En Sıcak Konular

Havadan Amerika, denizden İsrail!

3 Mayıs 2010 11:17 tsi
Havadan Amerika, denizden İsrail! Gözden kaçan askeri hareketliliğe dikkat!

Ortadoğu konusunda uzman Amerikalı entellektüel Naom Chomsky'den yeni bir uyarı geldi. Chomsky geçtiğimiz hafta Alman dergisi Freitag'a verdiği bir mülakatta, İran üzerinde dönen tartışmaları değerlendirdi. Amerikalı Profesör, neden İran'ın bu kadar üzerine gidiliyor sorusuna verdiği yanıtta, savaş olasılığının ne kadar ciddiği olduğuna dikkat çekti: 

"İran bir tehdit olarak algılanıyor, çünkü ABD'nin verdiği emirleri yerine getirmiyor. Askeri tehdit söz konusu değil. Bu ülke yüzyıllardır kendi sınırları dışında herhangi bir saldırganlık göstermedi. İsrail, Lübnan'ı ABD'nin yardımı ve onayıyla son otuz yılda beş kere işgal etti. İran böyle bir şey yapmadı...Esas ciddiye alınması gereken tehditler, ABD ve İsrail'den gelenlerdir."

28 Nisan 2010 tarihinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından yapılan uyarıyı hatırlamak da fayda var: ABD'nin İsrail'in güvenliğini sağlama taahhüdünün sarsılmaz durumda olduğunu" kaydeden Clinton, İran ve Suriye'nin "İsrail'e yönelik tehditlerinin sonuçlarını anlamaları gerektiğini" belirtiyor. (Bkz: Clinton çok ciddi!)

Son aylarda giderek artan bu uyarılardan sadece biri.

Peki neden bu uyarıları ciddiye almak zorundayız? Çünkü bu tehditler sözde değil, aynı zamanda özde hareketler ile destekleniyor. Chomsky'nin verdiği örnekler, orta vaadede İran'a karşı askeri bir harekatın çok da ihtimal dışı olmadığını gösteriyor ne yazık ki.

Chomsky'nin dikkat çektiği ilk husus Amerika ile ilgili.



 

ABD ordusu, Hint Okyanusu'nda bulunan Diego Garcia adasındaki askeri üssünde nükleer silahların muhafaza edilebilmesi için eklentiler inşa ettirmiş. Bu üs stratejik olarak Amerikan ordusu için çok önemli, keza daha önce İran İslam Devrimi sırasında İran'da düzenlenen özel operasyonlara ev sahipliği yapmış. 14 Mart tarihinde İskoçya'da yayınlanan the Herald Scotland gazetesinde Rob Edwards imzasıyla çıkan habere göre, yüzlerce "sığınak delen"(bunker buster) bomba Kaliforniya'dan Diego Garcia adasındaki üsse taşınmış. Uzmanların görüşüne başvuran Rob Edwards, bu bombaların büyük ihtimalle İran'ın nükleer tesislerini vurmak için biriktirildiğini haberinde aktarmıştı. (Bkz. Son hedef iran)

İkinci husus ise İsrail'e ilgili. Chomsky, İsrail'in sahip olduğu "görünmez" denilen Alman yapımı Dolphin (Yunus) tipi denizaltılarının Mısır hükümetinin izniyle yakın zamanda Süveyş Kanalı'ndan tekrar geçerek, Körfez'e çıkma ihtimalinden söz ediyor. Tekrar sözünü kullanmamızın sebebi, daha önce çeşitli kaynaklara göre Şubat 2010'da İsrail denizaltılar İran Körfez'ine bu yolu kullanarak geçiş yapmış. 

Teknolojik olarak türünün son modeli olan bu denizaltılar, nükleer başlık takılabilen Harpoon tipi füzeleri fırlatabiliyor. Bir kere Körfez'e çıktıktan sonra ise İran toprakları ve gemileri bu denizaltıların hedefine giriyor.

Ortadoğu'yu yakından takip eden Chomsky'nin "tehditlere dikkat edin" manasındaki uyarılarına kulak vermekte fayda var.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,325 µs