En Sıcak Konular

Çin, muhtemel krize karşı önlemler alıyor

4 Mayıs 2010 13:51 tsi
Çin'de ısınan ekonominin önüne geçmek ve ekonominin en hassas noktasını oluşturan emlak piyasasını 'sakinleştirmek' amacıyla Çin hükümetinin müdahalesi devam ediyor.

Bu kapsamda Çin merkez Bankası hafta sonu aldığı bir kararla, bankalar için geçerli olan tasarruf rezerv bulundurma oranını 10 Mayıs'tan itibaren yarım puan arttırdı ve böylece oranlar, büyük mali kuruluşlar için yüzde 17, küçük ve orta ölçekli mali kuruluşlar için yüzde 14'e çıkarıldı.

Çin'de, Tasarruf rezerv bulundurma oranının dört aylık gibi kısa bir dönemde ard arda üç kere arttırılmış olması dikkat çekiyor. Karar, hükümetin para politikasını sıkılaştırarak, ekonominin ısınmasını engellemek ve emlak balonunun patlamasını önlemek için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor. 2010'un ilk çeyreğinde yüzde 11,9 büyüyen ekonomi ve beklentilerin üzerinde bir değere ulaşan emlak piyasası, esasen bu tür müdahaleleri hak ediyor.

Hükümetin ilk aşamada aldığı önlemler sonucunda, 2010'un ilk çeyreğinde banka kredileri geçen yılki 4,5 trilyon yuan (660 milyon dolar) seviyesinden 2.6 trilyon yuan (380 milyon dolar) seviyesine düşmüştü.

Hükümetin aldığı bu kararın etkileri, emlak piyasasının yanı sıra diğer piyasalar üzerinde de görülmeye başlanmış ve bugün Şanghay Bileşik Endeksi ile Shenzhen Bileşik Endeksi sırasıyla yüzde 1.23 ve yüzde 1.81 oranında gerileyerek, son 7 yılın en düşük seviyesinde seyretmiştir.

Öte yandan, enflasyon oranının Mart ayında yüzde 2,4, yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 2,2 olarak gerçekleşmesi, yakın bir dönemde faiz oranlarında da bir artış beklentisini beraberinde getiriyor. Buna neden olarak, yıl sonu için yüzde 3 olarak hedeflenen enflasyon oranının yıl içerisinde aşılacağı ve bu durumun da tasarruflar için uygulanan faiz oranını (yüzde 2.25) eritebileceği ifade ediliyor. Ancak, muhtemel bir faiz oranı artışının da ekonominin diğer boyutları üzerindeki etkisi Çin merkezi hükümetini düşündürüyor. Bu durumun yerel firmaların üretim maliyetlerini arttırması şeklinde karşımıza çıkıyor.

cihan



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,531 µs