En Sıcak Konular

Devlet vatandaşa gaz verecek

4 Mayıs 2010 09:15 tsi
Kısa sürede benzin ve motorin satışlarında ilk 10 arasına giren TP, LPG (otogaz) işine de el atıyor.

Yeni markayla yurtdışı veya iç pazardan direkt ürün alınıp TP istasyonlarında satışa sunulacak. Zaman'ın haberine göre, LPG işine girilmesine en önemli sebep olarak, fiyat rekabeti gösteriliyor.

2006 yılında kurulan TP Petrol Dağıtım, pazara hızlı giriş yaparak kısa sürede 96 istasyon açtı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre şirket, geçen yıl bayi satışlarında 8'inci, toptan satışlarda ise 4'üncü oldu. İstasyonlarda halen özel bir şirketten aldığı LPG'yi satan TP Petrol, fiyat rekabetinde zorlandığı için kendi şirketini kurup pazarda yer almaya karar verdi. İlk olarak sektörde faaliyet gösteren bir şirketi satın alma veya ortaklık konuşuldu. Ancak TP istasyonlarında gerçek anlamda fiyat rekabeti yapılabilmesi için 'TP' markasıyla yer alma fikri kabul gördü. Resmi süreç tamamlandıktan sonra şirketin yakın bir zamanda TPGAZ markasıyla istasyonlarda otogaz satışına başlaması bekleniyor.

Türkiye'de LPG pazarı; otogaz, dökmegaz ve tüpgaz olarak üçe ayrılıyor. Son yıllarda doğalgazın yaygınlaşmasıyla dökme ve tüpgaz satışları düşerken otogaz satışları hızla yükselişe geçti. EPDK'nın 2009 Sektör Raporu'na göre geçen yıl 3,6 milyon ton LPG satışı yapıldı. Satışların yüzde 64'ü otogaz (3,2 milyon ton), kalanı ise dökme ve tüpgaza ait. Dökme ve tüplü gaz satışlarında bir önceki yıla göre düşüş yaşanırken otogaz satışları yüzde 9 artış gösterdi.

LPG ve elektrik satışlarına da sıkı denetim geliyor

Yıllık 8-10 milyar lirayı bulduğu ifade edilen akaryakıt kaçakçılığını önlemek için 1 Temmuz'dan itibaren istasyonlardaki benzin ve motorin alım-satımları, yeni kurulan otomasyon sistemiyle anlık takip edilecek. Kaçakçılığı önlemede kararlı olan Enerji ve Maliye yönetimi, otomasyon sisteminin kapsamını genişletiyor. 2011'de uygulamaya konulacak yeni sistemle LPG (likit petrol gazı) ve elektrik satışları da anlık izlenecek. Kaçağı önlemek için harekete geçen EPDK ve Maliye, marker dahil birçok önlemi uygulamaya koydu. Kesin sonuç alınamaması üzerine temmuzdan itibaren ana dağıtım şirketi ve bayi denetim projesi geliştirildi ve 1 Temmuz'dan itibaren kurulacak otomasyon-elektronik sistemle istasyonlardaki akaryakıt alım satımları anlık izlenecek.

Devlet tekelinde olan elektrik dağıtımında son aylarda hızlı bir özelleştirme süreci var. Kamu yönetimi kısa sürede sektörün yüzde 80-90 pazarını özel şirketlere devretmiş olacak. Kamu, dağıtımın yanında elektrik üretim şirketleri ve santrallerini de satmaya hazırlanıyor. Elektrik üretim ve dağıtımı özel şirketlere geçerken sektördeki denetimler de artırılıyor. Gelecek yıldan itibaren para hareketleri dahil bütün alım-satım işlemleri otomasyon sistemiyle anlık izlenecek. Yeni sistemle LPG ve elektrik sektöründe para hareketleri dahil akaryakıt için geliştirilen ve 1 Temmuz'da uygulamaya geçilecek dağıtıcı bayi denetim sistemi benzeri bir sistem LPG ve elektrik için de kurulacak.



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,625 µs