En Sıcak Konular

Rumlar Brüksel'e çıkartma yapıyor

4 Mayıs 2010 13:44 tsi
Rumlar KKTC'ye Doğrudan Ticaret Tüzüğünü engellemek için Brüksel'e gidiyor

Rum siyasi partileri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nü engellemek için Brüksel'e gidiyor. Avrupa Birliği'nin (AB), KKTC'ye söz verilen Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nü hayata geçirmek için düğmeye basmasının ardından durumu endişe ile izleyen Rum tarafı anlaşmayı engellemek için girişimlerini yoğunlaştırdı.

Güney Kıbrıs Rum kesiminin Annan Planı'nı reddetmesinin ardından KKTC'ye mali yardım ile doğrudan ticaret imkanı için tüzük hazırlayan AB'nin girişimleri Rumları önlem almaya sevk etti. Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile Sosyalist EDEK Partisi Başkanı Yannakis Omiru'nun, Avrupa Parlamentosu'nun gündeminde olan Doğrudan Ticaret Tüzüğü'ne ilişkin Rum tezlerini anlatmak amacıyla bugün ve yarın Brüksel'de çeşitli temaslarda bulunacakları bildirildi.

Rum gazetelerinin haberine göre, AKEL Genel Sekreteri Kiprianu'nun, konuya ilişkin çeşitli temaslarda bulunmak üzere bugün Brüksel'e hareket edeceği ve yarın sabah da, tüzük konusundaki tutumu büyük önem taşıyan AP Sosyalist Grubu'nun Başkanı Martin Schulz'la bir görüşme yapacağı bildirildi.

Rum basınına yansıyan haberlere göre Kiprianu, Avrupa Birleşik Solu grubu ile bir toplantı da gerçekleştirecek. Kiprianu ve ona eşlik edecek AKEL AP milletvekilleri yarın Avrupa Parlamentosu'nda "Kıbrıs Sorunundaki Son Gelişmeler" isimli bir panel de düzenleyecek. Panelde Kiprianu'nun yanı sıra, Avrupa Birleşik Sol Başkanı Lothar Bisky ve Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri İzzet İzcan da konuşma yapacak.

EDEK Başkanı Omiru'nun da bugün akşam üzere Sultz'la biraya gelerek Güney Kıbrıs'ın doğrudan ticaret tüzüğüne neden karşı olduğunu anlatacağı da Rum basınına yansıdı. Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ise AP'deki Rum milletvekilleriyle konu ile ilgili koordinasyon toplantısı gerçekleştirecek.

Öte yandan DİSİ'nin AP Milletvekili Eleni Teoharus ise AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya bir mektup göndererek, doğrudan ticaret tüzüğünün Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde yol açacağı sözde olumsuzluklardan Komisyon'un sorumlu olacağını ileri sürdü. Teoharus mektubunda, tüzüğün Kıbrıs sorununun çözüm sürecini olumsuz etkileyeceğini iddia ederek, Barroso'dan yapılan yanlışı engellemesi için elinden geleni yapmaya çağırdı.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre ise, AB Komisyonu Genişleme Müdürlüğü ile AP Siyasi Grupları arasında, doğrudan ticaret tüzüğü ile çözüm müzakerelerinin "paket haline getirilmesi" düşüncesinin bulunduğunu, bu durumun her halükarda Türk tarafının çıkarına olacağını iddia etti. Gazetenin haberine göre, söz konusu çevrelerde, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün, Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri bahane gösterilerek hemen onaylanmasının "taktik olarak ertelenmesi", böylelikle müzakerelerle tüzüğün paket haline getirilmesi düşüncesi hakim. Bu şekilde tüzüğün Rum tarafına baskı yapma unsuru olarak kullanılması, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda ise tüzüğün otomatikman gündeme gelerek onaylanmasının düşünüldüğünü savunan gazete, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın arzusunun da bu yönde olduğunu da iddia etti.



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,515 µs