Kuzey Irak atağı | " /> Kuzey Irak atağı | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'den Kuzey Irak atağı

3 Mayıs 2010 11:16 tsi
Türkiye'den Kuzey Irak atağı 

Kuzey Irak'taki Kürt Yönetimi Başkanı Barzani'yi Ankara'ya davet eden Türkiye, bölgeyle olan politik ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için bir dizi adım atmaya hazırlanıyor.

Türkiye, Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesi ile hem siyasi hem de ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla kollarını sıvadı. Kuzey Irak'taki Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'yi Ankara'ya davet eden Türkiye, ayrıca Haziran'a kadar yapılması öngörülen Erbil'deki Türk Başkonsolosluğunun resmi açılışı dolayısıyla Erbil'e bir Türk heyetinin ziyareti planlanıyor.

ERBİL BAŞKONSOLOSLUĞU
Yüzlerce Türk şirketinin faaliyet gösterdiği, Türk yatırımlarının milyarlarca doları aştığı belirtilen Kuzey Irak'la ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi amacıyla Erbil'deki Türkiye Başkonsolosluğu'nun faaliyete geçmesinin büyük önem taşıdığı ifade ediliyor. Başkonsolosluğun resmi açılışının hazirana kadar yapılması planlanıyor. Resmi açılışı için Türkiye'den Erbil'e üst düzey bir ziyaret gerçekleşmesi de öngörülüyor. Erbil Başkonsolosu olarak atanan Aydın Selcen, göreve başlamasından bu yana Kürt Yönetimiyle en üst düzeyde görüşmeler sürdürüyor. Bu görüşmelerde Selcen'in, özellikle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde durduğu kaydediliyor. Öte yandan, başkonsolosluğa bağlı olarak da bir ticaret ofisinin faaliyete geçmiş olmasının önemine de işaret ediliyor.

KUZEY IRAK'A UÇUŞLAR
Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla THY'nin yakında bölgeye yönelik direkt uçuşlarını başlatması da öngörülüyor. Yerel medyada da yankılanan ilişkileri geliştirme çabaları çerçevesinde bir Türk bankasının da bölgede kurulması, Habur'un karşısında bulunan İbrahim Halil sınır kapısındaki ticari faaliyetlerin artırılması da bulunuyor. Turizm işbirliğinin geliştirilmesi de üzerinde durulduğu, bu çerçevede Kürt Yönetiminin, Türkiye'nin turizm konusundaki geniş tecrübelerinden yararlanarak Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin Kuzey Irak'ı da ziyaret etmesini sağlamak istediği kaydediliyor.

BARZANİ ZİYARET EDECEK
Öte yandan, dün Aknews haber ajansına konuşan Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Fuat Hüseyin, Başkan Mesud Barzani'nin Türkiye'nin daveti üzerine yakında Ankara'yı ziyaret edeceğini belirtirken, TC Dışişleri Bakanlığı'nın Barzani'yi Türkiye'ye "Kürdistan Bölgesi Başkanı" olarak davet ettiğini söyledi. Aknews'e göre, Hüseyin şöyle konuştu: "Türkler, Kürtlerle güçlü ilişkileri olumlu karşılıyor, bu nedenle ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Şimdi Türk tarafı ile ziyareti hazırlıyoruz."

BARZANI GELİYOR
Önümüzdeki aylarda Erbil Konsolosluğu'nun açılacak olması, THY'nin bölgeye direkt uçuşlar başlatması ve Mesud Barzani'nin Türkiye ziyareti Türkiye'nin bölgeye yönelik yaptığı açılımın bir parçası olarak görülüyor


sabah



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,836 µs