En Sıcak Konular

Çocuklarda bu belirtiler varsa dikkat!

4 Mayıs 2010 09:44 tsi
Bağırsak parazitleri dünyada gelişmekte olan bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de önemli sorunlardan biridir.

Özellikle çocukları etkileyen bu parazitler, onların gelişimini büyük ölçüde engelleyebiliyor. Peki çocuğunuzda parazit olduğunu nasıl anlayacaksınız?

Ehow.com isimli internet sitesinde yer alan habere göre, parazit olan çocuklarda kurdun şekline ve parazit hastalığının şiddetine bağlı olarak, parazit belirtileri görülebilir ya da görülmeyebilir. İşte parazitin neden olduğu yaygın belirtilerden bazıları:

Karın ağrısı

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, karın ağrısının parazitle ilişkili yaygın bir belirti olduğunu not ediyor. Bir çocuk sık sık karnını tutuyor ve günde birkaç kez acı içinde ağlıyorsa paraziti var demektir. Aileler, gıda alerjisiyle paraziti karıştırabilirler. Süt ve yumurta gibi şüpheli gıdaları kesmenize rağmen, çocuğunuzun şikâyeti halen devam ediyorsa hemen doktora gidin.

Gaz ve karın gerginliği

Parazitin bir diğer belirtisi de gaz ve karın gerginliğidir. Bu belirtileri olan çocuk yorgunluktan ya da uyuklamaktan şikâyet eder. Çünkü parazitler besinleri vücudundan emer. Yorgunluğun seviyesi parazit enfeksiyonunun önemine bağlıdır. Çocuğunuz pis kokulu gaz çıkarabilir ve şiş bir karına sahip olabilir.

Kilo verme

Aynı tıp merkezine göre, bir diğer belirti de kilo vermedir. Paraziti olan çocuklar yetersiz beslenebilirler, çünkü parazitler çocukların vücuduna giren gıdalardaki besin öğeleriyle karınlarını doyurur. Bazı parazitler, diğerlerinden daha saldırgandır. Eğer çocuğunuz kilo kaybediyorsa ve kendisini yorgun hissediyorsa, bu şiddetli bir parazit enfeksiyonu olabilir. Çocuğunuzun dışkısında beyaz pirinç gibi kurtçuklar olup olmadığını kontrol edin. Ancak bazı parazitlerin çıplak gözle görülmediğini de unutmayın.

İshal

Çocuklarda parazitle ilişkili bir başka belirti de ishaldir. Bağırsağında kurt bulunan çocuklarda inatçı ishal ve yumuşak dışkılama görülebiliyor. Hastalık Kontrol Merkezi, ailelere tuvaleti kullandıktan sonra ve yemeklerden önce ellerini yıkamanın önemini anlatmalarını öneriyor.
 
zaman online

 



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,833 µs