En Sıcak Konular

'İnönü demokrasi kahramanıdır'

3 Mayıs 2010 16:32 tsi
'İnönü demokrasi kahramanıdır' CHP'den Başbakan'a çok sert tepki geldi.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''İsmet İnönü'yü Hitler'e benzettiğini'' iddia ederek, ''Recep Tayyip Erdoğan bu benzetmesi ile, sadece İsmet İnönü'ye değil, çağdaş, laik, demokratik cumhuriyete inanan, cumhuriyetin kuruluş felsefesine sahip çıkan herkese hakaret etmiştir'' dedi.

Özyürek, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın bir konuşmasında ''İnönü'yü Hitler'e benzettiğini'' ileri sürdü.

Erdoğan'ın sözlerini ''yakışıksız'' olarak nitelendiren Özyürek, şunları kaydetti:

''İsmet İnönü, Türkiye'ye demokrasiyi getiren, çok partili hayata geçilmesini sağlayan, kurduğu demokratik düzeni işleterek iktidarı kendi eliyle devreden bir liderdir. İsmet İnönü demokrasiyi Türkiye'ye getiren liderdir. Recep Tayyip Erdoğan ise devraldığı demokratik düzeni, vesayet rejimine, diktatörlüğe dönüştürmeye çalışan Başbakandır.

Recep Tayyip Erdoğan bu benzetmesi ile sadece İsmet İnönü'ye değil, çağdaş, laik, demokratik cumhuriyete inanan, cumhuriyetin kuruluş felsefesine sahip çıkan herkese hakaret etmiştir. Bu hakareti cevapsız kalmamalı, demokratik şekilde hak ettiği cevabı almalıdır.''

'Hitler' Meclis'i karıştırdı

Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turu 7'nci madde üzerinde devam ederken, Başbakan Erdoğan'ın İsmet İnönü'ye yönelik "Hitler" benzetmesi tartışma yarattı.

Genel Kurul'da ilk sözü Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç aldı. Genç, Başbakan Erdoğan'ın İsmet İnönü'ye yönelik "Hitler" benzetmesine tepki gösterdi. Genç, "İnönü'yü Hitler'e benzeten kimsenin ağzının payı verilmez mi? İnönü'nün Yunan'a karşı bağımsızlık savaşı vermesinden Tayyip Erdoğan çok mu rahatsız? Rahatsız olduğu belli. İnönü kadar saygın, onurlu bir insanı Hitler'e benzeten adama ben ne diyeyim" dedi.

"İNÖNÜ KURTULUŞ SAVAŞI'NDA KAHRAMAN SONRA SİYASİ KİŞİLİK"

Genç'in sözlerine AKP milletvekilleri tepki gösterirken, Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Elitaş kürsüde yaptığı konuşmada "Bu kürsü hiç kimsenin şov yapması için reklam kürsüsü değil" dedi. Genç'in sözlerini "hakaret, yalan ve iftiralarla dolu" olarak nitelendiren Elitaş, "Başbakan'ın konuşmasını eleştirmeye ne hakkın ne haddin var. İsmet Paşa tarihte kahraman olarak yerini almış. Ancak siyasi parti genel başkanı olarak eleştirilmesine kimsenin itiraz etme hakkı yok. İnönü Kurtuluş Savaşı sırasında tarihi bir kahraman, ancak 1950 yılından itibaren siyasi bir kişilik. Eleştirilebilir" diye konuştu.

"HİTLER'E BENZETMEK GAFLET, DALALET VE İHANETTİR"

Elitaş'ın ardından sataşma olduğu gerekçesiyle söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise "Her ülkenin ulusal kahramanları vardır, her ülkenin kurucu liderleri vardır. Bunlar hakkındaki kararı tarih verecek. Ama bunları güncel tartışma konusu yaparak mevcut siyasal gündemi değiştirmeye yönelik beyanlar ancak talihsiz beyanlardır" dedi, İnönü'nün 1950'de 27 yıllık tek parti iktidarını demokratik yaşama geçmek için bıraktığını, seçimleri kaybettikten sonra yürüyerek Çankaya Köşkü'nden Pembe Köşk'e gittiğini kaydeden Anadol, "Bu Meclis'te Garp cephesi komutanına asker kaçağı diyecek kadar kendinden geçmiş milletvekilleri vardı. İnönü ailesi alışkın bunlara. Yurtdışına gitsin, sürelim diyen milletvekilleri oldu. Aradan kaç sene geçmiş 1960'lardan bahsedildi. 1961'de Talat Aydemir ayaklanmasını bastıran İnönü bu salondan girdiği zaman bütün meclis ayağa kalkarak onu selamladı. Eleştirilerin dozunu alabildiğine artırarak onu Hitler'e benzetmek gaflet, dalalet ve ihanettir" diye konuştu.

"İNÖNÜ DEMOKRASİ KAHRAMANIDIR"

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, İsmet İnönü'yü kastederek, ''Bu ülkede Cumhurbaşkanlığı yapmış birisine kimse laf söyleyemez'' dedi.

TBMM'de anayasa değişikliği görüşülürken vekiller, Meclis bahçesinde ''İnönü'ye Hitler benzetmesi ile Siirt'te yaşanan taciz'' olaylarını değerlendirdi.

CHP'li vekil Arıtman, İsmet İnönü hakkında; ''Ülkesini düşman işgalinden kurtardı. Ve bu ülkeye demokrasi getirdi. Bir demokrasi kahramanıdır. Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorum. Bu ülkenin cumhurbaşkanına kimse laf edemez'' diye konuştu.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından biri olan İnönü hakkında Meclis'te bu tür konuşmaların yapılmasını doğru bulmadığını ifade etti.



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,288 µs