En Sıcak Konular

Clinton: İran, NPT antlaşmasının taahhütlerini yerine getirmiyor

4 Mayıs 2010 12:45 tsi
Amerika'nın Başkan Obama yönetiminde dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için gayret içinde olduğunu açıklayan ADB Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yine İran'a yüklendi.

40 yıl önce Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nın (NPT) yapıldığını hatırlatan Clinton, bu antlaşmaya imza atan İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmemekle eleştirdi. 
 
İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliği içinde olmadığını savunan Clinton, bu ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını da hiçe saydığını ileri sürdü.

Ortadoğu'da nükleer silahların olmaması konusunda Güvenlik Konseyi'nin kararını hatırlatan Hillary Clinton, basın toplantısında nükleer silah konusunda İran'a yüklenirken İsrail'i es geçtiği görüldü.

NPT'ye imza atan milletler arasında yalnızca İran'ın bu antlaşmanın hükümlerini yerine getirmemekle itham eden Dışişleri Bakanı Clinton, "İran hem Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal ediyor hem de UAEA ile işbirliğine yanaşmayıp bu kurumun nükleer tesislerinde inceleme yapmasına izin vermiyor." diye konuştu. İran'ın tüm dünyayı nükleer çalışmasını ''barışçıl'' diye kandırma çabasında olduğunu savunan Clinton, nükleer silahların yayılmasını önleme antlaşmasına imza atan tüm ülkelerin bu antlaşmanın hükümlerine uymayan İran'a karşı yaptırım ve baskı uygulama sorumluluğu içinde olduklarını hatırlattı. Clinton, İran'ın izole edilmesinin yalnızca Amerika'nın değil tüm uluslararası topluluğun görevi olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın BM Genel Kurul'da yaptığı konuşmaya atıfta bulunan Clinton, "İran, UAEA ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi Genel Kurul'da. Ancak geçmişte olduğu gibi İran UAEA'yı kandırma, oyalama çabası içinde." diye konuştu. İran'ın bugün izlediği politikayı tamamen değiştirmesini tavsiye eden Clinton, UAEA ile tam işbirliği yapmasını da önerdi. Dışişleri Bakanı ayrıca İran'ın dokuz ay önce ajan diye gözaltına aldığı üç Amerikalı gezgini de biran önce serbest bırakmasını istedi.

Dünyadaki nükleer silahların toplamının yüzde 95'inden fazlasının Rusya ile Amerika'nın elinde olduğuna dikkat çeken Clinton, bu silahların dünyayı birkaç defa yok etmeye yeteceğini ifade etti. Clinton'a NPT'ye imza atmayan Pakistan, Hindistan ile İsrail'in hatırlatılması üzerine, "Biz NPT'nin tüm dünya ülkelerinin imzaladığı evrensel bir antlaşma olmasını istiyoruz." diye cevap verdi. NPT dışında olan ülkeleri bu antlaşmaya imza atmaları konusunda davette bulunan Clinton, bunun küresel güvenlik için gerekli olduğunu belirtti.

AHMEDİNEJAD: NÜKLEER SİLAHLARIN YAYILMASINDA AMERİKA ASIL SANIKTIR

Nükleer silahların yayılmasının nasıl önleneceğini tartışmak üzere Birleşmiş Milletler'de (BM) başlayan konferansın açılışına İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad damgasını vurdu. Nükleer Silahların Yayılmasını Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) gözden geçirilmesi toplantısına katılan tek devlet başkanı olan Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyi'nin nükleer programı nedeniyle ülkesine uygulamayı tartıştığı yaptırımların çıkmasını engellemek için hamle yaptı.

NPT 8.inci gözden geçirme toplantısı BM'in New York'taki Genel Merkezi'nde başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İran'ı açık dille uyararak, nükleer programında daha şeffaf olmaya çağırdı. BM Genel Sekreteri, İran'a, BM Güvenlik Konseyi kararlarına 'tam olarak uymaya' ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile de tam işbirliği içinde olmaya çağırdı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Clinton'dan önce BM Genel Kurul'unda yaptığı konuşmada nükleer silahların yayılmasında Amerika'yı suçlamış, bu ülkenin NPT antlaşması hükümlerine uymamakla eleştirmişti. Ahmedinejad'ın Amerika'yı sert bir dil ile eleştirmesi Genel Kurul salonunda bulunan başta Amerikalı diplomatlar olmak üzere bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin delegasyonu da salonu terk etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise Ahmedinejad konuşmasına başlamadan önce toplantının yapıldığı salondan ayrılmıştı.

Tepkilere aldırmadan konuşmasını sürdüren Ahmedinejad, "Genel Sekreter bizden nükleer yakıt tedariki önerisini kabul etmemizi istedi ve topun İran'da olduğunu söyledi. Kendisine ve sizlere şunu bir kez daha bildirmek isterim ki bu teklif bizim açımızdan kabul edilmiştir, top da diğer taraftadır ve onların bizimle işbirliği yapmaları gerekmektedir." diye konuştu.

Mahmud Ahmedinejad, dünyada nükleer bomba tehdidinin devam ettiğini ve hiç kimsenin kendini güvende hissetmediğini ifade etti. Nükleer bomba üretmenin ve bombaya sahip olmanın "son derece tehlikeli, utanç verici ve iğrenç" olduğunu belirten Ahmedinejad, ilk atom bombasının ABD tarafından yapıldığını ve Japonya'ya karşı kullanıldığını hatırlattı.

Dünyadaki 20 binden fazla nükleer savaş başlığının yarısının ABD'ye ait olduğunu ve bunun NPT'nin ihlali olduğunu kaydeden Ahmedinejad, Amerika'nın İran da dahil olmak üzere başka ülkelere karşı nükleer silah kullanma tehdidine devam ettiğini, bunun uluslararası barış ve güvenliğe aykırı olduğunu söyledi. İran Cumhurbaşkanı, İsrail'in de adını kullanmadan "Siyonist rejim de Orta Doğu ülkelerini sürekli tehdit ediyor." dedi.

Ahmedinejad, "ABD'nin, Almanya, İtalya, Japonya ve Hollanda'daki askeri tesislerinde bulunan nükleer silahlarının tasfiye edilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,924 µs