En Sıcak Konular

İlk yorum: “Türkiye rahatlar”

3 Mayıs 2010 21:52 tsi
İlk yorum: “Türkiye rahatlar” Anayasa değişiklikleri ikinci tur oylamasında sekizinci maddenin 327 oy alarak paketin dışında kalması iktidar kulislerinde şok, muhalefet kulislerinde ise sevinç yarattı. Bundan sonra ne olacak? Bu diğer iki kritik maddenin oylamasını tetikler mi? Türkiy

Anayasa değişikliği ikinci tur oylamalarında ilk fire verildi. Bugünkü oylamada siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin olan sekizinci madde 327 evet oyuyla referandum için gerekli olan 330 oyun altına düşerek referandum paketi dışında kaldı.

Sekizinci madde, anayasa mahkemesi ve HSYK’nın yapısıyla birlikte muhalefet partilerinin “paket dışı kalsın” dediği üçüncü kritik maddeydi. Bu maddenin paket dışı kalması Ankara kulislerinde bomba etkisi yarattı.

Peki, bugünkü gelişme nasıl sonuçlar doğurur? Siyaset kulislerinden değerlendirmeleri aktaralım:

    * Bu sonuç Başbakan Erdoğan’ın hoşuna hiç gitmedi. Çünkü Erdoğan, anayasa değşiklik paketinin temelini oluşturan üç maddeden birisi olan sekizinci maddeye önem gösteriyordu. Bu madde sürekli kapatılma baskısı altında tutulan AK Parti için bir “çıkış” kapısıydı.
    * Paket 330’un altında kaldı. Bu ilk bakışta muhalefetin zaferi olarak görülüyor. Bu yüzden muhalefet sıraları sonuçtan bir hayli memnun.
    * Ancak bu iktidar partisi için de yenilgi değil. En azından şimdilik… Eğer anayasa mahkemesiyle HSYK’nın yapısının değiştirilmesini öngören maddeler referanduma giderse bu genel resimde bir değişklik olmadığı anlamına gelecek. Çünkü iktidar partisi siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıramasa bile Anayasa mahkemesinin yapısını çeşitlendirmiş olacak. Açılan kapatma davası bu mahkemenin önüne gelecek.
    * Bu sonuç muhalefet için rahatlama yaratacak. Çünkü muhalefet partileri uzun bir süreden sonra ilk kez çalışmalarının bir madde üzerinde olsa dahi başarıyla sonuçlandığını görmüş oldu. Ayrıca bu siyasetin meclis çatısı altında yapılması halinde sistemin doğru işlediğini de ortaya koydu. Paketin geri kalan kısmı referanduma gitse ve referandumdan geçse bile muhalefet “kısmi de olsa süreci etkileyebildik” diyecek.
    * Aslına bakılırsa bu sonuç iktidar partisi için de belli bir rahatlama yaratacak. Erdoğan’a yönelik “Otoriter” suçlamalarının arttığı bir ortamda, pakete meclisin yaptığı rötuş Erdoğan’a “gördünüz Türkiye’de sistem işliyor” mesajı verme olasılığı sunacak. Zaten Erdoğan’ın ilk mesajı bu yönde oldu. Erdoğan “milletvekilleri demokratik haklarını kullandı” dedi. Üstelik meclisteki oturumlara katılmayarak aynı demokratik basireti gösteremeyen muhalefete yüklendi. Bu arada Erdoğan bundan sonra “millet iradesi” lafzını daha kolay ve güçlü bir şekilde kullanacak.
    * Maddenin paketten düşmesinin en önemli sonucu anayasa gerilimini azaltması olacak. Dediğimiz gibi muhalefetin pakete bir şekilde şekil vermiş olması, bu gerilimin azalmasında en önemli etkenlerden birisi olacak.
    * Peki, bu sonuç diğer maddeleri etkiler mi? Bu soruya yanıt vermek için henüz erken… Bu AK parti’de daha sıkı bir disipline yol açarak diğer maddelerin geçmesini kolaylaştırabilir. Aksi de olabilir…
    * Aksi olursa, yani özellikle Anayasa mahkemesi ve HSYK’nın yapısının değiştirilmesini öngören maddeler de tetikleme etkisiyle paketten düşerse erken seçim gündeme gelebilecektir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs