En Sıcak Konular

BDP'nin girdiği paradoksu kim çözecek?

4 Mayıs 2010 13:18 tsi
BDP'nin girdiği paradoksu kim çözecek? Bu kadar kapatma davası gören bir partinin anayasa değişiklik paketindeki 8. maddeyi destekleyeceği bekleniyordu. Ama tam tersine, BDP oylamaya katılmadı. BDP ne yapmak istiyor? Oral Çalışlar'ın kaleminden...

...

Kürt kimliği hareketi, son dönemde, AK Parti hükümetinin uygulamalarından büyük bir memnuniyetsizlik içinde. Abdullah Öcalan’ın çıkışları da göz önünde bulundurulduğunda, Kürt hareketinin AK Parti’ye muhalefet eden çevrelerle paralel bir tutum içine girdiği yönünde bir izlenim oluşabiliyor.

Son anayasa değişikliği konusunda BDP’nin muhalefetle birlikte hareket etmiş olması, (özellikle de bu değişikliklerin AKP kadar Kürt hareketini de yakından ilgilendiren değiştirmeler olmasını göz önünde bulundurursak) son dönemde ülkemizde gözlemlenmiş olan en ilginç ve önemli siyasi kırılmalardan biri. Örneğin ‘Parti kapatmaları’yla ilgili madde, BDP’lileri (belki AKP’lileri ilgilendirdiğinden bile daha fazla) de ilgilendirden bir madde olduğu halde, BDP’nin boykotunun da etkisiyle dün Meclis’te reddedildi. Bu sonuç değişim karşıtı cephenin (yani statüko cephesinin) kâr hanesine yazıldı. BDP, kendisinin kapatılma olasılığını azaltacak bir değişikliği engelleyerek, ülkemizin siyasi tarihindeki paradokslara bir yenisini eklemiş oldu.

***
Anayasa değişikliği konusunda BDP’lilerin daha ‘ileri bir Anayasa değişikliği projesi’ ile çıkmaları, elbette ki anlaşılabilir. Ancak, bu değişiklik projesi sonuç itibarıyla bir demokrasi projesi. Meclis’te gözlemlenen direniş, tam anlamıyla statükoyu korumayı amaçlayan bir direniş. BDP de, açıkça, statükoyu korumayı tercih eden kesimin (hatta militarist-milliyetçi dalganın) elini güçlendiren bir yaklaşım sergiliyor.

BDP’nin Anayasa değişiklikleri konusunda ret cephesiyle aynı safa girmesi (PKK’nın tam da bugünlerde birçok yerde birden eyleme başladığını göz önünde bulundurursak) zamanlama açısından da son derece düşündürücü.

Statüko harekete geçti. 12 Eylülcü rejim direniyor. Ellerindeki bütün kozları oynuyorlar. Kürt kimliği hareketinin işte tam da böyle bir anda statükocu kesimin elini güçlendiren bir tutum sergilemesinin sebepleri üzerine birçok analiz yapılabilir, hatta bu şekilde Türkiye’nin politik bilinçaltı açısından birçok ilginç bulguya ulaşılabilir.

Kürt hareketinin AK Parti hükümetine özellikle bazı konularda tepki göstermesi ve eleştiriler yapması anlaşılabilir. Güneydoğu’daki yaygın tutuklama konusunda AK Parti’nin ‘iyi oldu’ anlamına gelen bir tutum göstermesine Kürtlerin kızması, öfke duyması da doğal olarak görülebilir. Çünkü bu çizgi, çözümü değil ‘çatışma’yı öne çıkarıyor.

***

Şu noktayı göz önünde bulundurmakta yarar var: Bu tür kritik dönemeçler, hangi politik aktörün ne yönde bir duruş sergilediğinden bağımsız olarak, ülkemizin ve toplumumuzun geleceğini etkileyecek sonuçlar yaratabiliyorlar. BDP’lilerin bunu anlayacak kadar siyasi birikimlerinin olduğunu biliyorum. Sürecin tersine dönmesi halinde Kürtlerin bundan en çok zararı görecek kesim olduğu da ortada.
Son PKK eylemlerinin tırmanışını da bu bağlam içinde bir yere oturtmak yanlış olmayabilir. Militarizm çatışma istiyor. İstiyor ki, toplumda yükselecek milliyetçi ve baskıcı dalga ‘değişim’ rüzgârının önünü kessin.

Kürtler, militarizmin ve milliyetçiliğin yükselişinden ne elde edebileceklerini sanıyorlar, merak ediyorum.

Oral Çalışlar / Radikal'deki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,514 µs