), hemşireler ve şoförler olmak üzere toplam 18 personeli makamında kabul ederek, takdirname ve maaşla ödüllendirdi.

Vali Taşkesen, burada yaptığı konuşmada, 30 Nisan 2010 tarihinde saat 22.45 sıralarında Nazımiye ilçesi Sarıyayla Karakoluna yapılan saldırıdan hemen sonra, sağlık personelinin olay yerine ulaşarak, iki ağır yaralı askerin hayatını kurtardıklarını söyledi.

Sağlık ekiplerinin yaptıkları davranışın görevlerinin bir parçası olsa da her türlü takdirin üzerinde olduğunu ifade eden Taşkesen, "Dolaysıyla biz de kendilerini takdirname ile ödüllendirdik. Ayrıca maaşla ikramiyede teklif edeceğiz. Korkusuzca gecenin karanlığına dalıp askerlerimizi kurtaran, askerlerimizin ilk sağlık müdahalesini yapan bu sağlık görevlisi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi

Olayla ilgili olarak yanlış bilgilerin halk arasında dolaştığına da değinen Taşkesen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir yanlış anlaşılmayı, halk arasında dolaşan ve konuşulan bir konuyu da burada aydınlatalım. Şehit olan karakol komutanımız kesinlikle aldığı üç kurşun darbesiyle şehit olmuştur. Bundan başka yapılan yorum ve dedikodular yalandır, yanlıştır. Bunu de belirtmiş olalım."

Bir gazetecinin, karakola yapılan saldırı öncesi karakolun telefon ve elektrik hatlarının kesildiği yönündeki sorusunu Vali Taşkesen, "Bunlar her saldırıda olabilecek şeyler, telefonların, elektriklerin kesilmesi. Çatışma esnasında isabet eden kurşunlar veya kasti olarak kesilmeler neticesinde olabilir" şeklinde yanıtladı.

Sağlık çalışanlarının karakola yapılan saldırı sonrası olay yerine güvenliksiz gittikleri yönündeki başka bir soru üzerine de Taşkesen, şunları söyledi:

"Biz dağlarda gerekli tertibatımızı almıştık. Bu yanlışı da düzeltmek istiyorum. Tabii yaptıkları büyük bir fedakarlık ama bizim usulü dahilinde güvenliğimiz etraftaki dağlarda mevcuttu. Bunu da belirtmiş olalım. Bu şehir efsanesini de bu anlamda belirtmiş olalım. Tabii bu bölgede, sürekli mayın olabilir, uzaktan kumandalı bomba olabilir. Ama sivil bir ekip bir hastane ambulansına bu güne kadar herhangi bir saldırı olmamış. Arkadaşlar üzerine düşen ve ettikleri yeminin arkasın da durarak görevlerini layıkıyla yerine getirdiler. Bu bir işti ama 'güvenlik alınmadı' bu da doğru değil."

Nazımiye Aile Hekimi Doktor Mahmut Yılmaz da saldırının kendilerine bildirilmesinin ardından, gece dört kişilik ekiple Nazımiye ilçesinden karakola vardıklarını ve ışık olmamasına rağmen ağır yaralı 4 askere ilk müdahaleyi ederek, ambulansa koyduklarını ifade etti.

Ambulansa koydukları ağır yaralı askerlere nazaran daha hafif yaralı olan iki askeri daha ambulansa koyarak yola çıktıklarını ifade eden Yılmaz, "Ağır yaralı askerlerimize daha kolay müdahale edebilmek için yolda karşılaştığımız bir başka ambulansımıza, iki hafif yaralı askerimizi aktardık. Ağır yaralı askerlerimizi de Tunceli Devlet Hastanesine teslim ettik ve döndük" dedi. Konuşmaların ardından, Vali Taşkesen saldırı gecesi yaralı askerlere müdahale eden toplam 18 personeli takdirname ve maaşla ödüllendirdi.

HELİKOPTERLER HAVA ŞARTLARINA TAKILDI

Öte yandan, 30 Nisan 2010 tarihinde Tunceli'nin Nazımiye İlçesi Sarıyayla Jandarma Karakoluna terörist saldırısında, komutanların olay yerine helikopterlerle gitmeye çalıştıkları ancak hava şartlarının buna müsaade etmediği öğrenildi.

Terörist saldırı bilgisinin telsizle İl Jandarma Komutanlığına bildirilmesinin ardından İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Zafer Önder'in tekrar karakolla irtibat kurmak istediği, fakat telefon hatlarının o sırada kesildiği belirtildi.

Bunun üzerine Kurmay Albay Önder'in, Sarıyayla Karakoluna gitmek için helikopterlerle havalandığı, ancak yoğun sis ve yağmur nedeniyle helikopterlerin Nazımiye ilçesine indiği, Önder'in buradan olumsuz hava koşulları ve kara yoluna patlayıcı madde döşenmiş olma ihtimaline rağmen kara yolu ile karakola gittiği ve yolda çamura saplanan bir ambulansın da kurtarılmasına bizzat yardım ettiği öğrenildi. Bu arada, Jandarma Alay Komutan Kurmay Albay Zafer Önder'in ardından Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mehmet Çörten ve 4'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yücel Karauz'un da helikopterle Sarıyayla karakola giderken olumsuz hava koşulları nedeniyle karakola yakın bir noktadan dönmek zorunda kaldığı ve Dereova Jandarma Karakoluna indikten sonra kara yolu ile karakola ulaştığı kaydedildi.

TELEFON VE ENERJİ HATLARI KESİLDİ

Sarıyayla Karakolu’na saldıran 50-60 kişilik PKK’lı teröristlerin, önce telefon ve enerji hatlarını kestiği belirlendi. Jeneratörlerin devreye girmesi üzerine teröristlerin karakol çevresindeki aydınlatma direklerine bomba atarak etkisiz hale getirdikleri öğrenildi. Teröristlerin iki ayrı sızma gerçekleştirdikleri ve mevzide bulunan 2 askeri el bombası atarak şehit ederken, uçaksavarı da etkisiz hale getirdikleri ifade edildi.

Teröristlerle, askerler arasındaki çatışma sürerken, görevliler saldırıyı telsizlerle Tunceli İl Jandarma Komutanlığı’na bildirdi. Ancak, teröristler telsiz rölesine de saldırarak etkisiz hale getirince, telsizle haberleşme kesildi. Teröristlerin helikopter pistine de bomba döşemek istedikleri ancak bunu başaramadıkları ortaya çıktı.

KÖYLÜ MESAJ GÖTÜRDÜ

Tunceli İl Jandarma Komutanı Albay Zafer Önder, saldırıyı öğrenir öğrenmez hemen durumu Jandarma Bölge Komutanlığı’na bildirdi. Telsiz hatlarının kesik olması nedeniyle Albay Önder, karakola yakın oturan köylülerin evlerini telefonla arayıp bilgi almaya çalıştı. Karakola nerelerden ateş açıldığını sorması üzerine köylüler komutana her yerden ateş açıldığı bilgisini verdi. Bu arada Albay Önder, konuştuğu köylüden karakola bir mesaj götürmesini istedi. Yazdırılan mesajı alan köylü, canı pahasına karakol mevziine ulaşıp askerlere bunu iletti.

bugün



Bu haber 1,860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,174 µs