En Sıcak Konular

"20 Milyar dolarlık borcun altından kalkabildik diye eleştiriliyoruz"

4 Mayıs 2010 19:56 tsi
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "Biz Türkiye Cumhuriyeti (hazine bonoları) risklerini aldık, konvansiyonel riskleri aldık. Konvansiyonel riskleri aldığımız için çok ciddi boyutta problemler yaşamamıza rağmen bunların ü

Özince, 2001 krizinde 5-10 milyar dolarlık bir krizle dizlerinin üstüne düştüklerini, ancak son krizde 20 milyar dolarlık sorunlu krediye rağmen ayakta kaldıklarını hatırlatarak, "Onun altından kaltabildik diye şimdi biz eleştiriliyoruz." diye konuştu.

TBB İZTO Meclis Salonunda 'İş Dünyası ile Bankacılık Sektörü İzmir Buluşması' başlıklı toplantı gerçekleştirildi. Soru cevap bölümünde, beyaz eşya sektörü üyesi bir iş adamının, bankaların neden vatandaşın aleyhine olduğu, bütün dünya bankaları zarar ederken, Türk bankalarının neden kar ettiği, çek karne masraflarının yüksekliği gibi sorularıyla karşılaşan Ersin Özince biraz sert bir uslup kullandı. Türkiye'nin risklerini aldıklarını, bu yüzden zarar etmediklerini anlatan Özince, beyaz eşya üreticisi sanayicilerin durumlarının iyi olduğunu, ancak esnafın sıkıntısının, inşaat sektörünün canlanmasıyla düzelebileceğini kaydetti.

Özince, "Bize hiç birşey olmadı değil. 2001 yılında beş on milyar dolar yüzünden dizlerimizin üzerine çökerttiğini biliyorsunuz. Bu krizde bizim az paramız sıkıntıya düşmedi. 20 milyar dolarlık kredi gecikmiş alacak oldu. Şimdi biz eleştiriliyoruz onun altından kalkabildik diye. Bizi geçen sefer olduğu gibi batırsaydı ağlayacaktık. 20 Milyar dolar kredi gecikmiş alacak oldu." diye konuştu. Kredi kartları faizlerinin indirilmesi dahil, mali sektördeki sorunlu kredilerin tümü için hükümete teklif götürdüklerini ancak sadece kredi kartlarında yapılandırma olduğunu hatırlatan Özince, bunun üzerine kendilerinin yapılandırmaya gittiklerini söyledi. Özince,"Reel sektörle ilgili yapılandırmayı kendimiz yaptık. 10 milyar dolar para ayırdık. Uzun lafın kısası. sorularınızın hepsinin cevabı var. Özü de serbest piyasa ekonomisidir. Sizin söylediğiniz, pek tabiki müşteri olarak haklı olduğunuz. serbest piyasa ekonomisi içinde bunları çözebilir.Bankamızı seçerken aynı seçimi yapacağız. Et tırnak gibiyiz. Et tırnağa batabilir, bazen tersi olur. Pek tabi, hizmet sektöründe 8 bin tane aynı kalitede aynı niyetle hizmet verme imkanı olmayabiliyor. Biz önümüzdeki dönemlerde eskisinden daha iyi çalışmalıyız." diye konuştu.

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, ekonomik krizin en çok da kriz sonrasıyla ilgili düşünmeye sevk etmesi gerektiğinin altını çizdi. Özince, ''Kesin olan nokta, bir çok şey kriz öncesi gibi olmayacak. Rekabet kesinlikle bu krizde kolaylaşmayacak, rekabet zorlaşacak.'' dedi.

Birliğin, İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen yönetim kurulu toplantısı sonrasında İZTO Meclis Salonunda 'İş Dünyası ile Bankacılık Sektörü İzmir Buluşması' başlıklı toplantı gerçekleştirildi. Özince, adı nedeniyle yanlış anlaşıldığını belirttiği İstanbul Finans Merkezi Projesi'ne İzmir iş dünyasının destek vermesini istedi. Özince, projenin tüm Türkiye'yi etkileyecek bir proje olduğunu, Türkiye'nin bulunduğu bölgeye de özellik kazandıracağını anlattı. Özince, İzmir'in Türkiye'nin ticari ve sanayi hayatında, özellikle de dış ticaretteki hakim konumu nedeniyle önemli bir yerinin olduğunun altını çizdi. İzmir'in tasarrufu bilen şehirlerden biri olduğunu belirten Özince, mevduat kredi oranlamasında durumun pek de kötü olmadığını, örneğin 110 lira mevduata karşılık 100 lira kredi kullanıldığını anlattı.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da İzmir'de 2009 yılında tasarruf miktarının 29,7 milyara ulaştığını, kredi kullanımının ise 21,5 milyar dolar olduğunu ifade etti. Demirtaş, bunun, İzmir'in yeterince kredi kullanmadığını ve tasarrufu yatırıma dönüştürmediğini gösterdiğini kaydetti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kentin ekonomisini büyütmek, şehri kalkındırmak istediklerini söyledi. Kocaoğlu, İzmir limanı konusunda bir darboğaz yaşandığını, önümüzdeki dönemde Ulaştırma Bakanı'nın İzmir'e geleceğini, bu konunun da gündemde olacağını dile getirdi. Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin finans yapısının çok sağlam olduğunu, borçların beşte üçünü azalttıklarını, kurumlara ya da şahıslara vadesi geçmiş borcunun bulunmadığını belirterek, "Dengeli ve işini çevirecek kadar rezervle gidiyoruz. Uygun koşullar olursa kredi alma taleplerimiz olacaktır. Yatırımları öne çekmek için. Ama değerlendirirlerse de değerlendirmezlerse de biz yolumuza devam ediyoruz" şeklinde konuştu. İzmir'de gayrimenkul fiyatlarının çok düşük seviyelerde bulunduğunu kaydeden Kocaoğlu, şöyle dedi: "Bu yüzden İzmir bu süreçte bir yatırım cennetidir. Buradan tüm yatırımcılara duyurmak isterim."

İzmir Ticaret Borsası ve Vadeli İşlemler Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ise yaptığı konuşmada, bankalardan aldığı krediyi ödeyemeyen bir çok çiftçinin elindeki tarlayı, traktörünü, hatta işletmeyi tamamen kaybedebildiğini hatırlattı. Kestelli, bir dönem sanayi tesislerini alarak sanayicilik yapmak zorunda kalan bankaların tarım ve hayvancılık yapmak zorunda kalmamaları için krediyi alan ve veren arasında gerçekten çok sıkı, güvene dayalı ve son derecede destekleyici bir ilişki kurulması gerektiğini kaydetti.

Cihan



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,483 µs