En Sıcak Konular

İnönü'nün Hitler'e benzetilmesine protesto

3 Mayıs 2010 19:09 tsi
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü, Hitler'e benzettiği konuşmasına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı'na bağlı bir grup partili, Başbakan Erdoğan'ı protesto etti.

İsmet İnönü’nün Maçka'daki heykeli önünde toplanan partililer adına konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, şunları söyledi:

"Demokrasi sınavı vermiş bir lidere, hayatının hiçbir yaşamında demokrasi mücadelesi olmayan emperyalizme uşaklık yapan bir insanın İsmet Paşa’ya dil uzatmasını şiddetle kınıyorum, lanetliyorum.

Demokrasimizin beşiği, yuvası olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sayın Başbakan’ın dünkü açıklamalarıyla ilgili, bugün CHP İstanbul örgütü olarak kendisine Türkiye’nin tarihiyle ilgili bilgi vermek, cehaletini ortadan kaldırmak için bulunmaktayız. Sayın Başbakan bu lafları yeni etmiyor. Uzun süredir çaresiz kaldığı zaman toplumun genel taleplerine cevap vermediği zaman dayanacağı bir tek şey var. CHP’nin tarihine saldırmak. Şunu çok iyi bilmesi gerekiyor ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin 86 yıllık şanlı tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal var"

ÇARESİZ KALINCA CHP’YLE UĞRAŞIYOR

Emperyalizme karşı direnemeyerek teslim olanların emperyalizme karşı savaşmanın ne olduğunu bilemeyeceklerini belirten Gürsel Tekin, o tarihten bakıldığında dünyanın dört bir tarafında savaşlar varken, Türkiye’nin en önemli liderlerinden birinin İsmet İnönü olduğunu vurguladı. İsmet İnönü’nün sadece Türkiye’de değil dünyada tarih yazdığını anlatan, çok partili sistemin önünü de İsmet İnönü’nün açtığını belirten Tekin, şöyle konuştu:

"Eğer bugün AKP iktidarı var ise, eğer bugün Tayyip Erdoğan gibi bir adam başbakansa, unutmasın ki çok partili sistemin yolunu açan Sayın İsmet İnönü'dür. Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü, Türkiye’nin en kötü dönemlerinde mücadele ederken hiçbir gün yandaşları, çocukları ve dostlarıyla ilgili olarak ‘Bunların ekonomik sorunlarını nasıl çözeceğiz’in mücadelesi içerisinde olmamışlardır. Sayın Başbakan, sen önce kendi partine ve bakanlarına bir bakıver. Başta senin çocukların olmak üzere bakanların çocukları olmak üzere kamu olanaklarında hangi ihaleleri almış ve hangi işleri yapmış?. Başbakan çaresiz kaldığında CHP’yle uğraşıyor. Türkiye’nin dört bir yanında şehitler giderken çaresiz kalan Başbakan’ın dayanacağı tek bir nokta vardı. Daha önce söylediği gibi daha önce Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarihiyle uğraştığı gibi yine ne yazık ki gündemi saptırmak için, ülkenin onur duyduğu, Türkiye’nin onur duyguğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2’nci genel başkanına dil uzatmak oldu ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına yakışmayacak bir üslupla Hitler’e benzetti. Hitler’in ne olduğunu danışmanları ve sayın başbakan bilmiyor"

ŞİDDETLE KINIYORUM

Başbakan’ın tarihi süreci iyi bilmediğini belirten Gürsel Tekin, şunları söyledi:
"Sayın Başbakan, partinizde çok sayıda danışmanlarınız yanınızda, yörenizde var. Tarihi süreci iyi okumanız gerekiyor. İsmet Paşa’ya dil uzatacakların en az İsmet Paşa’nın deyimiyle ’namusluların namussuzlar kadar cesur olması gerekir’ sözünü hatırlatmak istiyorum. O dönemdeki o koşullarda hiçbir baskı unsuru olmamasına rağmen Sayın İsmet İnönü çok partili sisteme geçmenin doğru olduğunu ve bunun bedelini öderken de demokrasi kazanmıştır, diyor. Sayın Yaşar Kemal’le bir sohbetimde Sayın Yaşar Kemal o dönem Cumhuriyet Gazetsi’nin muhabiriyken kendisini çağırıyor. Malatya’da bu olay oluyor. Yaşar diyor, ’tek kanatlı kuş uçar mı’. Sayın Yaşar Kemal de ’paşam uçmaz’ diyor. İsmet Paşa da, ’evet, demokrasinin ayakları eksikti biz çok partili sisteme geçerken. Bu ayakları ne yazık ki tamamlayamadık.’ diyor. Şimdi böylesi demokrasi sınavı vermiş bir lidere hayatının hiçbir yaşamında demokrasi mücadelesi olmayan emperyalizme uşaklık yapan bir insanın İsmet paşa’ya dil uzatmasını şiddetle kınıyorum, lanetliyorum.

Aslında kafasının arkasındaki planların Atatürk karşıtı olduğunu hepimiz biliyoruz. Dün parlamentodaki konuşmasında Cumhuriyet Halk Partisi liderleri, dedi. Unutma Sayın Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk de Cumhuriyet Halk Partisi liderlerindendi. Şimdi 50 yıl önce yaşanmış bir olay tarihin bütün derinliklerine baktığımızda dünyanın her yerinde olumlu ya da olumsuz sonuçlar yaşanmıştır. Bir siyasi iktidar düşünün, bugüne kadar çeşitli başbakanlar olmuştur. Ama hiçbir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı geçmiş yıllarda parlamentoda görev yapmış liderlere dil uzatmamıştır. Gücü yetiyorsa 12 Eylül faşistlerine karşı dil uzatsın. Bu halk da seni önümüzdeki dönemde alaşağı edecektir. Huzurlarınızda tekrar Başbakanı tekrar şiddetle kınıyorum. İsmet inönü’ye, Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarihine dil uzattığı için şiddetle kınıyorum. Bundan sonra gelebilecek en ufak bir tepkide Cumhuriyet Halk Partisi’nin bütün örgütleri tepki gösterecektir"

Hürriyet



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,724 µs